Dojcsák Dániel

T-mobile XDA IV: új 3G PDA telefon

A T-mobile német részlege bejelentette a saját márkajelzésével ellátott MDA sorozatának legújabb tagját, a 3G MDA IV mini laptopot.

Az új készülék kinézete szinte teljesen azonos a Motorla MPx okostelefon megjelenésével, melyeket a T-mobile az Egyesült Államokban Sidekick néven forgalmaz. A készülék egy mini számítógépre emlékeztet, egyrészt a qwerty billentyűzetének, másrészt a VGA felbontású (640x480) kijelzőjének köszönhetően, ami ráadásul forgatható és teljesen kihajtható.

A szerkezet lelkét egy telefonhoz képest komolynak számító 520 MHz-es Intel Xscale PXA270 processzor alkotja. Az operációs rendszer pedig természetesen a Windows Mobile valamelyik verziója. Bár ez még nem biztos, de valószínű, hogy a forgalmazott darabok a Windows Mobile 2003 Second Editiont kapják meg gyárilag. Egyelőre még az sem biztos, hogy ki fogja a vállalat számára összeszerelni a telefont, de a tajvani HTC tűnik a legesélyesebb jelentkezőnek, a T-mobile viszont ezt az információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.


Amennyiben mégis a HTC a befutó, akkor több, mint valószínű, hogy az MDA IV meg fog jelenni egyéb hálózatokon is, mint az O2, Vodafone és Orange, hiszen ezek a cégek már korábban is készítettek Windows Mobile eszközöket a tajvani céggel.

Az eszközben lesz két beépített kamera, alapból támogatja a 900/1800/1900 MHz-en működő hálózatokat és a GPRS-t. Ahogyan az MDA III, az új darab is rendelkezik Wi-Fi és Bluetooth képességekkel. Aki a vezetékes kapcsolatok híve, annak ott lesz majd a mini-USB-port, aminek segítségével a PC-t vagy bármilyen egyéb eszközt rákapcsolhatunk a telefonunkra (kivéve talán azokat, amik USB-n keresztül kapják az áramot is, mint néhány nyomtató).

A csodás kis masina tavasz végén, nyár elején lesz elérhető Németországban, és ha a trendeknek megfelelően cselekszik a T-mobile, akkor év végén már hazánkban is hozzá lehet jutni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashy #14
    á nem kell, úgyis kicsi az egész, 1 kézzel elérni mindhárom gombot
  • Falabu #13
    Remélem lesz rajta ctrl+alt+del billentyű!
  • p00h #12
    sztem naonjau!
    bár a designra 1 kicsit több időt is fordíthattak volna...
  • Supergamer_real #10
    A barátod gondolkozzon, mielőtt hülyeségeket beszél:

    Summary of UMTS frequencies:

    1920-1980 and 2110-2170 MHz Frequency Division Duplex (FDD, W-CDMA) Paired uplink and downlink, channel spacing is 5 MHz and raster is 200 kHz. An Operator needs 3 - 4 channels (2x15 MHz or 2x20 MHz) to be able to build a high-speed, high-capacity network.
    1900-1920 and 2010-2025 MHz Time Division Duplex (TDD, TD/CDMA) Unpaired, channel spacing is 5 MHz and raster is 200 kHz. Tx and Rx are not separated in frequency.
    1980-2010 and 2170-2200 MHz Satellite uplink and downlink.
  • Hedgehunter #9
    Kicsi laptop
  • Flashy #8
    generáció.
  • Ch_Slater #7
    Leforditani nincs kedvem...

    In mobile telephony, third-generation protocols support much higher data rates, measured in Mbps, intended for applications other than voice. 3G networks trials started in Japan in 2001. 3G networks are expected to be starting in Europe and part of Asia/Pacific by 2002, and in the US later. 3G will support bandwidth-hungry applications such as full-motion video, video-conferencing and full Internet access. 1G, 2G, 2.5G, IMT-2000, UMTS, WCDMA, www.3gpp.or
  • CSOCSO #6
    a 3G mit is jelent? mert haver szerint 3 gigahertzet.. szerintem meg generaciora utalnak,. vagy mivan man??:)
  • Flashy #5
    két beépített kamera lol. bár olyan érzésem van hogy ez a kamerás pdas telefonos minipc igazából egyik funkciójára se lesz igazán használható.
    amúgy jópofa.
  • Sliders #4
    nekem nem jön be alakra, nem tehetek róla, pedig tudásban ott van, remélem a Nokia is felturbózza majd a 7710-es utódját.