Gyurkity Péter

Nyert a Rambus a Hynix ellen

A bíróság úgy találta, hogy a gyártó az asztali számítógépeknél használt memóriáknál a tervezésre szakosodott cég több szabadalmát is megsértette, amit több mint 300 millió dollárral kell kompenzálniuk.

A Rambus közleményben jelentette be, hogy sikerrel zárult a Hynix ellen indított per, amelyben a szellemi tulajdon megsértésével vádolták a távol-keleti gyártót. Beadványuk szerint több, az ágazatban igen fontos szerepet játszó vállalat is megsértette szabadalmaikat, mégpedig az asztali számítógépeknél felhasznált SD, DDR és DDR2 memóriák tervezésénél és gyártásánál.

A döntés alapján a Hynix 306,9 millió dollárt kénytelen kifizetni az amerikai cégnek, amely gyakorlatilag a 2000 és 2005 közötti észak-amerikai eladások kompenzációja. Az ügy azonban ezzel nem zárul le, hiszen a Rambus a következő lépésben az értékesítésekből kívánja kizárni a gyártót, amelyet a másik fél a szakértők szerint valószínűleg nem fog kivárni, és megegyezésre törekszik majd. Az utóbbi időben a jogi küzdelemre koncentráló tervezői cég jelenleg több pert is folytat olyan nagyvállalatok ellen, mint a Samsung, Nanya és Micron.

Emlékezhetünk arra, hogy a Rambus tavaly januárban indította perét a Hynix ellen, amely eljárások egész sorához csatlakozott. Ebben a DDR2 és a grafikus kártyákon alkalmazott GDDR2 és GDDR3 memóriák felhasználását kifogásolták, mintegy kiegészítve azon korábbi panaszukat, amelyben az SD és DDR szabványok alkalmazását rótták fel a cégeknek. A másik oldal sem maradt azonban tétlen és többen kétségbe vonták a Rambus szabadalmainak létjogosultságát. Az Infineon kezdetben sikert ért el ezen állításával, ám a fellebbezést követően megfordult a helyzet, és a végén a német gyártó fizetett 46 millió dollárt.

A csatározásokat figyelemmel kísérő szakértők szerint a mostani döntés újabb megállapodásokhoz, és egyben újabb perekhez vezet, és a vállalatok továbbra is egymással szemben igyekeznek majd bizonyítani igazukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Venom1986 #5
    Már megint Rambo nyert vagy most mi vaa?
  • fawcet #4
    Rambus se hülye, de jó megoldás lenne.
  • szabi0 #3
    Azok a cégek akik ténylegesen gyártanak memóriát - és nem perekből befolyt összegekből probálnak megélni - jobban járnának, ha összefognának, és felvásárolnák a rambus-t.

    A cégnek az ad piaci értékek, hogy mennyi a várható elperelt összeg.

    Egy samsung-micron-hynix-infineon összefogás, simán felvásárolhatná a céget, még lehet olcóbban jönne ki mint ekkora összegeket kifizetni.

    Üdv
    szabi
  • Adenoma #2
    kurvasok,a magyar államháztartási hiány 10%-a
  • Mice #1
    300m az sok?