SG.hu

Az adatvédelmi biztos ellenzi az ujjlenyomat-azonosítást

[euro.hu] Aggályosnak tartja az adatvédelmi biztos azt a tervet, hogy ujjlenyomatot, vagy pláne íriszazonosítót tartalmazzon az útlevél.

Péterfalvy Attila szerint ugyanis így olyan személyes adatokra is lehet következtetni - utóbbiból például öröklődő betegségekre -, aminek a nyilvántartása sérti a személyiségi jogokat. Eddig csak a bűnözők ujjlenyomatát vették nyilvántartásba, emiatt az emberek idegenkednek ettől a megoldástól. Az Európai Unió viszont 2007-re egységes útlevél-nyilvántartó központot hozna létre, amelyben az összes új típusú európai útlevél gazdájának ujjlenyomatait nyilvántartják. Nem zárható ki, hogy később az íriszazonosítót is bevezeti az EU, mivel az íriszképet tartják a legbiztonságosabbnak a szakértők. Péterfalvi Attila szerint ezt nagyon szigorúan kell szabályozni.

"Az ujjlenyomat csak akkor lesz használható azonosítóként, ha módosítja a parlament az adatvédelmi törvényt" - mondta Péterfalvi Attila. "Olyan adatok is nyerhetők bizonyos biometrikus azonosítókból, amelyekre az adatkezelés nem terjedhet ki."
Az új útlevelek bevezetése nem jelenti azt, hogy egyből le kell cserélni a jelenlegieket. Az egységes európai személyi okmányt viszont minden határon és országban elfogadnák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mike #10
  és akkor visszatérünk a diktatúra ölelő karjaiba :(
 • Mike #9
  a normális embereket szekálják majd vele, persze az igazi terroristák, igazi bünözők megtalálják majd a módját, hogyan játszák ki.
  Ez az egész kb. olyan mint a másoládvédelmek
 • Mike #7
  Na azért legalább valaki megmondja
  Nagyon helyes
 • Faterx #6
  Jól van mondjátok csak fiúk, ahogy a szemináriumon előírták...
  Úgy látszik már a regelést is féltitek...
 • [HUN]PAStheLoD #1
  most mondjam hogy mit sípítozik ez a kis buzgómócsing? Már úgyis minden féle adatodat megtudhatják ..