Berta Sándor

10 000 európai dolgozóját rúghatja ki az IBM

Az amerikai informatikai óriáscég komoly átszervezésekbe kezdett.

A Bloomberg meg nem nevezett szakszervezeti forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy az IBM a közeljövőben akár 10 000 európai alkalmazottját is elbocsáthatja. Az okok között elsősorban a társaság átszervezése szerepel, ugyanis az IBM menedzsmentje úgy döntött, hogy az üzleti ügyfelek IT-alkalmazásainak jelentős részét a felhőszolgáltatásokba fogják áttelepíteni és ezáltal a hibrid-felhő modellt megvalósítani. Csak azokon a helyszíneken marad meg az infrastruktúra és lesz karbantartva, ahol az átállásra nincs lehetőség. Az alkalmazások saját adatközpontokba való összegyűjtése a jelenleginél sokkal hatékonyabbá teszi a karbantartást.

A vállalat hivatalosan még nem erősítette meg a kiszivárgott információkat, hanem csak azt közölte, hogy továbbra is komoly erőforrásokat fektet be a munkatársai képzésébe, hogy azok el tudják végezni a változó piaci feladatokat. A külső elemzők viszont úgy vélték, hogy egy ekkora elbocsátási hullám ennek ellenére szokatlan és az sokkal inkább utal a társaság történetének legnagyobb átalakítására és az IT-infrastruktúra részleg leválasztására, illetve esetleges kiszervezésére.

Az IBM jelenleg több mint 350 000 embert foglalkoztat. Amennyiben valóban 10 000 dolgozót küld el Európában, akkor ez azt jelenti, hogy a kontinensen minden ötödik munkahelyet felszámol. Az intézkedés leginkább a brit és a német kirendeltségeket érintheti, de Lengyelországban, Szlovákiában, Olaszországban és Belgiumban is lesznek megszűnő munkahelyek. Az információkat kiszivárogtató szakszervezeti képviselők elmondták, hogy a döntésről egy ebben a hónapban szervezett egyeztetésen értesültek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Teppik Amon #2
    Az IBM bezárja a világon a datacentereit és azokat 2 helyre vonja össze amerikába. Ezeken a helyeken az IBM a saját gépeit tartotta, saját felhasználásra (jobbára). Anglia, Németország, Ausztrália, Japán és az USA-ban az új helyre költözés.
    Már ha erről van szó és nem lőttem félre. Természetesen ez nem hivatalos állásfoglalás, akit érdekel, keresse az ibm-et az infóért :D
  • kvp #1
    Az ipar 4.0 megjelenesevel rengeteg allas fog megszunni ahogy tortent ez mar tobboszor az elso ipari forradalom ota. Ezt a folyamatot a jelenlegi karantenhelyzet csak felgyoritotta es elobbre hozta az atallast.