SG.hu

A számítástechnikában az egyszerűség a legfontosabb

[Infinit] Az Economist napokban közzétett felmérése szerint az információtechnológia fejlődésében egyre inkább az egyszerűségnek kell előtérbe kerülnie.

A brit hetilap szerint mielőbb túl kell haladni a bonyolultságot, hogy a felhasználókat ne frusztrálja és dühítse az a nyakatekertség és összetettség, amellyel a különböző technológiák használatakor sokszor szembesülni kénytelenek. Az információtechnológiai ipar számára tehát adott a feladat: le kell egyszerűsíteni a dolgokat.

A felmérés két olyan technológiai megoldást vesz alaposabban is szemügyre, amely az utóbbi időben nagy sikert könyvelhetett el a fogyasztók, felhasználók körében. "Az Apple iPodja és a Google egyaránt azért válhatott sikeressé, mert mindkettő megóvja a fogyasztót attól, hogy elnyelje a komplexitás fekete lyuka" - fogalmaz a szerző, Andreas Kluth. Az iPod mindezt úgy éri el, hogy ígéretéhez híven valóban lehetőséget ad a zenerajongóknak arra, hogy teljes zenei gyűjteményüket egyetlen eszköz segítségével magukkal vigyék. A Google pedig több százezer potenciális oldalt kommunikál egyetlen fehér lapon sikerrel, megkönnyítve ezzel a navigációt.

A felmérés azokra az eljárásmódokra is kitér, amelyek révén az IBM, a Microsoft és más cégek egyre inkább képesek lesznek arra, hogy a felhasználók elől elrejtsék a bonyolultságot. A dokumentum azt is megállapítja, hogy az e-mail is akkor lesz csak igazán általános, ha a papák és a mamák is megtanulják használni.

Az Economist az egyszerűség elsődleges szempontját előtérbe helyezve igyekszik választ kapni arra a kérdésre, vajon a jövőben mely cégek fognak tovább gyarapodni, s melyeknek kell komolyabb nehézségekkel szembenézniük. A Microsoft például az innovátor dilemmájával fog szembesülni. "Azok a cégek ugyanis, amelyek az innováció egyik generációjában sikert értek el, szinte kikerülhetetlen, hogy meg ne bénuljanak saját sikerüktől, arra kárhoztatva, hogy az innováció következő hullámában kudarcot valljanak" - véli Kluth.

Az Economist azzal a következtetéssel zárja, hogy a tálentumot mostantól fogva az egyszerűség fogja fémjelezni, és nem pedig az, hogy valaki milyen extrává, nagyméretűvé és nagy kapacitásúvá képes alakítani valamit".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • HUmanEmber41st #10
  Ma segítettem 1 nőnek feltelepíteni win98-ra az MSN-t ADSL kapcsolattal.
  Csak híres jólneveltségem tartott vissza attól,hogy tényleg ne fetrengjek a földön a röhögéstől...de komolyan..
  OK, hogy nem kell érteni a működési elveket ahhoz, hogy valaki használja a pc-t, de ha valaki már egy ilyen egyszerű, magyar nyelven írott dologra sem képes..hát
 • pemga #9
  Dejó, hogy a láncfűrészen nincs olyan sok gomb :). Bár mondjuk be lehetne kötni egy gsm-telefont ami a 112-t hívja egy gombnyomásra, így persze kell hozzá egy GPS is. Hmm... Igen gazdag leszek :)).

  /Gondolatok BillGatyesz bácsi fejében/
 • Macc #8
  teny hogy vannak idegesito es maceras dolgok, de a szgep egy gep, es az hasznalja aki ert hozza... A lancfureszt is ugy hasznalja aki akarja, hogy megtanulja kezelni, ez mindennel igy van.
 • [HUN]PAStheLoD #7
  le van írva hogy mit csináljon .. TÚL szájbarágósan , ezért senki nem olvassa el .. ez is lehet a problémák forrása!

  Szerintem igen is legyen az ÁTLAG júzer annyira fejlett hogy felteszi a legújabb drivert, nem kell tudnia átírni az INF-ben a hw-azonosítókat hogy xp fel is tegye... de legalább próbálja meg , ne sipákoljon hogy "NEMMEGY" meg "KIÍRT VALAMIT DE NEM MEGY" ...
 • [HUN]PAStheLoD #6
  konzolon te is jókat böngészel , ugye? :P
 • TeszteloPontHu #5
  Ezért találták ki a konzolokat...
 • quentit #4
  A microsoft amúgy tényleg el fog bukni, ha valamelyik tökös cégnek eszébejutna, hogy könnyűszerrel be lehetne alázni a windowst egy használható op. rendszerrel.... (lesz is ilyen!)
 • quentit #3
  Hogy mi a büdös lófaszért kell tudni egy átlag user-nek, hogy ATI videokártyája van, és a www.ati.com-ra fel kell menni, és le kell tölteni a driver-t majd installálni, meg újraindítani a gépet egy-egy új játék esetén. Ez kb. 50 klikkelés, min. 20 perc + a játék installja. Mi a lószarért tart min. fél óráig néhány játékkal játszani.

  Miért nem elég betenni a CD-t, majd játszani a játékkal???
 • quentit #2
  Pedig a hűtőszekrény sem kérdez hülyeségeket tőlem. Pl.
  biztos, hogy le akarja emelni a polcról az ételt? igen/nem
  igen után: töltsön le driver-t az ételhez, hogy a windows meg tudja állapítani, hogy az étel meddig ál el hűtő nélkül. E nélkül nem lehet a hűtőszekrényből elvenni az ételt. Elnézést a kellemetlenségért.
  A driver letöltése után meg: A driver-t nem vizsgálta be a Microsoft, ezért az étel állapotát a hűtőszekrény nem tudja garantálni. Az esetleges ételmérgezésekért felelőséget nem vállalunk. Biztos, hogy ezt akarja?
 • xoraxax #1
  Jaaaaj, csak ne hogy gondolkodni kelljen kicsit. De legyenek kutyuskak meg cicak, ja es szakallas sugo bacsikak. Persze az se baj, ha a kepembe robban 80-as betumerettel, hogy uj e-mail-em erkezett, mint a szarabb filmekben.