Alex

Három új telefont mutatott be a Nokia

Az idei monacói Mobilitás konferencián és a thaiföldi Bangkokban megrendezett Destination Nokia rendezvényen a vállalat újabb készülékekkel gyarapította kameratelefonjainak bővülő választékát: mégpedig a 3230-as, a 6020-as és a 7710-es készülékekkel.

A videofelvételt és szerkesztést kínáló, megapixeles kamerát tartalmazó Nokia 3230 a Series 60 platformon alapuló, GSM/GPRS/EDGE 900/1800/1900 hálózaton működő háromsávos kameratelefon. Nagyméretű kijelzője 65 536 színárnyalatot tud megjeleníteni, beépített kamerája 1,23 megapixeles tényleges felbontású. Természetesen lehetőség van mobil videofelvételre és -szerkesztésre is, melyeket multimédiás üzenetben elküldve barátainkkal is megoszthatunk. A telefon Movie Director alkalmazásával speciális effekteket, például zenét, szöveget, színeket vagy képet adhatunk a felvételekhez, így a videókból egyéni filmek születhetnek.


Nokia 3230

A felhasználók a Bluetooth kapcsolat vagy a multimédiás üzenetküldés révén kinyomtathatják, tárolhatják, vagy másokkal is megoszthatják a képeket vagy a videofelvételeket. A képekről kompatibilis nyomtatóval vagy egy nyomtatópultban Bluetooth kapcsolaton keresztül papírmásolatot készíthetünk, vagy a fényképeket a telefonon található alkalmazás használatával feltölthetjük az interneten létrehozott virtuális fotóalbumba.

"A Nokia 3230 olyan, a technológiát jól ismerő felhasználók számára terveztük, akik elvárják a legfrissebb funkciókat, ideértve a mobilszolgáltatások és szórakoztatás elérését" - mondta Kai Öistämö, a Nokia Mobiltelefonok üzleti készülékek részlegének alelnöke. "Ugyan a Nokia 3230 a szórakoztatásra helyezi a hangsúlyt, bízunk benne, hogy a felhasználók a jó minőségű fényképezést és videózást, a bővíthető memóriát és a fejlett funkciókat is értékelik."

A személyre szabhatóság érdekében a Nokia 3230 tulajdonosai új felhasználói interfész témákkal, háttérképekkel és színekkel alakíthatják át ízlésüknek megfelelően a telefont. A masinán új játékok is bemutatkoznak, többek között a valóságra építő Agent V, amellyel szó szerint az események közepébe csöppen a játékos. Az Agent V a telefon kameráját és mozgásérzékelőjét használja, a játékos pedig a telefon mozgatásával teheti arrébb a játékban feltűnő tárgyakat. A Symbian operációs rendszeren alapuló készülék természetesen Symbian és Java alkalmazások széles skálájával bővíthető.

A szolgáltatásokat xHTML és HTML böngésző, külön gombbal aktiválható Push to talk adóvevő, Sztereó FM rádió és MP3 lejátszó teszi teljessé. Memóriája a készülék kikapcsolása nélkül cserélhető memóriakártyával bővíthető. A mobil tömege 110 g, és gyári adatok szerint maximálisan négy órán át beszélgethetünk, illetve 230 órán keresztül áll készenlétben. Az európai és ázsiai szállítások kezdete 2005 első negyedévében várható. A készülék nem támogatott kiskereskedelmi ára 350 euró körül mozog majd.



A háromsávos Nokia 6020 két verzióban: elsősorban az európai és az ázsiai piacon az EGSM 900 GSM 1800/1900 változatban, illetve az amerikai földrészen a GSM 850/1800/1900 változatban lesz kapható. "A Nokia 6020 vonzó új tagja a Nokia középkategóriás, az üzleti funkciókra koncentráló, erős modellkínálatának" - mondta Aage Snorgaard, a Nokia Mobile Phones alelnöke. "A Nokia 6020 masszív funkciókínálatát elegáns, klasszikus forma egészíti ki, így a felhasználók kedvező árú, megbízható és mindenféle helyzetben alkalmazható üzleti eszközhöz juthatnak."


Nokia 6020

A Nokia 6020 tulajdonosai közvetlenül a címzett kijelzőjén megjelenő villámüzenetben tájékoztathatják kollegáikat a fontos eseményekről, vagy lephetik meg barátaikat egy animált MMS-sel. A VGA kamerával fényképeken vagy videofelvételeken örökíthetők meg a különleges pillanatok, a push to talk technológia révén pedig felvehetik a kapcsolatot kollegáikkal. A felhasználók beállíthatják úgy határidőnaplójukat és névjegytárukat, hogy az születésnapok, évfordulók és fontos találkozók alkalmával figyelmeztetést küldjön. Ha nem tudjuk fogadni a hívásokat vagy a szöveges üzeneteket, a jelenlét szolgáltatással bővített névjegytár tájékoztatja barátainkat és munkatársainkat elérhetőségünkről és tartózkodási helyünkről. A hangfelismerő tárcsázás szolgáltatásával gyorsan felhívhatjuk a fontos számokat.

A készülék EDGE kapcso­lata révén gyor­san elér­het­jük az infor­máció­for­rá­sokat, ide­értve e-mail­jeinket vagy a híre­ket is. A beépí­tett xHTML bön­gé­szőt a 65.536 szín­ár­nya­latot támo­gató kijel­zőn meg­jelenő színes képekhez és video­fel­vé­telekhez optima­lizálták. A felhasz­nálók kedvenc háttér­képeikkel vagy ébresztő-grafi­káikkal tehetik egyénivé tele­fonjukat, vagy saját csengő­hangot rendel­hetnek a külön­böző hívófél-csopor­tokhoz. A Java techno­lógia a letölthető alkal­mazások, útiköny­vek és játékok révén a testre sza­bás további lehe­tőségét teremti meg.

A klasszikus formájú, grafitszürkében és ezüstszínűben kapható Nokia 6020 telefonnal gyári adatok szerint maximum három órán át beszélhetünk, a telefon készenléti ideje pedig eléri a 14 napot. Szállítása a tervek szerint 2005 első negyedévében indul. A telefon várható kiskereskedelmi ára támogatás nélkül 200 euró körül lesz.



A széles, 65 536 színárnyalatot megjelenítő értintőképernyős Nokia 7710 készülék teljesértékű internetböngészőt, sztereó hangminőségben megszólaló, beépített zenelejátszót, többek között lejátszásra, streamingre, és rögzítésre kiterjedő, széles körű videofunkciókat, kétszeres digitális zoommos, megapixeles kamerát, és Visual Radio klienssel ellátott FM rádiót tartalmaz.


Nokia 7710

A felhasználók a fejlett okostelefon funkcióknak köszönhetően menet közben is egyensúlyban tarthatják a hatékonyságot és kikapcsolódási igényüket. A telefon támogatja a Smartner megoldáson alapuló push e-mailt, és VPN klienssel, 90 MB szabadon felhasználható memóriával, valamint a készülékkel járó multimédia-kártyán (MMC) további 128 MB memóriával rendelkezik. A telefon ezen kívül a kijelzőn megjelenő billentyűzet és kézírás-felismerés mellett a személyes információkezelő szolgáltatások teljes tárházát kínálja.

A Nokia 7710 Symbian operációs rendszeren fut. Csatlakozási lehetőségei között az egyszerű adatátvitel és személyi számítógépes szinkronizálás érdekében USB-vel összeköthető Pop-Port csatlakozót, illetve vezeték nélküli Bluetooth technológiát találunk.


"A fantasztikus kijelzőn megjeleníthető multimédiás anyagok megtekintésének, másokkal való megosztásának és létrehozásának lehetősége, valamint a sokoldalú smarttelefon funkciókészlet lenyűgöző mobil multimédiás készülékké teszi a Nokia 7710-et" - mondta Richard Sharp, a Nokia Rich Media részlegének alelnöke. "A széles érintőképernyővel élmény használni az alkalmazásokat, például a Time Out mobil városkalauzt, a Wolrd Mate-et vagy az egyéni dokumentumkészítőt."

A készülékkel mobilon is bloggolhatunk - a moblog klienssel képeket és szöveget töltetünk fel az internetes naplónkba. A PhotoBase és a rajztábla alkalmazás sokoldalú, többek között kivágást, ráközelítést, forgatást és tükrözést elvégző képszerkesztési funkciókészletet kínál. A smarttelefonnal készült képekre írhatunk vagy rajzolhatunk is, de persze készíthetünk saját rajzot is.

Az okostelefon sokféle mobil alkalmazást és szolgáltatást kínál majd, például Visual Radio-t, amely gazdag interaktív információs csatornája révén a remények szerint jelentősen emeli az FM rádiózás élményét. A rádióhallgatók - amennyiben a műsorszolgáltatók is támogatják - például adatokat tudhatnak meg az éppen játszott számról és annak előadójáról, vagy vetélkedőkön vehetnek részt. A gyárilag telepített eBook olvasóval kedvenc könyveink elektronikus változatát élvezhetjük. (Az eBook programmal az eBooks.com internetes könyváruházból vásárolhatunk vagy tölthetünk le könyveket.)

A Nokia 7710 az SU-22 Nokia streamer tartozékot is támogatja, amelyet a DVB-H mobiltelevíziós próbaadások során világszerte alkalmaznak majd. A telefon a GSM/GPRS/EGPRS 900/1800/1900 hálózaton működik, szállítása pedig a tervek szerint 2004 utolsó negyedévében indul Ázsiában és Kínában, míg Európában és Afrikában 2005 első negyedévében jelennek meg az első készülékek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HungarianKnight #25
    Igaz, a Nokia 7700 sohasem kerűlt piacra ,de a 7710 ennek az utódja.
  • HungarianKnight #24
    "végre a nokia is túllépett a bélyeg méretű kijelzőkön"
    Nincs igazad! Nokia 7700 ,de már elötte is volak nagyobb képernyőjűek 9500,9300 stb. Nokia 7700
    Nokia 7700Nokia 7700
  • bld #23
    ja most az a menő h kinek van drágább csili-vili fonja?
  • Shadow_THH #22
    3210? nekem halálra tuningolt n-gagem van bár a p900zal jobban lehet hajtani a teheneket az akolba'
  • Demon Eyes Kyo #21
    A 6020 az majdnem 1:1-ben a 6230-ra hasonlít és ahogyan olvastam a tudása is annak a továbbfejlesztése.
  • RelakS #20
    Egyetértek a miniatürizálással (csökkennek a telefonméretek ugye), de ha lehet, akkor NE a billentyűzet rovására csinálják, mert az én lapátkezeimmel már egy rongyos Siemens c62 is szinte kezelhetetlen...
  • Sliders #19
    Asszem a 7710-es elsz a következő telefonom. Persze csak a 6630-as után :) :)
  • Darth Sith #18
    és ezekkel telefonálni is lehet?
  • Ombika #17
    Ketlem mivel P 900-am van idiota!

    Ne baszogass amig nem szoltam be neked! THX

    Ebbbol is latszik a kis 3210-esed meg mindig megvan! :(
  • Orgi-CRPD #16
    "A felhasználók a fejlett okostelefon funkcióknak köszönhetően menet közben is egyensúlyban tarthatják a hatékonyságot és kikapcsolódási igényüket."
    Hanynom kell....
    Ti tudtok olyan telefont amit annyira lehet programozni h ha felhivsz valakit 3mp-re akkor x ft-ot szamoljon, de ha 0630-al kezdodik akkor y ft-ot, es ha 18:00 utan hivod akkor fel percenkent z ft-ot szamoljon de csak 0670, 0620, 0630 -al kezdodo szamoknal? Efektiv le tudjam mennyire ver at a szolgaltatom? (ha tenyleg atver)