Berta Sándor

Saját internetes böngészőt fejleszt ki a Google

A New York Post nevű amerikai lap információi szerint egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a világszerte az egyik legnépszerűbbnek számító online keresőprogram egy testvért kap, még pedig egy internetes böngésző személyében.

Egyre több jel utal arra, hogy a Google boszorkánykonyhájában ismét valami nagy dolog készül. Bár a hírt a cég részéről még nem erősítette meg senki, ám egyre több jel utal arra, hogy önálló internetes böngészőt dob piacra a Google fejlesztőcsapata. A Gbrower domaint már beregisztrálták.

A céghez számos szakember érkezett az elmúlt hetekben, így például a gárda tagja lett Joshua Bloch, a Sun Microsystems korábbi munkatársa, aki mellesleg a Java programnyelv egyik fő fejlesztője. Ezen kívül szintén csatlakozott a Google-hoz csapatához a Microsoft négy egykori alkalmazottja is, akik az Internet Explorer fejlesztésén dolgoztak, majd pedig megalapították a saját cégüket. A négy szakember egyikének, Adam Bosworth-nak ráadásul alapos ismeretei vannak a Microsoft Access nevű adatbázis-szoftveréről is.

Kérdéses azonban, hogy miért kellenek új szakemberek a Google-nak? A találgatások azonnal megindultak, a legvalószínűbbnek azonban három dolog tűnik: ezek szerint vagy egy speciális, zenei fájlokat kereső rendszert, vagy egy üzenőprogramot (ICQ, MSN stb.), vagy pedig egy internetes böngészőt akar piacra dobni a nemrég a tőzsdén is megjelent cég.

Sok szakértő nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a vállalat megvalósítja az Oracle első emberének, Larry Ellisonnak 1995-ben nyilvánosságra hozott vízióját. A szakember jóslata szerint olyan olcsó számítógépek fogják elárasztani a piacot, amelyek kevesebb, mint 200 dollárba kerülnek és amelyekben alig lesz memória és szoftver. Ezeknek a PC-knek a lelke egy böngészőprogram lenne, ami egyaránt csatlakozhatna az internethez és más hálózatokhoz, de offline módban is használható lenne.

Nos, a Google egy fontos területen már ért el eredményeket, gondoljunk csak a GMail nevezetű szolgáltatásra, amelynél a felhasználók egy 1 GB-os tárhellyel gazdálkodhatnak. Az internetes böngésző fejlesztését firtató pletykáknak is lehet valóságalapjuk, hiszen az alternatív böngészőprogramok egyre népszerűbbek a felhasználók és a cégek körében. Ezt támasztja alá, hogy bár az Internet Explorer piaci részesedése még mindig több mint 90 százalék, ám például a Mozilla Foundation által fejlesztett Firefoxot éppen az elmúlt hat napban több mint 1,5 millióan töltötték le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Emmegki #13
    Na ez nem is ide ment volna.
  • Emmegki #12
    Véleményem a Firefoxról (1.0 pr):
    Operát használok, így most nem az IE-hez fogom hasonlítgatni, bár inkább azzal van egy súlycsoportben. Az oldalak megjelenítése korrekt. Nem teszteltem sok weblapon, de minden helyesen jelent meg benne, még a válasz gomb is itt az SG-n
    (O/A 7.5-ben is műxik, csak a dátum és a hozzászólás száma is besárgul) Az nem tetszik, hogy:
    - explorer kinézet
    - nincs Wand
    - nem lehet felküldeni a progress bart /ami ott alul kiírja, hogy mit csinál/ a cím mező helyére. Meg egyébként se túl beszédes valami.
    - nem lehet a new tab gombot bepakolni az ablakok fülecskéihez
    - nem lehet fület duplázni
    - nincs GO TO URL funkció a sima kijelölt szövegnél

    Meg úgy összességében fapadosnak érzem az operához képest, de mint írtam nem egy súlycsoport.
  • RoD #11
    Szerintem jobb az, ha teljesen újjat írnak, mert így HA ELÉG IDŐT SZÁNNAK RÁ, akkor szinte minimálisra csökenthető a sebezhetőségek száma. Ha egy régit írnának át, akkor előfordulhat, hogy bennefelejtenek valamilyen hibát. Bár az is igaz, hogy egy új böngésző esetén meg nagyobb az esélye annak, hogy új hibákat csinálnak. De remélem ez nem így lesz.
  • Piscator #10
    Inkább együtt kéne müködniük valamelyik alternatív böngésző készítő céggel, msot mniek újabbat gyártani.
  • [HUN]PAStheLoD #9
    ebből csak jó sülhet ki :D
  • rgranc #8
    Ehhez tartozik egyébként, hogy az utolsó Mozilla Fejlesztői Nap helyszíne pont a Google Campus volt... :)

    Különben pedig nem rossz dolog az soha, ha egy tőkeerős és kreatív cég úgy száll be egy nyílt forráskódú fejlesztésbe, hogy vissza tud adni a közösségnek: a Konqueror KHTML motorja is sokat fejlődött, mióta az Apple emberei annyit dolgoznak rajta a Safarival (mondjuk a Safari jobb, de ez más kérdés).

    Robi
  • Wilddog #7
    Én nem félek ilyesfajta megoldástól, Google-ék nem ilyen húzásokról híresek.
  • ttt ttt #6
    ...vagy, vagy, vagy....
    Bírom az ilyen szakértőket.

    Egyébként az a vízió op szinten már létezik QNC a neve, sőt voltak gépek is, csak jól megbuktak vele.
  • fapapi #5
    Hat jo lenne egy igazan jo bongeszo program tele hasznos programokkal de Microsoft négy egykori alkalmazottja is benne van ( lehet en avgyok szkeptikus ) lesz egy exploler 2 :)
  • The Hedgehog #4
    reménykedem, hogy kapunk egy végre minden szolgáltatásában kiforrott böngészőt! csak legyen igaz és siessenek! :P