Gyurkity Péter

A Google az azonnali üzenetküldéssel kacérkodik

Az elmúlt hetekben nyilvánosságra került információk alapján a Google saját üzenetküldő szolgáltatáson dolgozik, és ezt a következtetést a most bemutatott Google Desktop Search kódjának egyes részletei is alátámasztják.

Azok akik közelről kísérik figyelemmel a Google tevékenységét, már jó ideje gyanítják, hogy a vállalat - kimondva-kimondatlanul - az azonnali üzenetküldés terén is szeretne kihasítani egy szeletet a piaci tortából. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy szolgáltatás minden valószínűség szerint a "Hello" nevű kliensre épülne, amely a Picasa felvásárlásával került a Google birtokába. Ezt a spekulációt a Google Desktop Search forráskódjában talált információ is alátámasztja.

Richard Smith, aki biztonsági szakértőként betekintést nyert az alkalmazás forráskódjába, elmondta, hogy a kódban egy új protokollra bukkant, amely a "google_im://" nevet viseli. Smith véleménye szerint ez már önmagában is elegendő bizonyíték arra nézve, hogy a vállalat hamarosan bejelenti saját üzenetküldő szolgáltatását. A Google szóvivője igyekezett cáfolni Smith kijelentését, és az újságíróknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a szakértő által felfedezett protokoll mindössze egy hasznos eszköz, amely lehetővé teszi, hogy az AOL kliens által továbbított adatokat is bevonjuk az általunk indított keresésbe.

Smith "googlemail://" néven egy másik protokollt is felfedezett a kódban, amely szerinte az asztali alkalmazás és a Gmail szolgáltatás közötti kapcsolatért felelős - a vállalat szóvivője nem kommentálta ezt az információt.

Nathan Weinberg, az InsideGoogle készítője szerint nem kérdéses, hogy a Google fel fogja használni a Picasa szolgáltatásait, de nem tartja valószínűnek, hogy a vállalat egy teljesen új üzenetküldő kliensen dolgozik. "A Google minden bizonnyal integrálni fogja a Picasát, így az asztali alkalmazásból egyaránt elérhetjük majd az azonnali üzenetküldő klienst, valamint a Gmail szolgáltatást " - jelentette ki Weinberg. "A cég állítása szerint ez a megoldás még az AOL szolgáltatásánál is biztonságosabb lesz."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fapapi #6
    Beteg emberek akik kodtoredekeket vizsgalnak maflak :)

    Egyebkent ammennyi penze van a googl nek tuti csinal egy op rendszert is.
    Az internetes keresesben egyszeruen verhetlen, szereny velemenyem szerint nagyon sok mindenben at szeretne venni a vezeto szerepet.
  • Pet-R #5
    Google Desktop Search helyett: http://www.x1.com/
  • [HUN]PAStheLoD #4
    érdekes ez a Google kereső , mert indexel html fileokat meg ezt meg azt , de igazából nem tud semmi extrát .. ja és még egy csomó hely is kell neki
  • Dzsini #3
    'Google Desktop Search is not intended to be used on computers that are shared with more than one person.' - nincs azzal semmi baj, csak nem illik olyan gépen használni, ahol több user dolgai is vannak... és ha véletlenül kikapcsolod a beépített indexing szolgáltatást (index.dat fileok), akkor nem tud semmit - amúgy is csak annyit, amit sima F3-al elérsz :o)
    egy kis GDS belső működés
  • Mike #2
    éppen olvasom milyen jó ki kémszoftver a Google desktop search
  • Dzsini #1
    várom a Google oprendszer bejelentést :)