SG.hu

Szoftvermásolót tartóztattak le Sopronban

A rendőrség lakossági bejelentés nyomán kutatta fel azt a Sopron környéki férfit, aki egy éven át készített illegális szoftvermásolatokat és bérelt postafiók felhasználásával azokat üzletszerűen terjesztette.

A férfinek mintegy 2000 megrendelője volt az ország minden tájáról, egy-egy alkalommal átlagosan 3-5 CD-t illetve DVD-t másolt. Tevékenysége során kb. 3-4 millió forint (becsült) haszonra tett szert. A rendőrök megtalálták a lakásán azt a két nagyteljesítményű számítógépet, mely a folyamatos másolást és szoftverletöltést végezte. A rendszer a házkutatás megkezdésekor is CD másolást végzett, azt a rendőrök szakították meg.

Lefoglalásra került 10 db 120 Gb méretű merevlemez, 174 db másolt CD és DVD. Ezeken az adathordozókón 147 szerzői jogvédelem alá eső film és zenemű, továbbá 831 játék és felhasználói szoftver található összesen kb. 1,5 terrabyte terjedelemben.

A 36 éves betanított munkás a Magyar Bazárban közzétett hirdetésben a jogvédelem alatt álló, illegálisan másolt CD lemezek darabját 700,-Ft-ért, a DVD-ket 1.500,-Ft-ért kínálta eladásra. A kapcsolatfelvételre megadott mobilszámon érdeklődöknek a megvásárolható szoftverekről először egy listát küldött. A tényleges megrendeléseket szintén telefonon fogadta, a csomagküldést pedig postai utánvéttel teljesítette. Partnereiről pontos listát vezetett, feljegyezte az eladott árukat és megőrízte a postai feladóvényeket is. Tevékenységét titkolta, ezért e-mailon megrendeléseket nem fogadott. A postafiók szerződést ugyan saját néven kötötte, de jeligeként fiktív nevet adott meg.

A Soproni Rendőrkapitányság üzletszerűen elkövetett szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt - szakértők bevonásával - folytatja a vizsgálatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • awender #23
    Sajnálom azokat, akikről ez a "betanított munkás" listát vezetett. Viszont döbbenetes a tény, hogy kalózmásolat terjesztéséhez már valóban semmiféle tudás nem szükségeltetik.

    Valódi tanulság, hogy pénzért ilyesmit terjeszteni bizony nem kifizetődő dolog és a rendőrség is magasabb szinten van már mint a kezdetekkor.
  • awender #22
    "S.I. a CD-t 700, míg a DVD-t 1500 forintért kínálta. A lebukott kalóz kínosan ügyelt az inkognitójára. Olyan újságban hirdetett, ahová ingyen adhatta fel a hirdetését, kéz alatt vette mobiltelefonja kártyáját és fiktív nevet használt jeligeként postafiókjához. Ez utóbbin bukott le, mivel a fióknyitáshoz szükség volt a valós adataira. A férfi kizárólag telefonon és interneten intézte a kalózkodással kapcsolatos ügyeit. A telefonon érdeklődők címére vaskos listát küldött a filmekről, zenékről, szoftverekről és telefonon fogadta a megrendeléseket, vásárlói szerencsétlenségére mindent gondosan könyvelt.
    " - tehát interneten is fogadott rendelést.
  • awender #21
    "A rendőrség házatáján egyébként óriási változások figyelhetők meg. Míg néhány éve a számítógépet csak látásból ismerő, házkutatásra kirendelt zsaruk először a billentyűzetet helyezték biztonságba, mint adathordozót, és vele együtt lefoglalták az egeret és a monitort is, addig a mostani esetnél már informatikus nyomozó irányította az akciót. Csak a valódi adathordozókat (merevlemezt, megírt CD-t, DVD-t) foglalták le, a számítógép többi része és az üres CD-k maradhattak a gyanúsítottnál.
    "
  • HerrKiss #20
    Újságban hirdetni? Miért nem állt ki egy táblával: szoftverkalóz vagyok, tartóztassatok le!!! :-)
    Túl nagy ügyet csinálnak ebből. Adnák olcsóbban a legális sw-t, filmet, és akkor azt venné mindenki. De egy új játék 12.000 Ft körül? Kinek van ennyi pénze? Nincs rossz fizum, le kell hogy kopogjam, de ezt nem engedhetném meg magamnak. Marad az újságmelléklet-játék, meg a "biztonsági másolat"... :-( Pedig jobban szeretnék eredeti CD-ket, csili-vili dobozokat, stb...
  • Tetsuo #19
    Abban cikkben vmi Árpa Attila filmjéről és vmi vérdíjjról is szó van. Csak vicc v mifene?
  • jaxxx #18
    ...és Jézus szólá: "Az vesse rá az első követ, akinek nincs illegális szoftvere". És a nép hazament vala...
  • Cat #17
    http://www.nyugat.hu/cgi-nyugat/cikksql.cgi?cikk=14571

  • Frank99 #16
    amúgy valaki beköpte..
    elmondanám, hogy a tőlem elkobzott CD-ket a helyi városi rendőrség vitte 4-5 nap múlva másoltatni, mert annyira friss játékok voltak, hogy nekik sem volt meg.

    és ez nem duma sajnos.

    úgyhogy az össze köcsög bekaphatja.
    Bár itt is fejlődik a világ, nálunk a múlt hétvégén razzia volt a helyi diszkókban, és a szondát és vizelet-mintavételt a rendőrségen kezdték a Pestiek (megyeiek) és bizony 2 rendőrnél jelzett az alkoholszonda, és egynél a vizelet volt pozitiv...(narkó)
    az utobbit ki is rúgták.

    szóval változik a világ??
  • Frank99 #15
    persze, mi is azt kaptunk, csak ügyészségi megrovást, és ezért 4-5 alkalommal 250 km-re KELLETT leutazni, lefényképeztek, ujjlenyomatot vettek, és bekerültem a robotzsaruba, melyből (egy rendőr barátom mondta) sosem kerül ki, aki oda bekerült.
    és lehet bármilyen apró ügyed, bizony megnézik, hogy voltál már büntetve. és a lécet feljebb teszik.

    a fenti ügyben, ha nem voltak kinn eddig a zsaruk a vásárlóknál, már nem is mennek.

    hála isetennek, hogy legalább azokat a hülye balekokat nem basztatják, akik vásároltak, nem úgy mint minket.

    Lehet fejlődik a világ :-))) ???
  • HUmanEmber41st #14
    Informatikus nyomzó irányított !!! Nem semmi !!!
    Ekkora vérlámát
    újsághirdetés......