Rónai György

Gigantikus szövetségbe tömörülnek a tajvani grafikuskártya-gyártók

Egyre több kisebb gyártó csatlakozik egy új a számítógép alkatrészek nyomtatott áramköreit gyártó szövetséghez. A koalíció havi kihozatala összesen már eléri az 1,2 millió egységet, ami több mint bármely más eddigi gyártóóriásé.

A DigiTimes értesülései szerint a tiztagú koalíció már 1 - 1,2 millió grafikus kártyát szállít le havonta. Ezzel szemben az eddigi legnagyobb szállítók ettől jóval elmaradnak: az ASUSTeK például 6-800 ezer, a MicroStar International (MSI) 6-700 ezer, míg a Foxconn csupán 5-600 ezer egységet szállít le havonta.

Szeptember végén egy tajvani weblap szerint szövetségre lépett az Albatron, a Tul Corporation, a Chaintech, a Prolink és a Gainward. A koalíció lényege, hogy az ASUS, és más gyártók termékeivel szemben versenyképesebb áron tudjanak kártyákat gyártani, ugyanis az ASUS nemrég bejelentette, hogy hamarosan igen olcsó RADEON X-sorozatú videokártyákat dob piacra. Később azonban a Gainward bejelentette, hogy nem vesz részt a szövetségben, és a Chaintech sem tudta megerősíteni az értesüléseket.

A szövetség a magasabb, összevont gyártókapacitás révén még jobb áron tud majd termékeket gyártani, mint a piac eddigi legnagyobb résztvevői. Persze arról nem szól a fáma, hogy ez az árkülönbség teljes mértékben a gyártók zsebébe megy, avagy árcsökkentések révén a vásárlók is előnyét látják-e. A szövetség egyaránt gyárt ATI és nVIDIA kártyákat is, így mindkét gyártótól olcsóbban juthatnak majd hozzá a grafikus chipekhez, amellett, hogy várhatóan a nyomtatott áramköri alkatrészeket is olcsóbban, nagyobb mennyiségben tudják majd beszerezni.

A kezdetben kitűzött cél az előállítási költségek 10-15%-os redukálása volt, amelyet a jelentések szerint már könnyedén el is értek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sityi #3
    Elég jó (és relatíve kockázatmentes) biznisz volt számtech bótot nyitni, főleg a vidéki nagyobb városokban. Ez a piac mára már telítődött. De fura mód annyira azért nem gyilkolják egymást az üzletek, hogy kiszorítsák egymást a piacról... Talán azért, mert a relatíve sok kiskerre relatíve kevés nagyker jut... Így aztán bármekkora áresés van külföldiában, mi ebből gyakorlatilag alig, vagy csak tetemes fáziskéséssel érzünk meg valamit...
  • Borg #2
    Hát ezaz... alacsony előállítási ár mellett pofátlan bolti árak. Iszonyatos pénzeket szakítanak.
  • [NST]Cifu #1
    Érdekes, hogy pont az ASUS-t hozták fel: róla ugyanis pont nem az alacsony árak jutnak az eszembe. :))