Gyurkity Péter

Az amerikai szenátus betiltaná a fájlcserélő hálózatokat

Az amerikai szenátus jogi bizottságának elnöke jelentette be, hogy a bizottság tagjai újra fontolóra veszik a fájlcserélő hálózatok betiltását, és reményei szerint hamarosan végleges formába öntik a nagy vitákat kiváltó törvényjavaslatot.

Orrin Hatch nyilatkozatában kiemelte, hogy folytatniuk kell a szoros együttműködést a jelentős gyártókkal annak érdekében, hogy a szabályozás ne veszélyeztesse az iPodhoz hasonló digitális lejátszókat. A szenátor határozottan állást foglalt az "Induce Act" néven ismertté vált törvényjavaslat elfogadása mellett, amely - számos Internet-szolgáltató és jelentős informatikai vállalat tiltakozása ellenére - szigorúan büntetné azokat, akik "a szerzői jog megsértését elősegítő" készüléket, szoftvert, vagy akár információkat tesznek széles körben elérhetővé. "A törvényjavaslat még jelentős mértékben változhat, amennyiben az érintettek hajlandóak az együttműködésre. Hangsúlyoznom kell azonban, hogy nem létezik olyan megoldás, amely mindenkinek egyformán kedvező lenne" - jelentette ki Hatch szenátor.

Az Induce Act - amely nagy népszerűségnek örvend a zene- és filmipar képviselőinek körében - felülbírálná a kaliforniai bíróság által 2003-ban meghozott ítéletet, amely szerint a fájlcserélő hálózatok nem vonhatók felelősségre a felhasználók által elkövetett jogsértésekért. A törvényjavaslat bírálói azonban arra figyelmeztetnek, hogy az Induce Act előírásai szerint a nagy gyártók - az Apple és a Toshiba - termékei, valamint az újságírók elemzései is törvénytelennek minősülnének. A BSA - amely a legjelentősebb szoftvergyártókat tömöríti - eleinte egyetértett az elképzeléssel, de Robert Holleyman, a szövetség elnöke a hét elején kijelentette, hogy csak abban az esetben támogatják a javaslatot, amennyiben a bizottság garantálja, hogy kizárólag a szerzői jogok megsértői válnak büntethetővé. Gary Shapiro, a Consumer Electronics Association elnöke pedig azt javasolta, hogy a végleges döntés meghozatala előtt egy jogi szakértőkből álló bizottság döntsön afelől, hogy melyik fájlcserélő hálózat minősül illegálisnak. "Véleményem szerint elhamarkodott lépés lenne az új törvény bevezetése, ugyanis jóval több bosszúsággal járna, mint előnnyel" - összegezte véleményét Shapiro.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #28
    Nem, de pont ez a baj.
  • tajfun #27
    En meg az amcsi szenatust tiltanam be.
  • Tetsuo #26
    Csak az Ország eladásához értenek, ezek a mocskos bolsevikok!
  • NEXUS6 #25
    Miért az oktatási miniszter ért az oktatáshoz, a pü minisztera pühöz, a honvédelmi min, a honvédelemhez ...?
  • NEXUS6 #24
    Most néztem utána, még web oldala sincs legalább is én nem találtam.

    Ciki
  • h4x0r #23
    A magyar politikusok olyan hulyek, hogy nem is hallottak ezekrol a dolgokrol :-) De ha rajonnenek, hogy ebben mennyi love van, akkor itt is betiltanak.

    Az informatikai miniszter dolga lenne ezzel foglalkozni, de az meg nem ert az informatikahoz.
  • Herds #22
    Nálunk annyira hülyék, hogy még gondolkodni se tudnak, és nem tudnak ilyen hülyeségeket se kitalálni. (jobb is...)
  • asdasdasd #21
    Nalunk is hulyek a politikusok, de azert nem allunk olyan rosszul.
  • NEXUS6 #20
    És a fórumokat is be kell tiltani, mi az hogy mindenki csak úgy össze vissza irogat a másiknak, még a végen leírja, hogy P.n. , meg F.sz és minden fajta az ifjúság lelkét romboló szókokat. Ja és emil sincs!!!!

    És tessék mindenkinek mosolyogni, mert ez már a XXI. szd! A szép új világ!
    Jövőre meg megtámadjuk Sao tome és Principe-t, (Asszem az egy állam.)

    dzsordzs Búsh S. K.
    a zelnök te hüljlye
  • Mice #19
    lol