SG.hu

Nyílt levél a szoftverszabadalmak bevezetése ellen

A szoftverek szabadalmaztatását ellenző társadalmi szervezetek nyílt levélben az Országgyűlés az Európai Integrációs Bizottsága tagjaihoz fordultak.

A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete, a NETÉRT és más szervezetek levélben kérték a parlament Európai ügyek koordinációs bizottsága tagjait, hogy változtassák meg véleményüket a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló (röviden szoftverszabadalmi) direktíváról. A nyílt levél átadására azért került sor, mert az említett brüsszeli irányelv-javaslattal kapcsolatban eljárást kezdeményezett az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága az Európai Integrációs Bizottságnál.

Ahogy az ismeretes, a szervezetek - egy petíció átadásával egybekötött - békés tömegdemonstrációt tartottak augusztus 24-én a Külügyminisztérium elött, amelynek célja az volt, hogy elérjék, a Kormány vonja vissza a Magyarország a Versenyképességi Tanácsi ülésen 2004. május 18-án leadott szavazatát, mellyel támogatja a jelenlegi Európai Uniós számítógéppel és szoftverekkel kapcsolatos találmányok szabadalmaztathatóságától szóló direktívajavaslatot, azaz a szoftverek szabadalmaztatását.

A levél állításai szerint "a szoftverszabadalom olyan szabadalom, amely egy algoritmus (sok esetben üzleti módszer) általános célú számítógépen is lehetséges megvalósítására ad monopóliumot.", és hogy "alaposan bizonyított tény, hogy a szoftverszabadalmak visszafogják az informatika, és ezen keresztül az egész gazdaság fejlődését". A szervezetek véleménye szerint a szöveg nem éri el a kitűzött célját, és hogy a tervezet gazdasági hatásait nem vizsgálták. A nyílt levél szerint hiba, hogy a tervezetet végig mint jogi kérdést kezelték, és hogy nem derül ki, hogy mi a Tanács problémája az EU Parlament szövegével, ezért annak újratárgyalását szorgalmazzák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tomo #4
  a magyaroknak igenis lenne befolyasa , most hoyg 1 szavazat megvaltoztatasa eleg az ujratargyalashoz. itt megmutathatnank, hogy erdekel bennunket a jovo. (legalabbis en igy vettem ki a tuntetesen az eloadok szavaibol)

  remelem sikerul jobb belatasra birni a kedves, aranyos politikusokat, akik sokak megelheteserol dontenek.
 • Piscator #3
  Magyaroknak nulla befolyása...
  ...civil szervezeteknek nulla a befolyása
 • Sityi #2
  Egyszer üssön be valami olyasmi az informatika gazdasági területén, mint a Nagy gazdasági Világválság, egyből másképp állna mindenki ehhez a kérdéshez! A PR-eseket és marketing-hiénákat meg küldjék továbbképzésre szövőnőnek, abból több haszon van!
 • [HUN]PAStheLoD #1
  demokrácia . jogállam .. etc etc .. mára ezek is csak PR szövegnek mennek el