SG.hu

Az IVSZ a szoftverszabadalmakról

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöksége megfogalmazta állásfoglalását a "Számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságáról" alkotott EU irányelv tervezettel kapcsolatban.

Az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH), ill. egyes uniós országok szabadalmi hivatalainak eltérő jogalkalmazási gyakorlata, túlzott liberalizációs törekvései miatt az Európai Parlament és a Tanács egy irányelv javaslatot fogalmazott meg a "számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmazhatóságáról". Jelenleg előkészítés alatt van az irányelv-javaslat Európa Parlamenti, második olvasatban történő tárgyalása. Az IVSZ nem kívánja kétségbe vonni a szellemi befektetések védelmét támogató szabadalmi rendszer hasznosságát, tudomásul véve annak jelenleg érvényben lévő korlátait, és azt sem kívánja vitatni, hogy a kérdésben indokolt az egységes európai uniós jogértelmezés és jogalkalmazás erősítése. A szervezet szerint ajánlott lenne az európai jog eszközeivel is megerősíteni az Európai Szabadalmi Egyezmény (ESZE) alapján kialakult status quót: vagyis továbbra se legyen lehetséges önálló szoftver, algoritmus, üzleti módszer vagy puszta adatfeldolgozás szabadalmazhatósága.

A Szövetség belső és iparági szintű egyeztetéseket kezdeményezett, melyben a szakma véleménye megosztott volt - nem meglepő módon. Olykor ellentmondó információk láttak napvilágot egyébként megbízható forrásokból is, áthatva egyes esetekben vélt vagy valós érdekek által motivált kijelentésekkel. Az IVSZ támogatja a direktíva kidolgozását azért is, mert az nem tesz különbséget "kereskedelmi" és "nyílt kódú" szoftver között, egyformán védi a bármely rendszer által kidolgozott találmányt, innovatív lépést, teret teremt a piaci érvényesülés irányában az iparág minden képviselőjének, legyen az magyar kisvállalkozás egy vagy néhány, vagy multinacionális vállalat nagyobb számú találmánnyal, tehát összességében támogatják az EU direktíva által megfogalmazott célokat.

A szoftver szakcsoport által képviselt magyar szoftverfejlesztő és informatikai vállalkozások módosításokat javasolnak a direktíva szövegezésében, míg a multinacionális tagozat feltétel nélkül és teljes terjedelemben támogatja az Európa Unió azon törekvését, amely az európai szabadalmi gyakorlat egységesítését célozza.

Az IVSZ szakosztályok és szakcsoportok által lefolytatott vitában érzékelhető volt, hogy a hazai és multinacionális szoftveripar szereplői erősen megosztottak abban a kérdésben, milyen mértékben szolgálja a szabadalmi rendszer az üzleti érdekeiket, és abban is, hogy a direktíva jelenlegi formájában alkalmas-e az általa kitűzött célok elérésére. A tagok jelentős része hangot adott azon aggodalmainak, hogy a direktíva jelenlegi szövege nem zárja ki kellőképpen az ún. tiszta szoftverszabadalmakat. A vita során az is nyilvánvalóvá vált, hogy a direktívával kapcsolatos kormányzati álláspont kialakítása során, a szakmai-társadalmi szervezetekkel folytatott egyeztetések kapcsán történtek olyan mulasztások, ami egy általános bizalmatlanságot keltett a direktívával szemben az iparág szereplőinek széles körében.

A szervezet szerint - más európai államokhoz hasonlóan - a komputeres szabadalmakkal összefüggő kérdések tisztázása érdekében kormányzati ismeretterjesztő kampányt kellene indítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!