SG.hu

Lezajlott a szoftverszabadalmak ügyében tartott tüntetés

Körülbelül 500 fő részvételével zajlott le a szoftverszabadalmak elleni békés tömegdemonstráció a Külügyminisztérium előtt.

"Nem akarunk fizetni a dupla kattintásért! - Békés demonstráció a szoftverszabadalmak ellen." - tartalmazták a jelszavakat a transzparensek. A rendezvényen felszólaló Magosányi Árpád, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének (LME) képviseletében kifejtette, hogy a rendezvény célja, hogy a kormány vonja vissza a Magyarország a Versenyképességi Tanácsi ülésen 2004. május 18-án leadott szavazatát, mellyel támogatja a jelenlegi európai uniós számítógéppel és szoftverekkel kapcsolatos találmányok szabadalmaztathatóságától szóló direktívajavaslatot, azaz a szoftverek szabadalmaztatását.

Balsai Péter, az LME elnöke kifejtette, milyen lehetséges hátrányok érhetik a szabad szoftverek fejlesztőit és hiveit, ha a Kormány nem vonja vissza a direktíva támogatását. A NETÉRT képviseletében Németh Attila elnök elmondta, hogy a szoftverszabadalmak nemcsak a szabad és ingyenes szoftverek fejlesztését tehetik lehetetlenné, de a számítógép- és internetfelhasználókat is hátrányosan érinti, mivel lelassulhat a számitástechnika és a web fejlkődése. Hátrányba kerülhetnek a fejlesztéssel foglalkozó cégek, dolgozóik és ezáltal az egész magyar és EU gazdaság, tette hozzá Németh.


A beszédek végén Somogyi Péter, a rendezvény főszervezője felolvasta a szavazatvisszavonást szorgalmazó peticiót, amelyet a Külügyminisztérium munkatársa átvett a szervezetek képviselőitől. Ezt követően a résztvevők 300 sárga színű léggömböt engedtek szabadon.

Az IHM az esemény után közleményt adott ki, melyben kifejtik, hogy a minisztérium fontosnak tartja, hogy átgondolt, a jogi és gazdasági hatásokat és következményeket szem előtt tartó európai uniós szabályozás valósuljon meg a számítógépet alkalmazó találmányok szabadalmazhatósága területén. Közlésük szerint az irányelvtervezettel kapcsolatos kormányzati álláspont kialakítása céljából folyamatos egyeztetések folynak, és az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (EKTB) a következő, jövő heti ülésén a kérdést napirendjére fogja tűzni.

Az IHM szerint fontos, hogy az Európai Uniónak jogi és gazdasági szempontból is egyértelmű irányelve legyen a számítógépet alkalmazó találmányok szabadalmazhatósága területén. Véleményük szerint alapvető jelentőségű az ország számára, hogy a szabályozás előnyös legyen mind a magyar szoftver-fejlesztőknek (jellemzően kis- és középvállalkozásoknak), mind a magyar szoftver-vásárlóknak. A tárca álláspontja szerint ezt olyan szabályozás szolgálja, amely biztosítja a versenyt és nem eredményezi sem a szoftverek előállítási költségeinek, sem fogyasztói árainak emelkedését. Ennek érdekében a minisztérium kezdeményezi az EKTB Szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó munkacsoportjának összehívását, amely felelős a magyar állásponttervezet előkészítéséért. Fontosnak tartják annak eldöntését, hogy az Európai Unió Versenyképességi Tanácsának (VT) májusi ülését követően kiadott irányelvtervezete összhangban van-e a fent megfogalmazott magyar érdekekkel, valamint a VT ülésen megfogalmazott elvekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #13
    És még annyit: tehát az SG nem volt ott... (Vagy nem tellik nekik fényképezőgépre. Esetleg épp kimerült?)
  • dez #12
    Hja, akkor azt is hozzátenném, hogy a lufikat sem vitték haza. :)
  • dez #11
    Arra nem is kellene hasonlítania, mivel nem ott volt.
  • Cat #10
    nemcsak terméket, ötleteket és eljárásokat, módszereket is lehet szabadalmaztatni -> ebből valójában egyenesen következik hogy szoftvert is
    a gond nem is itt van, hanem hogy a szabadalmak nem teljesítik be eredeti céljukat, már nem az adott dolog hasznának kitermelése, hanem a versenytársak megszivatása, illetve hátráltatása a cél
  • Güzüke #9
    Igazából nem értem én ezt a szabadalmis dolgot - mármint hogy ennyire hagyják a társadalmak működni! Rendben van, hogy egy TERMÉK kifejlesztésére összedobott pénzt, a piacra történő bevezetés költségeit és a remélt profitot egy ideig biztosítani akarják maguknak, de az irreálisan hosszú védelmi idők, meg a szoftverszabadalmak hallatán az embernek mindig az jut az eszébe, hogy egyesek (és unokáik) munka nélkül akarnak pénzt keresni.
  • tomo #8
    meg hát tegnap nem is kellett kabat, jo meleg volt ugy is. en egyebkent 200 kmt utaztam , hogy ott lehessek. ja , es a Bem J. téren volt.
  • fly #7
    A kép nem a tüntetésen készült, hanem a honlapról való ahol már jóval a tüntetés előtt is fent volt.
    link neve :)
  • Piscator #6
    Ha megnézed a hátteret, nem hasonlít a Kossuth térre.
  • joschy #5
    Jaj jaj :o) Bocs ha kicsit flame gyanús :o) De há' eztet gondolom.
  • joschy #4
    To'd azé elég gáz, hogy ez ellen kell tüntetni... Most az lesz, hogy az m$ mindent levédet, nekünk meg minden eltűnik, mert fizetni kellene érte? A nekünk alatt a fejlesztőket értem, illetve a végfelhasználókat, mert a szoftver költsége ugyebár nagyrészt rájuk terhelődik. Lehet majd egyáltalán nyíltan fejleszteni? Vagy majd úgy üldözik ezt is, mint a fájlcserélést?
    Még a duplakattot tudom hanyagolni, de pl a sudo-t már nem.

    Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy miért hiszik azt, hogy ettől majd megy előre az informatika meg a szoftverfejlesztés, hiszen pont a kódok eldugásán dolgoznak gőzerővel, ahelyett, hogy belátnák lassan, hogy egy: If [ -f != "bobi" ] then; mégis csak olyan dolog amire mindenki rájöhet...
    Ez olyan dolog, mint amikor valamelyik butaarcu le akarta védetni magának a kocka alakú pogácsát... pfff...

    Az IHM pedig: "hogy átgondolt, a jogi és gazdasági hatásokat és következményeket szem előtt tartó európai uniós szabályozás valósuljon meg". Igen, nagyon látszik, hogy az átgondoltságra törekednek, mikor azért kell tüntetni, hogy vonják vissza ezt a butaságot.

    A Holland példa: köztudott, hogy a Hollandok véres szájú kapitalisták, és náluk mondjuk a pénzen kívül más nem nagyon dominál, ennek ellenére egyemberként támogatja az egész testület azt, hogy "NEM".

    Utálom, mikor felháborítanak! :P