Spencer

Új szuperszámítógép készül Kínában

Kína közismerten nagyon komoly szuperszámítógépes tervekkel rendelkezik, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy az ázsiai ország egyik vezető szervergyártó vállalata már a jövő év elején üzembe kíván helyezni egy másodpercenként több mint 10 billió lebegőpontos számítás végrehajtására képes nagy teljesítményű új számítógépes rendszert.

A Dawning Information Industry Corporation vezetői az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy amennyiben a fejlesztési munkálatok továbbra is a legnagyobb rendben fognak zajlani, akkor vélhetően semmi akadálya sem lesz annak, hogy a vadonatúj szuperszámítógépet 2004 márciusában, vagyis alig tizenegy hónappal a projekt indulása után működésbe hozzák. Projektünk sikere bizonyítékot szolgáltat majd arra, hogy Kína képes meghatározó szerepet játszani a szuperszámítógépek piacán - nyilatkozta Ren Jinghe, a vállalat marketing igazgatója.

A Dawning Information Industry Corporationt 1995-ben három kormányzati kutatási központ hozta létre, így például az alapítók között található a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Számítástechnikai Technológiai Központ is. A vállalat elsősorban különböző technológiai kutatási és fejlesztési tevékenységekkel foglalkozik. Tudni lehet, hogy az említett szuperszámítógépes projekten a Dawning Information Industry Corporation több mint száz alkalmazottja dolgozik, akiknek munkáját számos egyéb kormányzati intézet munkatársa segíti. A projekt végeredménye az a Dawning 4000A típusjelzésű, szerver számítógépekből álló klaszter lesz, mely több mint kétezer darab, x86-64 architektúrájú AMD Opteron processzorból, illetve 2256 TB memóriából fog állni. A kutatók úgy vélekednek, hogy a mintegy ötven négyzetméternyi alapterületű szuperszámítógép számítási teljesítménye 10 teraflop körüli lesz, így minden esélye megvan arra, hogy bekerüljön a világ tíz leggyorsabb számítógépe közé.

Kína az utóbbi időkben több szempontból is a technológiai ipar figyelmének középpontjába került, hiszen elég csak arról említést tennünk, hogy mostanság számos nagyvállalat helyezi át különböző gyártósorait Kínába, ahol jelenleg már általában jobb gyártási körülmények vannak, mint például Tajvanon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #12
    Egy kicsit zavaros amit írsz, de amúgy tényleg billó a lebegőpontos számítási teljesítmény.
    Mivel opteronokat tartalmaz(1,6-2GHz), tehát 10GHz aligha lehet nem csak 2004-re, 2007-re se.

    Amúgy ami tényleg el fordították a memória az biztos nem 2256 TB, ugyanis:
    Ekkor egy opteron-ra 1TB memória jutna, amit az AMD hivatalos adatai szerint képtelen kihasználni, úgyhogy...
  • Cat #11
    hát ha milliárd lenne akkor nagyon szar rendszer lenne
    gondolj bele:
    egymillio = 1 MHz -> C=64
    egymilliárd = 1 GHz -> 2 évvel ezelőtti PIII vagy Athlon

    szal szerinted egy komoly szuperszámítógép az tiz gigahertzes? :D
  • Gugger #7
    Ma már minden kinai, ez van sok kis sárga egy tál rízsért is eldolgozik egy hétig!
  • IrkaBirka #2
    Aligha vicc. Kezd el tanulni a mandarint ;) És ha nem hiszel neke, akkor nézd meg hogy milyen ruhákban jár az emberek többsége, és a gépedben milyen alkatrészek vannak :)
  • MaSzKa #1
    vitz