SG.hu

A UPC szerint nagymértékben nő az illegális adatforgalom

Az illegális le- és feltöltések megakadályozására a napokban alakul meg a Szövetség a Szerzői Jogokért Egyesület, közölte a HírTV.

Az internet terjedésével egyre nagyobb gondokat okoz a film- és zeneiparnak az illegális adatforgalom, ugyanis a fájlcserélő hálózatok terjedésével tulajdonképpen az internetelőfizetés költségén lehet hozzájutni a legújabb filmekhez és dalokhoz. A forgalmazók, kiadók és előadók mellett az állam is bevételtől esik el, ugyanis ha elmaradnak a szerzői jogdíjak, akkor elmaradnak az azután fizetendő áfa-bevételek is.

Az egyik hazai szélessávú internetszolgáltató, a UPC tapasztalatai alapján olyan nagy mértékben növekszik a hazai adatforgalom, hogy az véleményük szerint nem tudható be pusztán az intenzív weboldal böngészésnek. Az általuk mint szolgáltató által meghatározott és engedélyezett havi 15 gigabyte-nyi, azaz 24 adat cd-nyi adatforgalom egyre inkább kevésnek bizonyul. "Az előfizetőink kilencven százaléka soha nem éri el ezt a mennyiséget, de érdekes jelenség, hogy ez a fennmaradó tíz százalék generálja az egész adatforgalomnak az ötven, hatvan vagy akár a hetven százalékát is." - nyilatkozta a csatornának Szűcs László, a UPC sajtókapcsolati igazgatója.

A chello internetelőfizetésnél ha a fogyasztó egy hónapban 15 GB-nál nagyobb mennyiségnél több adatot tölt le, a szolgáltató a sebességet 90%-al lassítja, ami így ezután szinte már csak böngészésre és e-mailezésre elegendő. Az nem tisztázott, hogy a UPC az adatforgalom mérésénél miért nem veszi figyelembe az interneten lévő szélessávú tartalmak nagyarányú növekedését. Ugyan a forgalmazott adatok közé a belső hálózati forgalom nem számít bele, de ha valaki nem a chello Arénában kíván játszani hanem máshol, vagy sokat hallgatja a chello online rádiót, akkor gyorsan elérheti a 15 GB-ot és máris rosszhiszemű "túlfelhasználást" végez, büntetősávra kerül.

Ha valaki saját, illetve családi célra másol zenét vagy filmet, az még nem büntetendő, azonban az internetre való feltöltés, illetve a kereskedelmi célra való letöltés már jogellenes. A Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület részéről Dr. Szinger András jogász szerint sem ez a megfelelő út. "Mindenképpen a feltöltésnél kellenne megfogni ezeket az illegális cselekményeket, hiszen a feltöltés az a pont, ahol a hatályos jog szerint engedélyt kell kérni az érintett jogosultaktól. Úgy tudom, hogy a rendőrségnek is van egy olyan csoportja, aki az internetes jogsértésekkel foglalkozik hiszen, hogy ha ez a feltöltés és nyilvánossághoz hozzáférhetővé tétel szerzői jogi engedély nélkül történik, akkor ez egy büntető tényállást is megvalósít, tehát büncselekmény is."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #41
    Uhhhhhhh
  • dez #40
    "Az egyik hazai szélessávú internetszolgáltató, a UPC tapasztalatai alapján olyan nagy mértékben növekszik a hazai adatforgalom, hogy az véleményük szerint nem tudható be pusztán az intenzív weboldal böngészésnek."

    Uhh, ez milyen baromság??? Szóval szerintük a SZÉLESSÁVÚ CHELLO csak weblap-nézegetésre való??? Ezek totál hülyék!!! Hihetetlen!
  • dez #39
    Igen, igen. Szélessávnak mondják, de max. néhány napig lehet netes tévé és rádió adást nézni... Nevetséses!!!
  • enrico #38
    ehh, bár UPC nem értem miért játszik hatóságot és miért fordul a pénzt hozó előfizetői ellen, és miért felejtete el, de ti ne felejtsétek el, hogy az adatforgalomba való aktív és effektív "belenyúlás/megfigyelés" személyiségi jogaid ellen való cselekedet. Ugyanaz mintha a postás kinyitná a leveleidet és elolvasná, mivel Móricka gyanúsan sok levelet fogad, itt valami nem stimmel. Szál' ez nem járható út. Ahhoz, hogy valakinek megfigyeljék mit tölt le rendőrségi/ügyészségi engedély kell, ahhoz pedig alapos gyanú és azt nehogymá az UPC állapítsa meg! BRUHHAHAHAHAA
  • DW #37
    Ahogy mondod. Én nekem először chello volt...ki is léptem egy év után. Azóta az Axelero-t népszerüsítem:) Még az sem izgat, hogy kevesebb pénzért kapnék 768-at, mert ott a korlát.
  • slajos #36
    On-line játékokról meg senki se hallott? Szélessávú kapcsolat alatt nem is működnek.
    Hol élünk? Bocsánat, ők hol élnek?
    15 GB korlát, nevetséges. Nem csodálkozok, hogy nálunk nem szolgáltatnak, még a szomszédos területeken sem. Ez még elvileg sem versenyképes hozzáállás. Csak azok választják, akinek nincs más lehetősége.
  • valaé valaé ná #35
    Dögöljek meg hogyha értem. Emailezésért és böngészésért fizessek ki 10 rugót havonta ?
    Miközben az jön a reklámokból, hogy ott lehetsz mindehol, bámulhatod a szélessávú LEGÁLIS online tévé (rádió stb) adásokat. Ezek járnak a legnagyobb adatforgalommal !
    Hát tehettek egy szívességet kedves UPC.

  • valaé valaé ná #34
    "És beköszönt újra a kommunizmus! Mindenkit figyelnek és mindenkit korlátok közé szorítanak!"

    Ez maga a kapitalizmus te szerencsétlen.
  • Tetsuo #33
    Való igaz!
  • DW #32
    mármint az első mondat zavaros...:D Tehát ha nem lehet majd jó cuccokat letölteni, mert figyelik, akkorse fog....stbstbstb