Gyurkity Péter

20 GB-os walkman a Sonytól

A Sony bemutatta legújabb digitális zenelejátszóját, amely a cég állítása szerint az iPodnál nagyobb tárolókapacitással rendelkezik és jóval olcsóbb is annál.

A Network Walkman NW-HD1 bejelentésére napra pontosan az eredeti hordozható lejátszó bemutatásának 25. évfordulóján került sor. A lejátszó - amely a japán gyártó második olyan terméke, amely kifejezetten az Apple termékének népszerűségét hivatott visszaszorítani - Japánban július 10-én jelenik meg, az Egyesült Államokban augusztus közepén, míg Európában csak szeptemberben.


A Sony kiemelte, hogy a 20 GB-os tároló mintegy 13 ezer zeneszámot rögzíthet, ami az új, fejlettebb tömörítési eljárásnak köszönhető. Az NW-HD1 - a cég több lejátszójához hasonlóan - kizárólag az ATRAC formátumot támogatja, tehát nem kompatibilis egyéb zeneletöltő szolgáltatásokkal, és nem támogatja az MP3 formátumot. Előnye viszont, hogy egy feltöltéssel 30 órán keresztül használhatjuk, ami majdnem háromszorosa az iPod működési idejének.

A háttértároló a cég számos egyéb termékében, így a személyi számítógépekben is megtalálható, ami a lejátszó árának gyors csökkenését válthatja ki. A cég szóvivőjének elmondása szerint az NW-HD1 induló ára Japánban 487 dollár, míg az Egyesült Államokban 400 dollár lesz. Ezzel szemben a 40 GB-os iPod - amely legfeljebb 10 ezer dallamot tárolhat - 500 dollárba kerül.


Richard Dougherty, a The Envisioneering Group piackutató cég elemzője szerint a Sony következetesen törekszik a hordozható zenelejátszók piacának megváltoztatására. Az Apple nehéz időszaknak néz elébe, jóllehet vezető szerepe az elmúlt két év során megkérdőjelezhetetlen volt. Véleménye szerint a Sony lejátszójának ára megfeleződhet az elkövetkezendő 12-18 hónapban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #15
    Előítélet roxx...
  • TeszteloPontHu #14
    "iPodnál nagyobb tárolókapacitással rendelkezik és jóval olcsóbb is annál."

    Én még nem láttam olyan Sony terméket, ami olcsóbb lenne a vele egy kategóriában levő, hasonló tudású termékkel. (Nemhogy jóval olcsóbb.) Pl. egy Sony notebook 1,2m Ft, ugyanolyan HP 800e.
  • grebber #13
    Ipodot vennék már csak azért is mert tud MP3-at!!!
  • Pheel #12
    Pár kiigazítás:

    ATRAC a formátum neve. Van belőle 1, 2 illetve 3. A jelenlegi modellek ATRAC3-at támogatnak.

    Copyright témája igaz, de ezeket a zenéket a lejátszóról vissza úgysem igazán másolja senki.

    A RIPelt állományokat NEM cache-be rakja, hanem a merevlemezen alakít ki magának egy cache névre hallgató területet és oda pakolja. Továbbiakban elérhető, hallgatható, újra használható.

    A szörnyű lassúságot nem tudom hol olvashattad, nekem 5 órányi zene konvertálása mp3-ból ATRAC3-ba nagyjából 20 perc alatt megy végbe. WAVból gondolom gyorsabb, azt ritkán csinálom, sosem figyeltem, gyors. (iP4 2.8, 512 DualDDR400)

    Instabilnak sem nevezhetőek a program új verziói. Fél év használat során egyszer feküdt meg összesen, akkor is visszaállított minden a következő indításkor. (nem reboot)

    User friendly téma: hát tényleg kevéssé átgondolt sajnos, nekem sem teljesen felel meg, de például nagyon szépen párhuzamosít mindent, amit lehet. Tehát nem amatőrök írták, inkább csak a Japán kultúra másmilyen :)

    Konklúzió: hmm. Ez nem játszik mp3-at, hanem észrevehetetlenül átkonvertálja egy mozdulatra a zenét a saját ATRAC3 formátumába, majd azt tárolja el. Előnyként esetleg meg lehet említeni, hogy jobb tömörítéssel dolgozik, mint az MP3 (bár manapság már minden formátum ilyen, de ez még az MP3 előttről származik), minőségveszteségről nem beszélhetünk, bár nem egy HighEnd cucc, de már az MP3, mint formátum is közröhely azokban a körökben.

    Továbbá a Sony eszközök híresen takarékosak az energiaforrással. Egy átlagos MP3 lejátszó 8-12 órás működési idejével szemben 50-80 óra áll.

    Végszó: kár, hogy úgy alkottál róla véleményt, hogy nem próbáltad sohasem.
  • Mice #11
    és különben is az én kompressziós megoldásommal (csak tőlem és drága zsén licenszelhető copyright-olt tornazsák mint nehezék) az én szendvicseimből 25-öt lehet egy hétköznapi hátitáskába rakni szemben a konkurens megoldások átlag 12 db-os helyigényével
  • Mice #10
    én specku már csak az ára és a vinyós volta miatt sem zeretem az iPodot, de ha választanom kéne még az ellenérzéseim ellenére is inkább arra költeném

    "amely kifejezetten az Apple termékének népszerűségét hivatott visszaszorítani" jahh én meg majd üzérkedni fogok az egyhetes uzsonnáscsomagommal és kiszorítom a mcdonaldsot és a burger kinget a nyeregből!!!
  • Noffir #9
    Utánnanéztem bővebben ennek az Antracitnak. A Sony saját agyszüleménye, az alapötlet van vagy 20 éves (anno "rögzíccsünk hangot!" felkiálltással). Finoman szólva is szarrá van kopirájtolva, aki csak szóbahozza, hogy szofveres lejátszót készítene hozzá pc-re, azt tizenhúzmilliárdra beperelik. Egy vacak programot adnak hozzá, amivel tudsz rippelni, de a kész fájlokat csak és kizárólag cachebe rakja, onnan ki cd-re. Persze ha közben lefagy, akkor kitörli mind és kezdheted előről. Sony tulajok fórumain böngészgetve elképzeltem magam előtt a fejlesztőket, akik erősen csuklanak mióta kiadták a kezük közül az encodert: a cucc állítólag szürnyű lassú (fél cd 8-9 óra), erősen instabil és a legkevésbé sem júzer-frendli.
    Asszem a konklúzió az volt, hogy sebaj, legalább a legtöbb eszköz MP3-at is tud lejátszani. Ez a fenti termékre sajnos nem érvényes. Innetől vegye meg, akinek két anyja van...
  • Falconer #8
    iPodbol van nagyobb is nem? De ha nem akkor is ki a francnak kell Sony. Feltalálták a spanyolviaszt.
  • M2 #7
    Mekkora parasztvakítás már úgy reklámozni az ilyen kütyüket, hogy x ezer db zeneszámot vagy x óra zenét tárolhat!
    Kb mintha a kólásüvegre ráírnák, hogy kétszázezer korty kóla van benne, aztán a sarokba kisbetűkkel: cicakorty.

    Mellesleg a szintén 20 gigás iPod ára szintén 400 dollár, már most is kapható és tudja az mp3-at, na akkor melyik éri meg jobban?
  • Zozo76 #6
    Ki a f@szt erdekel hogy 13000 zene fer ra. Inkabb mp3!!!