Rónai György

AMD Sempron: előzetes teszteredmények és információk

A nem hivatalos teszteredmények szerint az AMD új Sempron processzorai természetesen nem tudják túlteljesíteni a nagy testvér Athlon 64 processzorokat, de az Athlon XP-nél már valamelyest többre képesek, így teljesen illik rájuk a "Celeron Killer" becenév, amelynek megfelelően a belépő szintű processzorok piacán várhatóan tarolni fognak.

Az új Sempron processzorok várhatóan több platformra is megjelennek, több verzióban. Az első darabok a Socket A alaplapokba fognak passzolni, ezeket követi a Socket 754-es változat, majd valamikor a távolabbi jövőben a Socket 939-es változatok. Nem hivatalos források szerint az AMD PGA754-es Sempron processzoraiban várhatóan Athlon 64-es mag lesz, azonban letiltott 64 bites kiterjesztésekkel. Ezeket a chipeket korábban Paris fejlesztési kódnév alatt emlegették.

A Sempron processzorok előnyei közé tartozik, hogy integrált egycsatornás PC3200 memóriavezérlővel, SSE2 technológiával és javított pre-fetch mechanizmussal is rendelkeznek. Ezek alapján tehát az Athlon XP chipekhez képest komoly előrelépést jelentenek.


Az XtremeSystems.org fórumában megjelent információk szerint a Sempron családba tartozó 3100+ jelölésű chipben 256 kB L2 gyorsítótár van, és 1800 MHz-en működik. Az információkat közzétevő illető természetesen nem kívánta megnevezni magát, de belinkelte azt az OEM dobozt, amelyben az AMD tesztelési célokra kiküldi a processzorokat.

A tesztek szerint az AMD Sempron 3100+ az azonos órajelen futó Athlon 64 2800+ jelölésű processzorral összehasonlítva 2,1%-kal lassabb 3DMark2001SE-ben, 0,4%-kal lassabb Superpi számolás esetén, 4,4%-kal gyorsabb Prime95-ben, 1,2%-kal lassabb PCMark 2004-ben és 4,5%-kal marad le a CPUMark 99-ben. Ezek az eredmények azonban rendre magasabbak, mint az AMD Athlon XP 3000+ processzoré, tehát nem nehéz kikövetkeztetni, hogy az Intel hamarosan érkező 3 GHz-es Celeron 340 processzorát ez is elég derekasan el fogja verni.

Az AMD Sempron 3100+ várhatóan 124 dollárba (26 ezer Ft) kerül, szemben az új Celeron processzorral, amely 117 dolláros (24 500 Ft) áron jelenik meg. Az AMD hivatalosan nem kommentálta az információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #18
    Akkor védték le az architektúrát és/vagy a nevet.
  • RpPRO #17
    Nagyon finom, ugysem akarom lecserelni az nforce2 ultramat (25x200fsb-ig megy). Remelem, ezzel meg elleszek egy darabig. :)
  • tajfun #16
    Aze a cache meret nem egeszen ugyanaz, szal boven nem fogja utolerni az a64et. Ez ilyen kis tesztprogiknal nem nagyon szmit, de rendes alkalmazasokban nagyonis.
  • Tumor #15
    Ez szép, bár csak azt nem értem, hogy az AMD-nek mért éri meg eladni egy procit belépő szintű áron, ami teljesít majd' ugyanúgy mint a nem éppen belépő szintű áron kínált Athlon 64 ?????? Ezek alapján meg az látszik, hogy bőven nem a Celeron kategóriába fog tartozni, így én lehet inkább "Athlon64 Killer" -nek nevezném. ;) Persze a bevált gyakorlat majd eldönti....
  • Mat #14
    LOL!! :))
  • the Godfather #13
    Nagyon bírnék egy uilyen socketA mobile procit. Ugyanis nemrég derült fény arra hogy a mobil procik nincsenek lockolva ( a teljesitmény változtatás végett ) és ezáltal nagyon tuningolhatók.
  • arty #12
    nana, nem tudjuk milyen lesz a socketA verzio... lehet csak egy atcimkezett thorton ... ! nagy a hallgatas arrol...

    amugy, ha a tuningot birja, akkor hamaraosan ertektelenednek a socketA platform alkatreszei :)
  • Borg #11
    Ugyanakkor az AthlonXP és a Sempron között is. Utóbbi fejlettebb architektúrával, SSE2-vel, többet nyom majd azonos órajelen, mint egy XP.
  • Coder #10
    Igazatok van, most hogy jobban utánagondoltam tuti fog menni a régi chipsettel a socket A-s verzió, mert abba már csak a lábkiosztás miatt sem tudnának belepakolni egy memvezérlőt :) Illetve abbban valószínüleg a 64bites kiterjesztések mellett a mem. vezérlő is le lesz tiltva. Érdekes megoldás :) Sziliciumlapka fele csak dísznek lesz a CPU-ban :)
    Viszont így szerintem szép teljesítménybeli különbség lesz a SocketA-s és a Socket754-es verzió közt.
  • Narancs #9
    És ha jól hallottam az 1ik alaplapgyártó (asszem az ASROCK de nem biztos) legutóbbi kiadott BIOS -a már támogatja a 3100+ Sempront...