SG.hu

Sikeres az amszterdami Microsoft Tech-Ed

Összegyűltek a szoftverfejlesztők közösségének tagjai, hogy együttműködésre lépjenek az iparág szakértőivel, és oktatásokon valamint vitafórumokon vegyenek részt.

Az évente megrendezett Tech-Ed Europe konferencia első napján Amszterdamban a Microsoft számos új terméket és kezdeményezést hozott nyilvánosságra a szoftverfejlesztők, ágazati partnerek és számítástechnikai szakemberek részére. A rendezvényen több mint 140 kiállító, támogató és partnercég vesz részt. A vállalat a a július 2-ig tartó eseményen 6500-nál is több látogatóra számít.

"Azt látjuk, hogy egyre nő azon szoftverfejlesztők száma Európában, akik Microsoft-platformot használnak a megoldások előállításához. Az ő munkájuk megsegítése, a fejlesztések előmozdítása végett a Microsoft új és továbbfejlesztett eszközökkel áll elő" - jelentette be Jonathan Murray, a Microsoft európai, közel-keleti és afrikai régiójának technikai igazgatója. "A most mergrendezett Tech-Ed konferencián lehetőséget szeretnénk kínálni a fejlesztőknek és az informatikusoknak tudásuk bővítésére és a szoftverfejlesztők népes táborához való csatlakozásra."

A társaság bejelentette a Visual Studio Express termékeket, amelyek egyszerűen használható és könnyen elsajátítható szoftverfejlesztő eszközöket kínálnak a műkedvelő programozók és a tanulók számára, valamint bemutatta a továbbterjeszthető Microsoft SQL Server Express Edition adatbázismotort, amelyet a Microsoft SQL Server Desktop Engine (MSDE) felváltására fejlesztettek ki. Az Express termékcsalád egyszerű, olcsó hozzáférést kínál a cég fejlesztési platformjához azoknak a nem hivatásos szoftverfejlesztőknek, akik el szeretnék sajátítani a Windows alapú és a webes alkalmazások létrehozását. Az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó webhelyek, például az eBay, a PayPal és az Amazon.com a Visual Studio Express termékeit kiegészítő indulócsomagokat kínálnak az eszközkészlethez.

Az elismert fejlesztők számára a vállalat bejelentette a Visual Studio 2005 1-es béta változatának tesztelésre és értékelésre való kiadását. A béta változat szolgáltatásai segítséget nyújtanak a fejlesztőknek a fejlett funkciókkal ellátott webhelyek gyorsabb és egyszerűbb elkészítéséhez. A béta változat ezenkívül a Visual Studio Team Architect Edition kiadását is tartalmazza, amely a Visual Studio Team System tagja, és az elmúlt hónapban a San Diego-i Tech-Ed konferencián bejelentett Visual Studio termékcsaládot bővíti ki. A béta változatot hamarosan megkapják az MSDN előfizetői is, de az internetről is letölthető.

A Microsoft valamint az európai O2 és TeliaSonera mobilszolgáltatók szintén bejelentették a valós idejű helymeghatározási szolgáltatásokra vonatkozó terveiket. Ezekkel a szolgáltatásokkal a vállalatok hatékonyabban határozhatják meg a mobileszközök és a mobil munkatársak helyét, és eszközöket kapnak azok nyomon követéséhez és kezeléséhez is. A valós idejű helymeghatározás az új MapPoint Location Server rendszerére épül, segítségével a fejlesztők, a független szoftvergyártók és a rendszerintegrátorok egyszerűen készíthetik el és alkalmazhatják a valós idejű helymeghatározási megoldásokat ügyfeleik számára, mégpedig úgy, hogy egyesítik az O2 és a TeliaSonera hálózatából származó valós idejű helymeghatározási adatokat a cég MapPoint Web Service szolgáltatásaival. A Microsoft folytatja a stratégiai fejlesztési partnerekből (például a LogicaCMG plc) és a helyegyesítőkből (például a Teydo) álló erőteljes infrastruktúra kiépítését is, amely összekapcsolja az európai GSM-szolgáltatók hálózatait, és egyesített való idejű helymeghatározási adatokat nyújt azoknak az ügyfeleknek.

A mobileszközök folyamatos fejlesztése

Globálisan mintegy 380 000 profi fejlesztő dolgozik a Windows Mobile szoftverplatformon, és a Windows Mobile alapú eszközökhöz mintegy 12 000 alkalmazás van kereskedelmi forgalomban. A cég tegnap jelentette be, hogy a Windows CE 5.0 rendszer bővített forráskód-licencelést fog nyújtani, ami az jelenti, hogy a licencek első ízben engedélyezik a termékek forgalmazását a Windows CE 5.0 megosztott forráskódjából származtatott alkalmazásokkal. A Windows CE 5.0 ezenkívül a hálózatkezelési teljesítmény javítását célzó fejlesztéseket is tartalmaz, amelyek számottevően növelik az adatfeldolgozási sebességet, valamint 60-nál is több ipari minőségű illesztőprogramot, és a Direct3D Mobile alkalmazást kínálja a funkciókban gazdag és minőségi grafikájú alkalmazások készítéséhez.

A Microsoft ma bejelentette a számos webhelyből megalkotott Codezone Network megalakulását, amely a fejlesztői közösségek és az egyes országok felhasználócsoportjainak technikai tudásanyagát rendezi egységbe, lehetővé téve a látogatók számára a saját nyelvükön elérhető programkódok és technikai erőforrások felkutatását. Az eddigiekben a Codezone hálózatához Ausztria, Svájc, Németország és az Egyesült Királyság szakirányú webhelyei csatlakoztak, és más európai országokban is tervezik ilyen webhelyek létrehozását még ebben az évben.

A közösség tevékenységének részeként a cég nyilvánosságra hozta az MSDN visszajelzési központjának megalakítását, amely egy nyilvános adatbázis a Visual Studio 2005 béta változatában fellelhető hibák bejelentésére és a javaslatok jelzésére. A fejlesztők itt nyomon követhetik a javaslatokat és a termékkel kapcsolatos kérdéseket, értesítéseket kapnak e-mailben a javításokról, és együttműködhetnek a Microsoft termékfejlesztő csoportjaival a termékek fejlesztése során. A fejlesztői közösség nyújtotta előnyökre alapozva a webhely segítséget nyújt a fejlesztőknek ahhoz, hogy valóban termékenyek lehessenek, mert az új jelentések beküldése mellett az itt található anyagok nyomon követésével elkerülhetők a már ismert problémák, a megoldások közreadhatók és a meglévő visszajelzések értékelhetők.

Shareware eszközök és biztonság

A shareware alkalmazásokban rejlő ötletes megoldások elismeréseképpen az idei Tech-Ed konferencia fontos része a Shareware pavilon, amely felhívja a figyelmet a kis szoftvercégek és az egyéni programozók érdemeire. A pavilon a shareware licenccel elérhető alkalmazások széles választékát mutatja be. A shareware modellben a szerzők az elkészített szoftver próbaverzióját terjesztik, amely felhasználható és továbbadható, amíg a felhasználó meg nem vásárolja a teljes funkcionalitással ellátott verzió licencét. A felsorakoztatott termékek között fájlfigyelő és adatvédelmi, kép alapú adatbázis-készítő, digitális jogkezelő, adatszervező és szoftverfejlesztő eszközök szerepelnek. A konferencia résztvevői a rendezvény után a .NET-keretrendszerben fejlesztett shareware programokat tartalmazó DVD-t kapnak.

A Tech-Ed konferencián zárul le az alkalmazásfejlesztők közötti élénk vetélkedést kiváltó, a biztonsági eszközök fejlesztésének körében meghirdetett verseny, a Microsoft Security Competition. Itt veheti át a nyertes a bajnoki övet és a 10 000 dolláros jutalmat. A versengés három online fordulóval kezdődött, ahol felmérték a jelentkezők tudását a biztonságos kódírás tárgykörében a vállalat EMEA-régiójában rendezett, biztonsággal foglakozó eseményein elhangzottak alapján. Az online fordulókból továbbjutó nyolc legjobb fejlesztő élő küzdelemben mérheti össze a tudását a döntőben.

"A verseny segítségével a fejlesztők figyelmét kívánjuk ráirányítani a biztonságra" - jelentette ki Roger Schäffeler, a verseny szervezője és a Microsoft EMEA fejlesztői közösségének vezetője. "Célunk, hogy minél több fejlesztőnek tanítsuk meg a biztonságosabb kód írásának gyakorlatát."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!