SG.hu

A Microsoft-Sun együttműködés részletei

A Microsoft és a Sun Microsystems, Inc. bejelentette, hogy a két vállalat széleskörű technológiai együttműködési szerződést kötött termékeik átjárhatóságának javítása és a megoldatlan jogviták rendezése céljából. A két vállalat ezen kívül szabadalmakra és egyéb kérdésekre vonatkozó szerződéseket is foganatosított.

"Ez a szerződés egy új kapcsolat nyitányát jelenti a Sun és a Microsoft között. Komoly előrelépés, amely lehetővé teszi az együttműködést, ugyanakkor nem korlátozza a vásárlók választási lehetőségeit" - mondta Scott McNealy a Sun Microsystems, Inc. elnök-vezérigazgatója. "A szerződés jelentős előnyöket nyújt mind a Sun, mind a Microsoft ügyfeleinek. Ösztönzi az új termékek kifejlesztését, új választási lehetőségeket teremt azok számára, akik a szerver termékeket különböző szállítóktól megvásárolva kívánják kombinálni, illetve zavartalan működést tesz lehetővé heterogén számítógépes környezetekben. Nagy várakozásokkal tekintünk a lehetőségekre, amely biztosítja a Sun és a Microsoft jövőbeli együttműködésének kereteit."

"Vállalataink között továbbra is erős verseny folyik, de ez a szerződés új alapokra helyezi az együttműködést, amely mindkét cég ügyfeleinek hasznára válik" - jelentette ki Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója. "A szerződés azon a felismerésen alapul, hogy a számítástechnikai iparág növekedése és sikere a kutatás-fejlesztéstől, illetve a szellemi tulajdon védelmétől függ. Határozott előrelépést jelent mind a Sun, mind a Microsoft számára, de a valódi nyertesek a termékeinket és kutatásaink eredményeit használó ügyfelek és fejlesztők."

A szerződések értelmében a Microsoft 700 millió dollárt fizet a Sunnak a vitás jogi kérdések rendezésére, és 900 millió dollárt a szabadalmi kérdésekkel kapcsolatban. A Sun és a Microsoft megállapodott továbbá, hogy szerzői jogdíjat fizetnek egymás technológiájáért. Ennek keretében a Microsoft 350 millió dollárt fizetett ki előre, a Sun pedig akkor köteles jogdíjat fizetni, amikor szerver-termékeibe Microsoft-technológiát épít be.

A következő szerződéseket írták alá:

  • Műszaki együttműködés: A műszaki együttműködési szerződés értelmében mindkét vállalat betekintést nyer a másik kiszolgáló alapú technológiáinak bizonyos aspektusaiba, és ezt az információt jobb együttműködésre képes új szerver-szoftverek fejlesztésére használhatják fel. Az együttműködés eleinte a Windows Server és a Windows ügyfél operációs rendszerre összpontosul, de később több, más fontos területre, köztük az elektronikus levelezésre és az adatbáziskezelő szoftverekre is kiterjed. A nagyméretű számítógépes környezetek egyik fontos eleme például a felhasználók identitásának, illetve a hitelesítésnek és az engedélyezésnek kezelésére használt szoftver. A szerződés eredményeként a Sun és a Microsoft mérnökei közös munka keretében egyszerűsítik az információ-megosztást a Microsoft Active Directory és a Sun Java System Identity Server között, aminek köszönhetően könnyebben kezelhetővé és biztonságosabbá válhatnak a számítástechnikai rendszerek.

  • Microsoft kommunikációs protokoll program: A Sun - a Microsoft Kommunikációs Protokoll Programja keretében - aláírta a Windows asztali operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencét.

  • A Microsoft Java-támogatása: A két cég megállapodott, hogy a Microsoft továbbra is biztosíthat terméktámogatást olyan Microsoft Java Virtuális Gépekhez, amelyeket az ügyfelek a Microsoft termékeiben használtak.

  • Windows-tanúsítvány a Sun szervereknek: A Sun és a Microsoft bejelentette, hogy a Sun Xeon processzoros kiszolgálói megkapták a Windows-tanúsítványt. Folyamatban van továbbá a Sun Opteron alapú kiszolgálóinak tanúsítási eljárása is.

  • A Javát és a .NET-et érintő jövőbeli együttműködés: A Sun és a Microsoft megállapodott, hogy javítja a Java és a .NET technológia közötti műszaki együttműködést.

  • A szabadalmak és a szellemi tulajdon: A felek megállapodtak, hogy lemondanak arról a jogukról, hogy egymással szemben a múltban elkövetett szabadalomsértésekből fakadó követeléseiknek bírósági úton szerezzenek érvényt. A szerződés lehetőséget nyújt az ilyenfajta kötelezettségvállalás esetleges meghosszabbítására is. A két vállalat abban is megegyezett, hogy tárgyalássorozatot indít egy köztük kötendő szabadalmi keresztlicenc-szerződésről.

  • Peren kívüli megállapodások: A két vállalat megállapodásra jutott a köztük fennálló vitás kérdésekben, ezért megszüntetik az Egyesült Államokban zajló bírósági pert. A Sun kifejezte abbéli elégedettségét is, hogy a ma bejelentett szerződésekkel teljesülnek azok a céljai, amelyet a Microsofttal szemben az EU által foganatosított intézkedések révén kívánt elérni.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!