Berta Sándor

497 millió eurós büntetést kap a Microsoft

Az Európai Bizottságtól származó információk szerint rekordösszegű pénzbüntetés vár az amerikai vállalatra. A most nyilvánosságra került adatok szerint a szoftveróriásnak 497 millió eurós pénzbüntetéssel kell számolnia.

Ha az értesülések igaznak bizonyulnak, akkor ez lesz a legnagyobb pénzbüntetés, amit a brüsszeli kartellügyeket vizsgáló hivatal valaha egy vállalattal szemben kiszabott. Az amerikai konszern egyik szóvivője az ítéletet jogtalannak nevezte és jogi válaszlépéseket helyezett kilátásba. Az Európai Bizottság döntésével tehát még közel sem kerülhet majd pont az immáron négy esztendeje húzódó ügy végére. Mario Monti egyelőre nem kommentálta a hírt, csupán az a bizonyos, hogy várhatóan holnap bejelenti az Európai Bizottság hivatalos határozatát.


Mario Monti, az Európai Unió versenyjogi biztosa

A szakértők eddig egyébként úgy vélték, hogy a piacvezető ellen kiszabandó pénzbüntetés legfeljebb 200 millió eurós lehet. Extrém esetekben az Európai Unió a cégek éves forgalmának maximum tíz százalékában állapítja meg a pénzbüntetés mértékét. Ez a Microsoft esetében a 2003-as évi adatokkal számolva hárommilliárd dolláros (2,4 milliárd eurós) összeget jelentett volna. Eddig egyébként a legnagyobb ilyen büntetést 2001-ben egy svájci gyógyszerészeti konszern, a Hoffmann-La Roche-ra rótta ki az Európai Unió kartellügyeket vizsgáló hivatala.

Lou Gellos, a redmondi vállalat egyik szóvivője az AFP hírügynökségnek nyilatkozva New Yorkban kijelentette: egy ilyen mértékű pénzbüntetés a Microsoft számára elfogadhatatlan. Szerinte ez a szankció azzal függ össze, hogy nem tudtak megegyezni az Európai Bizottsággal a Windows Media Player kérdésében, ugyanis az összes többi dologban gyakorlatilag megállapodtak. Amennyiben a testület mégis ekkora mértékű pénzbüntetést ró ki a cégre, úgy azt a konszern meg fogja fellebbezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kain #24
    Mármint a büntetés.
  • Kain #23
    "Jelenleg úgy 40 milliárd dollár készpénze (!!!) van."
    Ennyi azért nincs. Mi a szarért tartanának ennyi készpénzt, ha jól befektethetik? Szvsz csak olyan fele-harmada lehet, vagy még kevesebb. Ennek ellenére sem fogja hazavágni őket, az biztos:)
  • BlackRose #21
    tudod-e, hogy most mekkora dolgot mondtal? tudod-e, hogy mennyire fugg Europa a Windowstol? nem azt allitom, hogy nem lehetne atallni pl. Linuxra, de ha az MS kivonulna Europabol, ez az EU-nak nem 497 milliojaba kerulne, hanem inkabb utannairnak meg 3 nullat. Mert eltudod-e kepzelni mennyi penzbe, idobe es munkaba kerulne egy ilyen globalis EU szintu atvaltas, es mennyi penzbe kerulne csak egy nap az EU vallalkozasoknak, ha az MS support telefonok csak elhalgatnanak? Tudod-e, mekkora penzveszteseg volna es? Utalni lehet valakit (en szemelyessen neutralis vagyok, ugyanis nekem semmi hasznom es semmi karom az egeszbol, de azert nem kell radikalis ultra intezkedesek fele fordulni. Szerintem dontse el mindenki mit fog hasznalni sajat maga, es ide nem szeretnem ha valaki beleavatkozna, sot az EU sem. A buntetes pedig marmint mondtam OK, csak felek, hogy a penz rosszabb helyre kerul, mind ha az MS-nel maradna. De ezert kellene valamit csinalni, pl. on-line peticiot szervezni...
  • HuAn82 #18
    "az EU burokrata mehanizmussa zabalja fel a penzt." ennyi...
  • spR #17
    Merthogy eddig olyan sok Windows-t vettél meg :))
  • BlackRose #15
    OK a buntetes, de remelem a penz jotekonysagi celokra fog menni, es pl. egyetemi kutatasok penzelesere, mert ha nem akkor szerintem meg rosszabb, mert tok mindegy, hogy a microsoft kapitalistai kezeben (akik altalaban research & developmentba fektetik a penzt - sot a fejlodo orszagokban is pl. India), vagy pedig az EU burokrata mehanizmussa zabalja fel a penzt. Nem lenne rossz, esetleg egy on-line EU peticiot inditani a penz jotekonysagi felhasznalasara! Tudja-e valaki, hogyan kell ezt elinditani??? Nem vicc!
  • AtisH #14
    Ezt a büntetést már a tengerentúlon rég meg kellett volna hozni és nem lenne olyan nagyra magával ez a cég. Ha most megvágják ekkora összegre, akkor tutkó, hogy a felhasználókon vasalják majd be a kiesést.
  • Yfel #12
    Mar akinek :o)

    Y
  • sniper #11
    Most is olcsobb a linux (0 fitying), megse komoly veszely. Ahhoz meg sokat kell fejlodnie, na nem szolgaltatasok teren, hanem kezelhetosegben, 1szerusegben, driver tamogatasban, es legfokepp: jatekokban. Otthonra ugye az a legfontosabb szempont.
  • galocza #10
    hát a messenger aztán baromira hiányozna. az aztán biztosan. 3.1 óta vindózerolok, de olyat még mindig nem láttam...