Berta Sándor

Majdnem megbénították a német kormány e-mail szerverét

A hétvége óta közel félmillió spam-levél található a Berlin Bonn Információs Szövetség (IVBB) központi e-mail szerverén. A hivatal rendszere gyakorlatilag a német szövetségi kormány információs levesládájának is tekinthető, mivel ezen a számítógépen keresztül bonyolódik a szövetségi kancellária és a többi német minisztérium ki- és bemenő e-mail forgalma.

Mindennek az lett a következménye, hogy a német kormány tagjai és munkatársai több napos késéssel kapják csak meg az elektronikus leveleiket és az általuk küldött e-mailek is több napos késéssel érkeznek meg a címzettekhez. A belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a spam-leveleken kívül még egy vírus is megfertőzte a központi rendszert.


Az IVBB-t azért hozták létre, hogy biztonságosan biztosítani tudja a kormányzati kommunikációt. A technikai felszereltséggel eddig úgy hitték, nincs is semmi baj, hiszen több tűzfal és vírusírtó biztosította a védelmet, sőt, még egy a behatolást érzékelő alkalmazással is ellátták a hivatal központi rendszerét. Az IVBB ráadásul - mint időközben nyilvánosságra került - még egy spam-szűrőt is alkalmazott, amely megjelölte azokat a leveleket, amelyek különböző gyanús kifejezéseket tartalmaztak. Mint kiderült, mindezek a védelmi technikák még sem bizonyultak elegendőnek és volt rés a védelmi vonalon.

A Tagesschau német internetes oldal információi szerint a legtöbb spam-levél olyan úgynevezett "Non-delivery report" volt, amelyet - technikai okokból - nem tudtak központilag kitörölni. Ezeket a leveleket akkor kapja meg a feladó, ha a levél kézbesítése nem sikerült, mert rossz címet adott meg. Azt azonban senki sem gondolja, hogy a kancellária és a minisztériumok fél millió hibás címet gépeltek be...

Van még egy probléma, ami viszont már-már tragikomikussá teszi a kialakult helyzetet. Németországban ugyanis a rendszergazdáknak kötelessége, hogy az ilyen, "nem kézbesíthető" levelek is eljussanak a valódi címzettekhez, csak ezután kerülhet sor arra, hogy a képviselők és a kormánytagok kitöröljék a postaládájukat elborító e-maileket. Mindenesetre az illetékesek abban bíznak, hogy legkésőbb a hét végéig megoldódik a helyzet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #7
    talán azért birta el azt a félmillió spammot!
  • SwITcHMaN #6
    Pedig linux meg solaris fut azokon a központi gépeken :-)

    [ http://uptime.netcraft.com/up/graph/?host=www.kbst.bund.de ]
  • FtranX #4
    dögöljön meg az összes spammer!
  • [HUN]PAStheLoD #3
    "spam-leveleken kívül még egy vírus is megfertőzte a központi rendszert"

    haha azért volt ott más is :))
  • [HUN]PAStheLoD #2
    most egy "majdnem"-et mért kell bejelenteni ?
  • htmm #1
    Ezeket a "Non-delivery report" -okat nem lehetne ugy szurni, hogy megiszgaljak, hogy adott felhasznalo kuldott e levelet a hibauziben szereplo cimre, es ha nem, akkor torlik?