Spencer

Késik az új tokozású Athlon 64

Az Advanced Micro Devices (AMD) újfent el kívánja tolni új tokozással rendelkező, kétcsatornás memóriakontrollerrel rendelkező processzorainak debütálását, ez alkalommal azonban csak viszonylag rövid késésről van szó.

A Sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó a Socket 939-es platformot, így többek közt a PGA939 tokozású új processzorokat a legfrissebb információk szerint többszöri időpont módosítást követően idén június 1-én fogja bejelenteni. A vállalat eredetileg azt tervezte, hogy március 29-én rántja le a leplet az új termékekről, ezt követően pedig május 25-ére módosította a debütálás dátumát.

A 939 érintkezőtüskés új Athlon 64 processzorokban 512 KB méretű másodszintű gyorsítótár van, vagyis fele akkora, mint a jelenleg forgalomban lévő 754 pines chipekben, azonban az eddigi egycsatornás helyett bevetett kétcsatornás memóriakontroller várhatóan ellensúlyozni fogja a kisebb L2 cache okozta teljesítményveszteséget. Egyesek szerint elképzelhető, hogy az új Athlon 64 processzorok a kisebb méretű gyorsítótár ellenére is jobban teljesítenek majd elődeiknél. Említésre méltó, hogy a high-end kategóriás számítógépekbe szánt Athlon 64 FX chipek a Socket 939-es platformra történő átállást követően is 1 MB-os másodszintű gyorsítótárat fognak tartalmazni és természetesen megmarad bennük a kétcsatornás memóriavezérlő is.

Az AMD munkatársai egyelőre nem kívántak nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy a vállalat idén hány darab új tokozású processzort fog piacra dobni. A vállalathoz közel álló források mindenesetre tudni vélik, hogy a második negyedévben még csak körülbelül 50 ezer darab Socket 939-es Athlon 64, illetve Athlon 64 FX processzor fog forgalomba kerülni. Ugyanebben a negyedévben mintegy 700 ezer Socket 754-es AMD chip hagyja el a cég gyártósorait. Az AMD várhatóan valamikor ősszel mutatja be első 0,09 mikronos csíkszélességű processzorait, melyek legkorábban az év végén jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    0,09 mikron ... hajrá