Spencer

Egy 300 MHz-es új chip, mely legyőzi 2 GHz-es riválisait?

Egy bizonyos Stretch nevezetű vállalat bejelentette a világ első, működés közben új utasításokkal gazdagodni képes processzorát, az S5000-et.

A Mountain View-i (Kalifornia) székhelyű cég az S5000 esetében a hagyományos RISC (Reduced Instruction Set Computing) architektúrát egy viszonylag nagy méretű, programozható logikából álló átkonfigurálható megoldással, az úgynevezett ISEF-fel (Instruction Set Extension Fabric) kombinálja. A vállalat saját fejlesztésű C/C++ fordítóprogramja automatikusan felméri, hogy az egyes programok mely részei igényelnek komoly számítási teljesítményt és ennek megfelelően olyan új utasításokat hoz létre a processzoron belül, melyek kifejezetten ezen feladatok ellátására vannak kihegyezve.

Azok a műveletek, melyek csak több száz, vagy több ezer hagyományos utasítással hajthatóak végre, az S5000-nek hála akár egyetlen utasítással megoldhatók - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Gary Banta, a Stretch vezérigazgatója. Az eddig több DSP (Digital Signal Processor) chipet, vagy dedikált programozható logikai chipet és általános felhasználású processzort használó fejlesztők a jövőben az eddigiekhez hasonló teljesítményt érhetnek el egyetlen mikrochip, az S5000 használatával - tette hozzá Banta.

A bejelentés kapcsán szó esett többek közt arról, hogy az S5000 akár speciális titkosítási, illetve digitális videó feldolgozási feladatokat is képes egyetlen órajel alatt elvégezni, ennek megfelelően a mindössze 300 MHz-es működési frekvencia ellenére hasonló teljesítményt nyújt, mint a konkurens 2 GHz-es órajelű processzorok. A vállalat munkatársai elmondták, hogy az S5000 várhatóan rendkívül fontos szerephez fog jutni a különböző fejlesztői környezetekben, ugyanis segítségével a fejlesztésekre szánt összegek az eddigi dollármilliókról néhány tízezer dollárra faraghatóak le, a fejlesztési idő pedig néhány évről néhány hétre zsugorodik.

Az első körben leginkább videofeldolgozási, hálózati, telekommunikációs, egészségügyi és biztonsági eszközökbe szánt processzor a Stretch ígéretei szerint még idén meg fog jelenni a kereskedelmi forgalomban, ára pedig 35 és 100 dollár között fog mozogni. A vállalat Microsoft XP és Linux alá egyaránt biztosít S5000 fejlesztői környezetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #21
    ha elég dinamikus és elég gyorsan "adaptálódik" akkor még jó is sülhet ki belőle!
  • RpPRO #17
    Asszem ezen fogom jatszani a Duke Nukem Forever-t :))
  • Gabest #14
    Nem nagyon értem miért kell 300-on járatni egy mai gyártású processzort. Ha normális órajelen menne, nem hagyná le mégjobban a "hagyományos" elven működőt? Nekem azért kicsit kilóg a lóláb.
  • Yfel #11
    Jo kerdes... eloszor nezzuk meg, hogy mi lesz belole (a heten bejelentettek egy olyan Projectet is ami Win programokat tud majd problema nelkul Linuxon futtatni valoszinuleg -tuti?- megsem lesz belole semmi)... en az ilyenekkel kapcsolatban a "hiszem ha latom" hozzaallast reszesitem elonyben.

    Y
  • Yfel #10
    "Az első körben leginkább videofeldolgozási, hálózati, telekommunikációs, egészségügyi és biztonsági eszközökbe szánt processzor..."

    Ha te ilyen eszkozokon hasznalsz Photoshop-ot, nekem is mondd meg hogy hol lehet ra licenszt venni :o)

    Y
  • asdasdasd #9
    Nem ertek ugyan hozza, de hogy is fogja egy orajel alatt lefuttatni azt logikat amit beleprogramoznak? Vagy CISC-et lehet epiteni belole futas kozben?
  • janos666 #8
    És kit érdekel konkrétan az órajel? Ha ugyanannyit fogyaszt illetve ugyanannyi hőt termel mint a 2Ghz-s akkor nem mindegy mijen számot adnak meg? És ha így van (azonos fogyasztás) akkor stabilabbnak tűnik a sima.
  • vaddiszno #4
    a "csillogo" jatekok kerik leginkabb az izmos hw-t no meg a film tomorites
  • vaddiszno #3
    Az Intel vagy az AMD teszi ra a patajat?
  • item #1
    Érdekes próbálkozás,kiváncsi lennék hogy egy normal rendszerben (PC) hogy teljesítene, game?, egyébb..