Berta Sándor

RISC-V processzort készített India

Siker koronázta a helyi szakemberek erőfeszítéseit.

A Madrasi Műszaki Egyetem nyílt forráskódú processzorokon dolgozik, amelyek a RISC-V-n alapulnak. A projekt célja, hogy India IT-iparát függetlenné tegyék. Most sikerült elérni az első sikert és megalkotni az első RISC-V CPU-t. A processzor a Shakti nevet kapta és a tesztüzem során már sikerült elindítani a segítségével egy Linux-disztribúciót. A tesztsorozatba tartozó darabokat az Intel 22 nanométeres FinFET Low-Power technológiája segítségével gyártották és az első tesztek során a CPU-magok órajele 400 MHz volt. A jelenlegi modellek a tervezett Shakti processzorok legkisebb változatai.

A RISC-V-Workshop keretében tartott egyik előadás alapján az új CPU-k hosszú távon az ARM által tervezett Cortex-A35 és Cortex-A55 konkurensei lehetnek. Az előadásból ráadásul kiderültek a tervezett mikroarchitektúra további részletei és az alkalmazott megoldások.

Richard W.M. Jones, a Red Hat munkatársa és a Fedoránál a RISC-V architektúra támogatásáért felelős fejlesztő azt hangsúlyozta, hogy a RISC-V-hez elkészített Linux-disztribúciók nem futtathatók közvetlenül a Shakti processzorokon. Ehelyett az egyes disztribúciókat újra el kellene készíteni, de azok az új verziók egymással nem lennének közvetlenül kompatibilisek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Miutan a kinaiak 51%-os reszesedessel megvettek az ARM gyartojat a japanoktol, akik par honappal korabban megvettek az eredeti brit ceget, igy elofordulhat, hogy kenytelenek lesznek a nyugati cegek valami masra (nyilt szabvanyura) valtani, pl. a RISC 5-re.