Berta Sándor

Mobilszolgáltatók - saját szoftverszabványok?

Könnyen előfordulhat, hogy az elkövetkező néhány hónapban saját szoftverszabványokat fejlesztenek ki a nagy mobiltelefon-szolgáltatók. Eképpen gondolkozik - többek között - a Vodafone és a France Telecom is.

Mind a két nagy mobiltelefon-szolgáltató saját önálló szabványokat akar létrehozni a mobiltelefonos szoftverek részére. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben minden mobiltelefon - függetlenül a gyártójától - képes lesz az olyan multimédiás szolgáltatások nyújtására, mint amilyen például a kép- vagy hangüzenetek küldése és fogadása. Mindez azért is fontos a szolgáltatók számára, mert így az eddigieknél is nagyobb beleszólásuk lenne, lehetne a mobiltelefonos szoftverek fejlesztésébe és ezek végső kinézetébe.


Jelenleg a mobiltelefon programokat olyan nagy gyártók készítik, mint a Nokia, vagy mint az Openwave Systems szoftverfejlesztő cég. A különböző szabványok létrehozása, illetve később az egy, közös, nagy mobil-szabvány megalkotása jelentős terheket venne le az ipar válláról és a fejlesztési és a gyártási költségeket is jelentősen csökkentené. Az új szabványok jelentős hatással lesznek a mobiltelefon-szektor high-tech területére és a mobiltelefonos alkalmazásokra (mint például a mobil internet-hozzáférések), illetve azok fejlődésére is. Ez utóbbi területen jelenleg a Symbian és a Microsoft a piacvezető.

A mobil-szolgáltatók tervezett és ily módon megvalósuló szövetsége azért is merőben új és érdekes helyzetet fog teremteni, mivel a nagyok mellett szóhoz juthatnak majd a kisebb szoftverfejlesztő cégek is. Természetesen mindemellett a Symbian és a Microsoft ugyanúgy fejleszthet a mobilcégeknek, mint eddig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Skyline #14
  Hát gratulálok hozzá...Szutyok szar agyonkorlűtozott szoftverek..Maradok pannonnál az gyárit pakol fel:)
 • deep #13
  május 3-a is hónapokon belül van:)
 • deep #11
  A Vodafone-nak valóban van saját szoftvere.Olyan amilyen:)
  A T-mobile viszont a Westel társaság új neve, amit hónapokon belül fel is vesz.
 • Skyline #10
  hgmmm...
  Vodafonenak van saját szoftverszabványa héé:)
  Tudtommal külföldön úgy hívják hogy Tmobile...Nem a gyári szoftver kerül a telefonra hanem a gagyi korlátozgatott szar (pl vodafone sw).
  Élő példa a Motorola V500 (amit tudtommal nállunk nem lehet kapni) és a v525.
  A két telefon között semmi különbség pusztán annyi hogy a v500-ason a gyári motorola szoftver a v525-ön pedig a vodafone-os van amibe vannak bizonyos korlátozások az ostoba liveos dolgokon kívül.
 • Ratty #8
  Nem tudom, miért kötekedtek megint:P Ez télleg anyira jellemző a amyagrokra:) Láttetok már oylan szoftvert ami még nem fagy? Még a konozlokon ios előfordulnka, pedig azoknak fix a hardevere...Ez inkább egy lépés afelé, hogy legyen egy egységes mobil szabvány is a szoftverekre...Enyi szerintem, csak még kezdeti stádiumban van:)
 • valaé valaé ná #7
  Biztos lesz egységes platform előbb-utóbb.
  Csak attól tartok, hogy ablakok fognak szálldosni rajta.
 • deep #4
  Hát igen.Mindazonáltal lehetne jó az, hogy egységes szoftver lesz a telókban.De valószínűbb az általatok is lefestett jövőkép.
  Ennek legfőbb oka, hogy túl sok funkciót próbálnak belezsúfolni a készülékekbe és erőltetik a trendi, szép, színes megjelenést, ami kétségkívül lassítja és bizonytalanná teszi a telefon működését.De sajnos ez kell a népnek.
  Épp a minap mondta az egyik kolleginám, hogy új telefont szeretne.Kérdezem tőle milyet?Erre ő: kéket. Nabazzeg mondom okos!Tőzsdézhetnél is:)