Specker Balázs

Mobilos irányelvek a neten

A világ legnagyobb, vezetéknélküli technológiákra és internetre szakosodott vállalatai közül többen - köztük a Nokia, a Vodafone és a Google is - egy olyan webfejlesztő- irányelvgyűjteményről írtak alá megállapodást, amely révén egyszerűbbé válhat a mobiltelefonon történő internetezés.

A mobilok többsége már beépített böngészővel bír, azonban a vezetéknélküli szolgáltatók reményei ellenére - hogy a jövőben a többség nemcsak beszélgetni fog telefonján - , az amerikai mobilfelhasználók mindössze 19%-a használja rendszeresen készülékét böngészésre - derül ki a M:Metrics piackutató cég egyik felméréséből.

A mintegy 30 óriáscég által támogatott W3C (Wordwide Web Consortium) csoportosulás reméli, a most felállított 60, webfejlesztőknek szóló irányelv révén hozzájárulhat az átállás felgyorsításához, és megkönnyíti a kisebb kijelzőjű és billentyűzetű mobilokkal való webes szörfözést. "A felhasználók kezében böngészésre alkalmas eszközök lapulnak, ám a bennük rejlő lehetőségek továbbra is kihasználatlanok" - fogalmazott Daniel Applequist, a Vodafone vezérigazgatója és az irányleveket kidolgozó csoport vezetője a ZDNet oldalán.

"A weboldalak többsége nem működik rendesen mobiltelefonon" - mondta, majd hozzátette, hogy ha kevésbé lennének kezelhetetlenek, a weblapok vélhetően több felhasználót tudnának magukhoz csábítani a mobileszközökön keresztül is.

Az előírások között szerepel, hogy a webfejlesztők lehetőleg ne használjanak - a mobilos böngészést ellehetetlenítő - nagyobb grafikai elemeket és felugró ablakokat - áll a szervezet sajtóközleményében. "Gyakori probléma, hogy kicsi a kijelző, így amikor egy weboldal betöltődik, az olyan navigációs elemek, mint a főoldalra, vagy a következő lapra mutató linkek teljesen elveszik a teret a tartalom elől, ami után valójában kutatsz" - fogalmazott Applequist.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neerpelt #7
    Nehéz ügy...
    Viszont miért ne lehetne ugyanannyi cuccot elérni telefonról (mert ugyebár ez ma még lehetetlen), mint a gépről?
    Én például rendszeresen használom a wapos Elvirát...
    Tehát ki kell használni azt alehetőséget a mobilban, hogy hordozható, ezáltal ott és akkor juthatsz olyan információkhoz, melyekre lehet hogy csak ott és akkor van szükséged!

    Ui.: Nokiáéknak üzenem, hogy ha valóban ilyen céljaik vannak, ideje lenne gyorsabbá tenni a böngészőt, mert ezügyben a Sony-Ericsson már évekkel ezelőtt egy alsókategóriás készülék személyében beelőzte
  • smv #6
    Igen, én is ezt akartam mondani. Az oké, hogy lehessen telefonnal is internetezni (no persze nem ilyen veszett drágán, mint hazánkban), azonban az nem várható el senkitől se, hogy olyan oldalt készítsen ami mondjuk egy 320x160 -as kijelzőn is ugyanolyan szépen néz ki, mint egy 1024x768 -ason.

    A telefonok böngészőjének máshogy kellene getelni az információt, amiből rögtön leszűrődik, hogy egy teló kíváncsi az adatokra, és akkor külön egy telefonokra optimalizált oldal jelenhetne meg, így nem csak, hogy ott is jól fog kinézni, de jóval kissebb adatforgalommal kell számolni a telefonosoknak, ami pedig ugye jó.

    Kérdés persze, hogy ezálltal ismét oda lyukadnánk-e ki, mint a wapnál, hogy a telefonok számára egy igen hiányos oldal lenne csak elérhető (ez ugye megfigyelhető a vakoknak szánt aloldalakon, hiszen ott álltalában sok funkció nem érhető el).
  • lokko #5
    az igényes webfejlsztés arról szól hogy platformtól függetlenül használható és esztétikus a fejlesztett oldal. Na azt már senki ne várja el hogy egy oldal 1024*768-ban tartsa meg minden lehetőséget úgy hogy az egy max 400*200-ban futkosó rendszeren tudja ugyan azt nyújtani, ez igencsak nonszensz. Igényesebb megoldás lenne ilyen kicsi felbontásra is megírni az oldalakat külön, de nem wap-ban hanem szabvány HTML-ben ...
  • Gerygrey #4
    Normális kijelzőt meg használható webböngészőt kell rakni a telefonra és kész. Én P900-on olyan kényelmesen SG-zek Opera Minivel, hogy csak na. (mondjuk ebben az SG készítői is szerepet játszanak, mert nagyon okosan van felépítve az oldal, pl a fórumban a bal oldali menü eltűnik ha bemegyek egy topicba és nem kell mindig végiggörgetni)

    A SE gyári böngészője elég silány, az csak wapra jó, de tényleg vannak olyan progik a telefonra amik szépen átgyúrják az 1024-re optimalizált oldalakat is. Flash plugint én még nem láttam sajnos, csak flash animáció lejátszót, pedig Honfoglalózni milyen jó lenne telefonon.

    Az kell még, hogy a csodamobilos vérpistikék a netre szabaduljanak :| A mobiltelefon telefonálásra, esetleg sms küldésre való. Ha internetezni akar, vegyen laptopot.
    Már bocs, de ez rettentően begyöpösödött hozzáállás. Én lassan többet netezek telefonon (mondjuk a P900 inkább PDA de akkor is mobil) mint PC-n, nem hülyeség mondjuk vonaton, vagy munkahelyen ha nincs meló. Egy laptopot meg hadd' ne cipeljek magammal minden nap.
  • Shadow_THH #3
    miért nem jók a wap szabványok? :/ egyébként meg van böngésző normális telókra, sőt flash player is
    communicator meg tud szép széles felbontást szal
  • Sadist #2
    Az kell még, hogy a csodamobilos vérpistikék a netre szabaduljanak :| A mobiltelefon telefonálásra, esetleg sms küldésre való. Ha internetezni akar, vegyen laptopot.
  • Yv@n #1
    Aham logikus. Webfejlesztők ne használják ki az 1024x768 as felbontást, mert valaki ikonméretben akar böngészni.