Berta Sándor

Érkezik a GSM450

Új frekvenciatartományt vezetnek be a mobiltelefonálásban. Az Ericsson és a Nokia a 450 MHz-es frekvenciatartomány meghódítását tűzte ki célul maga elé. Ennek előnye, hogy ugyanakkora hálózatot lehet felépíteni, mint most, de a jelenlegi rendszerekhez képest kevesebb átjátszóállomásra van szükség.

A két vállalat szakemberei szerint a GSM450 elsősorban a vidéki régiókban lehet majd népszerű, ahol az emberek így egy kevés költséggel felszerelhető, de jól használható mobilhálózathoz juthatnak. "Az Ericsson által kifejlesztett GSM450-es rendszer előnyei közé tartozik, hogy teljes mértékben támogatja a globális roaming-szolgáltatást, valamint az EDGE- és a GPRS technológiákat. Így tehát az előfizetőknek nem kell attól tartaniuk, hogy elesnének bármelyik kedvenc szolgáltatásuktól is" - nyilatkozta Ulf Ewaldsson, az Ericsson GSM-részlegének vezetője és a vállalat alelnöke.

"Nekünk elsősorban az szimpatikus a GSM450-ben, hogy kézzelfogható mértékű költségcsökkentést tesz lehetővé a mobiltelefon-gyártóknak és a mobilszolgáltatóknak" - mondta Srren Petersen, a Nokia Mobile Phones alelnöke.

A GSM450 alkalmazása mellett szól ezenkívül az is, hogy összekapcsolható a más, vagy az ugyanazon régiókban működő 900, 1800 és 1900 MHz-es GSM-hálózatokkal. Az infrastruktúrák összekötése nem igényel különösebb időt és energiát.

Mivel mind a mobilszolgáltatók, mind a mobiltelefon-gyártók támogatják az új hálózatot, ezért a tervek szerint már jövőre a boltokba kerülhetnek az első GSM450-es készülékek és felállíthatják az első GSM450-es mobilhálózatokat. A kérdés ezek után már csak az, hogy az új rendszert hogyan fogadják majd a felhasználók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Troppauer #12
  Na ja, es nehany erdekesseg:
  -A szolgaltatok megvettek ezt a frekisavot, es tudomasom szerint ennek az ervenyessege akar 10-20 ev is lehet
  -Van egy csomo cucc az analog rendszerbol (pl antennak) amit lehet hasznalni.
  -Alapvetoen a 450 Mhz-re terveztek az atjatszok poziciojat, tehet GSM450-re kvazi optimalis.
 • JediMaster #11
  És mi lesz a helyzet a 450MHz-en müködö amatör URH rádiókkal amik léteznek, akkor lehet majd használni a törnyokat mint átjátszót?
 • hmhm #10

  Gyak: Az alacsonyabb frekvencia miatt domborzati viszonyok közt használható eredményesebben. A mostani 1800 Mhz hez már majdnem közvetlen rálátás kell a telefontól az átjátszóig.
  Ugyan úgy, ahogy a régi rádióadások hosszú hullámon a földet körbejárták.( csöves rádiókon fel vannak tüntetve egész messzi városok adói is )
 • [HUN]PAStheLoD #9
  E=h*f ha jól emlékszem , tehát kisebb frekvencia, kisebb energia. Vagy u. akkora energiával nagyobb terület fedhető le .. ennek a frekvencia tartománynak a szilárd/organikus anyagokon való áthatoló képességükről nem tudok semmit, biztos nem "egészséges", viszont az egészségtelenségének mértéke eltörpül mondjuk a fosszilis tüzelőanyagok által a városokban keletkezett szmogé mellett.
 • szombi #8
  a televíziós adások is 400MHz körül foghatók...
 • Flashy #7
  kisebb freki, kisebb sávszélesség (kevesebb user), ritkábban kell átjátszókat telepíteni, nagyobb adóteljesítmény szükséges. viszont ott a frekisáv amit a 450es analóg rendszer használt.
 • raingun #6
  Úgy emlékszem hogy a 450 MHz-n sokkal kevesebb felhasználó érhető el.
 • aaaaa #5
  Na pont erről írták , hogy ebben a frekvencia tartományban keletkező sugárzás sokkal károsabb az egészségre...
 • An-Dee #4
  Igen, azt NMT-nek hívták ha jól emlékszem.
 • gstm #3
  Annyi, hogy azok anno 450mhz-en müködö analog rendszerek voltak. Ezek pedig már gsm rendszerek. A frekvencia ugyanaz, viszont a rendszer más.