Budai Péter

Jönnek a hat megapixeles kompakt fényképezőgépek

Két újabb gyártó állt be a hat megapixeles digitális fényképezőgépek készítőinek sorába. Bár ez a képzeletbeli sor még nem túl hosszú, az új modellek megjelenésével nyugodtan állíthatjuk, hogy elérkezett a 6 megapixeles kompaktok kora.

A Konica Minolta a nem túl rég bejelentett G500 márkanevű gépe utódjának szánja az új G600-at. A két fényképezőgép olyannyira hasonló egymáshoz, hogy felbontásukon kívül szinte mindenben megegyeznek. A G600 az előd 3x-os zoomátfogású objektívjét és kialakítását örökölte. CCD képérzékelőjük mérete is ugyanakkora, azzal a kölönbséggel, hogy a G600-nál 6 millió érzékelőpixelt zsúfoltak ugyanakkora helyre. Ez a technikai paraméter felveti annak rémét, hogy a gép a vártnál több zajt produkál majd, vagy erőteljesebb zajszűrést kell használnia, ami a képminőség rovására mehet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Konica Minolta G600 - klikk a képre a nagyításhoz

Mindenesetre felesleges pálcát törnünk felette, az igazságra majd az első tesztek érkeztével derül fény. A képeket SD memóriakártyán (melyből egy 16 Mb-os jár a géphez), vagy Memorystick-en tárolhajuk. A géphez líthium-ion akkumulátor és töltő is jár. Az új modell elsősorban azoknak ajánlható, akik elégedettek lennének a G500 nyújtotta szolgáltatásokkal, de 6 megapixeles felbontás mellett szeretnék élvezni azokat.

A másik 6 megapixeles gépet az Olympus jelentette be C-60Z márkanéven. Szintén azonos méretű CCD érzékelőt használ, mint a fent említett Konica Minolta gép, így a megnövekedett zaj okozta kihívás e gép esetében is fennáll. A C-60Z-t 3x-os optikai (38-114mm-nek megfelelő) és 4x digitális zoomal látták el. Optikai teljesítménye is a Konica minolta gépéhez hasonló. A gép érdekessége, hogy felszerelték az Olympusnál szinte már megszokott Pixel Mapping funkcióval, melynek segítségével a képérzékelőn előforduló, úgynevezett hot pixeleket tüntethetjük el végérvényesen. Szintén érdekesség, hogy képes egyetlen képre két expozíciót is végezni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Olympus C-60Z - klikk a képre a nagyításhoz

Természetesen mozgóképet is rögzíthetünk, 320x240 képpontos felbontásban, akár hanggal is. A gép megvásárlásával líthium-ion akkumulátort, a hozzá való töltőt, valamint egy 32 Mb-os Xd kártyát is kapunk. A számítógépünkkel való kommunikációhoz USB 2.0 átvitelt használ. Gyártója áprilistól 450 dollár körüli nyitóáron kínálja a gépet.


Olympus CAMEDIA C-460 ZOOM del Sol

Az Olympus ezen kívül két új kompakt modellt is bejelentett, melyek a népszerű D-sorozatát gazdagítják. A D 460Z del Sol fantázianevű modellt, nem titkoltan a közeledő nyár kedvelt turistagépének ajánlják. Kiemelt jellemzője, hogy saját fejlesztésú, úgynevezett Sunshine LCD monitorral látták el, melyet akár tűző napsütésben is tükröződésmentesen használhatunk. Nyári élményeinket maximálisan 4 megapixelen örökíthetjük meg a gép 3x-os optikai zoomobjektívének aktív közreműködésével. Állóképek mellett 320x240 pixeles méretig videófelvételre is lehetőségünk van, mely mellé a gép hangot is képes rögzíteni. A képek, és videók gyorsabb elraktározását a szintén új fejlesztésú TruePic Turbo rendszer segíti.


Olympus CAMEDIA D-160

A D-160 modell leginkább a kezdő felhasználóknak ajánlott. 38mm-nek megfelelő fix gyújtótávolságú objektívje - melynél az élességállítást autofókusz rendszer segíti -, 3 megapixeles érzékelője, de legfőképpen 150 dollár alatti ára ideális társsá tehetik egy kezdő fotós számára. Néhány funkción kívül a gép minden beállítást teljesen automatán végez, képeinket a 1,5"-os, 120 000 képoontos hátsó LCD monitoron tekinthetjük meg közvetlenül, tárolásukra pedig a mellékelt 16 Mb-os xD kártyát használhatjuk. A gép áramellátása 2 db ceruzaakkumulátorral a leggazdaságosabb. A világpiacon március végétől kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bala_ #11
    Ja, arra!:))
  • TeszteloPontHu #9
    Talán az optikára gondolt.
  • gz8 #8
    És az olyan is lesz...
  • harcu #3
    Jönnek majd a nagyfelbontású. extrazajos képek...
  • bala_ #1
    NA itt is megy rendesen a parasztvakítás!NEm a megapixel fontos hanem az objektív!