Budai Péter

Sanyo ultrakompakt digitális fényképezőgép

A nemrég nyílt CeBIT kiállításon mutatta be legújabb fejlesztésű digitális fényképezőgépét a japán Sanyo, mely nemcsak nagyon kicsi, de sebessége sem mindennapi.

A kisméretű (101 x 46 x 26 mm) alumínum házba szerelt VPC-J4 objektív elemeinek egyedi elrendezése miatt az optika nem nyúlik ki teleszkópszerűen a házból, ezzel is csökkentve a méretet és a gép sérülésének veszélyét. A gyártó ígérete szerint a VPC-J4 a bekapcsolást követően 0,8 másodperc alatt kerül üzemkész állapotba, két fotó elkészítése között 1,5 másodpercet, visszanézésükhöz 0,5 másodpercet kell várnunk.



A gépet 4 megapixeles képérzékelővel látták el, amely belső interpolációval 8 megapixel nagyságú, azaz 3264 x 2448 képpont méretű képet is képes készíteni. Ez természetesen nem jelent valódi 8 megapixeles részletességet, csupán az elkészült kép, gépen belüli szoftveres nagyítását.

Méretei ellenére meglehetősen nagy - 1,8 inch átmérőjű - színes LCD monitort kapott a gép, mely 85000 képpont felbontású. Az objektív 2,8x-os optikai zoomátfogásra képes (37-104mm), mely standard módban 20 centimétertől végtelenig, makró módban 2 centimétertől 50 cm-ig biztosítja a megfelelő élességet. Az élességállítást gyenge fény mellett a gyár saját fejlesztésű LED illumination rendszere segíti. Érdekes, bár nem túl gyakran használható jellemzője a gépnek, hogy az objektív felett egy kis köralakú tükröt helyeztek el a vázon, amely szemből nézve nagyjából az optika által látott képet mutatja, így magunk elé tartva akár önarcképet is készíthetünk.


Figyelemreméltó a Sanyo VPC-J4 videó képessége is. Maximálisan 640 x 480 képont méretű 30 fps sebességű mozgóképet rögzíthetünk, igény szerint hanggal is. A videó hosszának, csak a gépbe helyezett memóriakártya kapacitása szab határt, melyből az SD típusú kártyákat használhatjuk. Tartozékként egy 16 Mb-os kártyát mellékelnek a géphez. Ugyancsak tartozék az áramellátást biztosító líthium-ion akkumulátor és a hozzá való töltő is. A Sanyo VPC-J4 háronféle színben kapható majd: alumíniumfehér, fekete és szépia. Európában áprilistól kerül forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!