Gyurkity Péter

Kirúgták az MPAA több vezetőjét

A jelek szerint a nagyobb hollywoodi filmstúdiók igencsak elégedetlenek a jogaikat védő szervezet eddigi munkájával - erre utal, hogy egyszerre három vezetőtől is megszabadulnak, és frissítik a szóhasználatot.

A Cnet beszámolójában olvashatunk arról, hogy a Motion Picture Association of America, vagyis az MPAA egyszerre három vezetője is távozni kényszerült, bár egyikük még az év végéig marad posztján, csak újévtől mond búcsút eddigi munkájának. A személycserék azonban egyértelműen jelzik, hogy a filmstúdiók nincsenek megelégedve az ő jogaikat védő szervezet eredményességével.

A filmipari források szerint egészen pontosan a hat legnagyobb hollywoodi filmstúdió közös lépéséről van szó, a riválisok között ugyanis nagy az egyetértés a kalózmásolatok elleni harc eredménytelenségéről. A vezetők jól látják, hogy a fájlcserélés terjedésének ütemét még csak lassítani sem sikerült, hiába volt tehát több torrentoldal és egyéb internetes portál bezárása, valamint a felhasználók ellen indított bírósági perek, a lavinát nem tudták megállítani. A jövőben ezért többen az eddiginél agresszívabb politikát várnak a szervezettől, amely egyébként nemrég a "kalózellenes" kifejezéstől is megszabadult a fájlcserélésre szakosodott részlegnél, ezt pedig a "tartalomvédelem" szó váltotta fel a részleg nevében.


Dan Glickman leköszönő elnököt egy még agresszívabb vezető válthatja fel

A teljes képhez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy maga a szegmens is gyors változáson megy át, amíg ugyanis az átlagfelhasználók most ismerkednek, avagy továbbra is kitartanak a letöltések mellett, addig az interneten otthonosabban mozgók egyre inkább a különböző streamszolgáltatásokat használják - ezen a téren itthon még nagy a lemaradás, amely többek között a szinkronizált változatok beszerzésének nehézségei miatt alakulhatott ki. A videostream egyértelműben kényelmesebb, ráadásul azonnali élményt jelent, az más kérdés, hogy a legtöbb esetben nem a hivatalos, legális online boltokat veszik igénybe a filmre és tévénézésre vágyók, hanem a kalózmásolatokkal operáló portálokat, ahol akár már másnap fellelhetjük a friss tartalmakat.

A stúdiók egyelőre attól tartanak, hogy a filmkalózkodás a zeneiparihoz hasonló erővel és súllyal jelenik majd meg a piacon, így mindenképpen lépni szeretnének - kérdés, hogy az új vezetőkkel feltöltött MPAA (amelynek első embere egyelőre marad a székében), pontosan mivel is készül majd a stratégia végrehajtására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hdo #22
    Addig amíg mesefilmet csinálnak egy akciófilmből, csak azért, hogy megkaphassa a 12-es karikát, elmehetnek a búbánatba. Star Trek volt az _egyetlen_ film Dark Knight óta, amit érdemesnek találtam többször is megnézni!

    A horrorfilmjeik is már csak a híg fos kategóriában mennek el, The Orphan és társaival együtt!
  • bakagaijin #21
    Szerintem nevezzék terrorizmusnak és hirdessenek statáriumot. Már előre látom ahogy bevetik a hadsereget, jönnek a tankok, jön a vinyie-mányie (ld. Hofi), meg ami kell.

    Egyébként meg nem értem, miért hivatkoznak mindig arra, hogy nem akarják elkövetni ugyanazokat a hibákat, mint a zeneipar. Meg hogy nem akarják, hogy a kalózkodás elérje ugyanazt a szintet mint a zeneiparban. Egész pontosan mi a különbség? Hivatkoznak valami statisztikákra, vagy megneveznek konkrétan bármit is ami eltérés a kettő között? Vagy ez is olyan, mint a juhász akit megkérdeznek hogy kié ezek a juhok? Hát a fehérek az enyém. És a feketék? Azok is...
  • PhilipMorris #20
    "szappannak való"? muszáj ezt?pont itt?
  • who am I 7 #19
    12-13k egy játékért , 4-5k egy dvdért nettó abnormális.Jah a 12-13k az ugye a pcre vonatkozott és nem a 16-18as ps3ra.Jah ráadás: ha elmagyarázod nekem, hogy miért is normális 4-5000ért egy popsláger CD...akkor ok.Ezekre mind majdmegöl a kíváncsiság, hogy miért is ennyi az annyi.(Egyébként szakmában vagyok, szóval kíváncsi is vagyok, hogy mit fogsz mondani, az első értéknél, tudni fogom, hogy hülyeség-e vagy sem :) ) De azért sok sikert, kíváncsian várom
  • winnie #18
    akkor ezzel ne vágj itt fel. mármint, hogy nem érted. gondolj bele.
  • winnie #17
    az ár abszolút normális. az ember olyan, hogy szeretne mindent olcsóbban vagy ingyen.
  • who am I 7 #16
    ha normális áron adnák, és minőségi alapú lenne a "szolgáltatás", nem pediglen mennyiségi.Akkor még ilyen nagycsöcsű pólós ribi se kéne.
  • djw #15
    nem értem miért nem kezdik el a streaming szolgáltatásokat a filmipari zsenik is...
  • Flang3r #14
    Az édesanyjuk volt felkenve, de jó habosra...
  • TommyGun #13
    Minél erősebben szorítják a markukat annál többen hullanak ki belőle...