Spencer

AMD Mobile Athlon 64 2700+: nagy teljesítmény és alacsony fogyasztás

Az Advanced Micro Devices (AMD) az Intel alacsony fogyasztású és nagy teljesítményű mobil processzorainak kíván minden korábbinál ütőképesebb konkurenciát állítani legújabb Mobile Athlon 64 processzorával, mely elsősorban csökkentett fogyasztásáról, illetve 64 bites kiterjesztéseiről ismerszik meg.

A CoolTechZone website munkatársai vették észre azt a chipgyártó internetes oldalaira véletlenül kikerült dokumentumot, melyből kiderül, hogy az AMD hamarosan be fogja mutatni azt a Mobile Athlon 64 2700+ típusjelzésű notebook chipet, mely mindössze 35 W-ot, vagyis fele annyit fogyaszt, mint a manapság kapható Mobile Athlon 64 processzorok.


Jelen pillanatban három különböző Mobile Athlon 64 mikroprocesszor van jelen a kereskedelmi forgalomban, konkrétan az 1,6 GHz-es órajelű Mobile Athlon 64 2800+, az 1,8 GHz-es frekvenciájú Mobile Athlon 64 3000+, illetve a kereken 2 GHz-es frekvencián üzemelő csúcsmodell, a Mobile Athlon 64 3200+. Mindhárom Socket 754 tokozású chipben 1 MB méretű másodszintű gyorsítótár és egycsatornás DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriakontroller teljesít szolgálatot.

Ezzel szemben a közeljövőben bemutatkozó, 1,6 GHz-es működési frekvenciával rendelkező Mobile Athlon 64 2700+-ban 1 MB helyett csak 512 KB L2 cache lelhető fel. Az AMD szerint mobil felhasználási körülmények között meglehetősen ritkán van szükség 1 MB méretű másodszintű gyorsítótárra, így az új processzor sebessége alig marad csak el társaiétól, fogyasztása pedig alig fele azokénak. Mint ismeretes, a jelenlegi Mobile Athlon 64 processzorok fogyasztása akár a 62 W-ot is elérheti, azonban a PowerNow! és Cool'n'Quiet technológiáknak köszönhetően valós felhasználási körülmények mellett ezen chipek sem fogyasztanak ilyen sokat.

Összehasonlításképp, az Intel által forgalmazott 1,7 GHz-es órajelű Pentium M processzor esetében 24,5 W-os fogyasztásról beszélhetünk, egy 2,4 GHz-es, illetve 2,5 GHz-es frekvencián üzemelő Pentium 4-M chip pedig 30, illetve 35 W-ot fogyaszt. A nagy teljesítményű hordozható számítógépekbe szánt, 3 GHz körüli frekvenciájú Mobile Pentium 4 chipek fogyasztása adott esetben a 76 W-ot is elérheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sniper #25
    Hat azert akarmennyire is irritalo az USA pofatlansaga, megis inkabb ez irritaljon, mint az arabok robbantgassanak. Az elobbibe nem halunk bele.
  • Raszkolnyikov #24
    Ja biztos nem unatkoznánk.:)) Egésznap csak irtanánk az arab taknyosokat. Ne hogy fel bírjanak nőni két lábbal és két kézzel. Szóval: USA FUCK YOU!
  • sniper #23
    En mongyuk szivesen lennek jenki, legalabb tele lenne a zsebem le'vel, es idonkent leigazhatnak par orszagot. :)
  • Raszkolnyikov #22
    Úgy szint osztom a véleményed. Nekem már ott nem ember, hogy szereti a jenkiket.
  • Raszkolnyikov #21
    Ja én is előre félek az osztály kirándulástól. Napokig nem fogom hallani az én Athlon XP-m hűtőjét:( .(nem baj majd csajozok....:)) ilyenkor jó lenne nekem is egy ilyen jószág.
  • sniper #20
    Hat nemtom, en jatekra _is_ vettem. Szeretem ha mindenre tudom hasznalni (net, programozas, game, filmenezes, stb). Van mellette 1 asztali gepem is, de azt inkabb nem probalom meg magammal vinni nyaralasra, lan partira, haverokhoz (a 19es monitor alatt egymagaban meghajlik az asztal :)). Nekem erre kell a notebook.

    10 orat egy centrinos noti se bir ki 2 aksival, 7.5-ot is csak ugy hogy egyfolytaban a kepernyovedeo megy rajta. :) Sajnos. Aktiv hasznalat eseten (film, jatek) egy mezei notebook kb 1.5 orat bir, egy centrinos 2 aksival talan a duplajat (de akkor nincs cd-d, mert altalaban oda kerul a 2. aksi).
  • sztavrosz2 #19
    Mirnek ha azt mondod, hogy az ég kék, akkor ő azt mondja, hogy nem, mert ő már látta vörösen is. Ha azt mondod, hogy a fű zöld, akkor ő azt mondja, hogy nem, mert ő már látta nyáron, hogy nem az. Másszóval mir egy okoskodó kisköcsög, aki nem látja a fától az erdőt. Jó lenne, ha megint eltünne drezdába és fabrikálná továbbra a miniatürizált fűtőtesteit, aztán maradjon csöndbe!
  • Raszkolnyikov #18
    Eggy pill.! Boccs hogy bele szólok, de én robbantottam ki a vitát. Szóval én nem vágom ezt a Laptop dolgot. Kb. annyit láttam életemben, hogy a 2kezemen meg tudnám számollni. De én arra gondoltam, hogy ugye laptopot azzé vesz az ember majd kétszer annyiért, mert sosincs otthon. Nem gondolltam, hogy eggyesek arra hasnállják, hogy azon jáccanak vagy ilyesmi. Szóval, ha én vennék akkor vallszeg, csak táblázat kezelésre, internetre és szöveg szerkesztésre használlnám. De nem értem mi értellme van annak, hogy egy 14"-os moncsin nézzem a játékot, mikor annyi pénzből vehetek másfélszer akkorát. Jó mondjuk én nem utazok, de egyszer meg próbálltam Laptopon jáccani. Hát nem ment. Meg nem is értem. Ha egy laptop 10 órát bír ki akkor most olyan túl sokat nem tudok jáccani vagy netezni. Na mindegy. Szóval én úgy gondolom, hogy az emberek jó része irodai felhassználásra hassznállja a Laptopot és nem játékra. Én erre érttem.

    Sniper, Mir mindenbe beleköt. Szeret okoskodni. Mondjuk a neve magyarul annyit jelent, hogy béke. De nem igazán érdekli.
  • sniper #17
    Hmm, fasze nem linkel ez.
  • sniper #16
    "Az abban bemutatott "laptop server" két 1 GHz-es UltraSPARC IIIi processzort tartalmaz, 8 darab memória foglalatot PC2100-as regiszteres, ECC-s modulok számára, dual GigaLAN-t, 64 bites PCI-t, Ultra160 SCSI-vezérlőt és 15"-os, 1600x1200 pixel felbontású UXGA LCD-t."
    Ez buntet. :)

    Nekem <A href="http://gericom-computer.hu/termekek/notebook/BLOCKBUSTER_9600_AMD_2500%2BI.htm">ilyen</A> van, de 512 RAMmal. En egy 80as vinyoban gondolkodom, asszem maradok a 4400 rpm-esnel, nem lenne jo megsutni a gepet nyaron (az asztalit mar sikerult).