Spencer

Microsoft-TSMC együttműködés az Xbox 2 kapcsán

A világ legnagyobb szoftvercége, a Microsoft, valamint az elsőszámú szerződéses chipgyártó cégként nyilvántartott TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) munkatársai bejelentették, hogy a két vállalat a jövőben közösen fog dolgozni az Xboxon.

A Microsoft és a TSMC évek óta jó kapcsolatokat ápol egymással, és a most bejelentett együttműködési szerződés tulajdonképpen egy korábbi megállapodás kiterjesztésének tekinthető. A szerződés értelmében a szoftveróriás "közvetlen, kollaboratív hozzáférést" kap a TSMC félvezető gyártási tevékenységeihez, illetve a TSMC félvezető előállítási szolgáltatásokat nyújt a Microsoft számára.

Az elsősorban különböző Windows operációs rendszereiről ismeretes, redmondi székhelyű vállalat a következő generációs Xbox játékkonzol kapcsán a közelmúltban már több félvezetőipari vállalattal is frigyre lépett. Tavaly novemberben látott napvilágot a hír, mely szerint az egyik legnagyobb számítógépgyártó cég, az IBM tervezi majd az Xbox 2 központi processzorát, majd pedig nem sokkal ezt követően arra derült fény, hogy az újgenerációs játékgép grafikus processzorát az ATI Technologies mérnöki gárdája fogja kifejleszteni. Mint ismeretes, a jelenleg forgalomban lévő Xboxban egy Nvidia gyártmányú grafikus megoldás, valamint az Intel Pentium III típusjelzésű processzora teljesít szolgálatot. Az Xbox 2 előreláthatólag 2005 végén jelenik meg a piacon.

Fontos, hogy a Microsoft az IBM-mel és az ATI-val csak az említett processzorok tervezésével kapcsolatban kötött szerződést, tehát a chipeket nem az IBM és az ATI fogja gyártani. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a TSMC ezek közül mely processzorokat gyártja majd a Microsoft számára, és egyesek szerint az is elképzelhető, hogy a TSMC nem ezen chipeket, hanem más egyéb Xbox alkatrészeket szállít majd a szoftvercég számára. Az IBM egyébként rendelkezik saját chipgyártó üzemekkel, az ATI viszont a TSMC-nél gyártatja különböző termékeit.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Microsoft az elmúlt héten csökkentette az Xbox árát, mely konzolért így már csak 150 dollárt, vagyis mintegy 31 ezer forintot kell fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!