JohnnyCage

AMD alapokra épülne az Xbox 2?

A Microsoft mérnökei egyes hírek szerint már javában dolgoznak az Xbox játékkonzol következő változatán, amely a bostoni Fechtor Detwiler befektetési bank szerint AMD processzorokat fog tartalmazni.

A befektetési bank szakértői szerint a szoftveróriás Microsoft az Xbox 2-be AMD processzorokat kíván építeni, és az Intel ezúttal nem fogja tudni megkaparintani a szerződést. Mint ismeretes, az Xbox játékkonzol eredetileg AMD processzorral készült volna, a chipóriás Intel azonban az utolsó pillanatban meggyőzte a Microsoftot, így az eszköz végül Pentium III processzorral látott napvilágot. Az Intel kilátásai ezúttal azonban jóval rosszabbak, és -legalábbis a Fechtor Detweiler szerint- a gyártónak nem sok esélye van a szerződés megszerzésére.

A bank vezetői szerint a fő ok, amiért az Intel minden valószínűség szerint nem szerzi meg az Xbox 2 processzorszerződését, az a Microsoft nVidia-val fennálló szoros partnerkapcsolata. A grafikus processzorokat, és integrált grafikus chipkészleteket gyártó nVidia Corp. nem kapott chipsetlicenszt az Intel Pentium 4-es processzorához, így a társaság teljesen az AMD chipekre összpontosítja fejlesztéseit. Mivel a Microsoft rendelkezik a megfelelő jogokkal, az nVidia gyárthatna ugyan Pentium 4 chipkészletet az Xbox 2-hez, egy ilyen megoldás kifejlesztése azonban felesleges pluszköltségeket vetne fel.


Ennél jóval egyszerűbb megoldás, ha a szoftveróriás az AMD processzorait építi következő generációs konzoljaiba. Az AMD Athlon és Duron processzorai minden tekintetben méltó vetélytársai az Intel hasonló megoldásainak, ráadásul olcsóbbak is azoknál, ezért mindez teljesen logikus döntés lenne a Microsofttól.

Amennyiben tehát a Microsoft az Intel processzorokhoz ragaszkodna, a társaságnak jelentős kompromisszumokat kellene kötnie a konzolba épített grafikus rendszer terén. "Mindez óriási győzelem lenne az AMD-nek, és egyúttal komoly veszteség az Intelnek" - állítja a Fechtor Detweiler. Egyes elemzők azonban kételkednek a bank szakembereinek magyarázatában. Elmondásuk szerint valószínűtlen, hogy az Intel veszélyeztetne egy ilyen komoly üzletet az integrált grafikus megoldások piacáért.

A Fechtor Detweiler által közölt híreket egyelőre célszerű fenntartásokkal kezelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PyRex #36
    Most rohadtul nem arra valaszoltal amit kerdeztem :) Regen volt egy olyan hir, hogy az nvidia NEM vesz reszt semmilyen formaban az xbox2-ben (sem alaplap, sem GPU, stb). De ha AMD proci lesz az X2-ben, akkor az nvidia is tuti ugye...

    Most akkor mi van?

    PyRex
  • Supergamer_real #33
    Masfelol az MS is valoszinu a rendelkezesre allo legolcsobb procit fogja valaszani.Ebbol a trasmeta csak olcso, de nem all rendelkezesre.
  • Supergamer_real #32
    renels = rendeles
    amit = amik
  • Supergamer_real #31
    "a jelenlegi állás alapján messz az m$ vagy az IBM lesz a domináns ezen a piacon, "

    Ez megint nem teljesen igaz.A Fujitsu-Siemens all vezeto pozicioban, eleg nagy tapasztalttal rendelkezik es a mostani (meg nem) Tablet PC-i is rendelkezik a kovetelmenyek nagy reszevel.Abban van valami, hogy az MS a nagy anyagi hatter miatt valoszinu elobb vagy utobb (ennek a hatasait most hagyjuk) valoban dominans helyzetbe kerul, de amig a Transmetaval gondok vannak, (marpedig ha lett volna elozetes renels az MS reszerol akkor nem lennenek) akkor nem hiszem, hogy egy ilyen uzletet kockaztatnanak a redmondi fiuk.A Tablet PC ev vegen mar kaphato kellene legyen az elso tervek szerint - amit szinen nem ma szulettek -.Bill gAIDS amugy mar mutatott be mukodo peldanyokat, akkor miert benazik a Trasmeta?
  • mir #28
    de az m$é, aki a legjobban erölteti a tablet-PCt biztosan transmetával, és az IBm, és a compaq is. és a jelenlegi állás alapján messz az m$ vagy az IBM lesz a domináns ezen a piacon, mert mind a ketten kategóriákkat több pénzt ölnek bele a fejlesztésbe, mint a többiek.
  • Supergamer_real #27
    "hogy a tablet PC transmeta procira épül"

    Mir van itt valami amit keversz!Ez a mondat igy nem igaz.A Tablet PC egy "szabvany".Leirja, hogy annak ami ebbe a kategoriaba tartozik "Tablet PC" milyen tulajdonsagokkal rendelkezik/kell, hogy rendelkezzen.Pl a touch screen erzekenysegenel a kursor nem lehet 1mm-nel tavolabb a ceruza hegyetol a kepernyon, stb. Leirhatom neked az osszeset ha erdekel, de nincs megszabva, hogy milyen processor (miegymas)legyen benne.Pl a F-Siemense mar szinte biztos, hogy nem Transmetaval lesz.
  • mir #26
    ppyrex.
    az nVidia valóban nem árulhat Pentium chipsetet, de a m$nak van licensze a P3 köré az Xboxba azt teni, amit csak akar, és most neki éppen 1 nVidia chipset kellett, akkor tett bele éppen 1 nVidia chipsetet. van Pentiumos nvidia chipset, de csak az m$ használhatja.

    az xbox 2 HWről:
    majd meglássuk amikor kijönnek a spec.ók, most még csak találgatás az egész, értelmetlen vita.
  • PyRex #25
    En csak azt nem vagom, hogy par hete volt egy hir, hogy NEM NVIDIA GPU (es a tobbi chip sem) lesz az xbox2-ben. Most meg itt ez a hir, hogy azert lesz AMD CPU az xbox2-ben, mert az nvidianak az AMD-vel jobba a viszonya, meg ugye P4 chipsetet gyartani nincs licensze az nvidianak, stb. Akkor most megis minden nvidia lesz (nforce lap, stb) es amd a proci? Vagy melyik hir a kamu? Mert a 2 nem megy...

    PyRex
  • mir #24
    nor:
    annak, amit írtál épp az elenkezője igaz:
    azu m$ és az intel között nem igazán rózsás a viszon
    ezt bizonyítja az, hogy az Xbox is majdnem AMd lett, csk az intel hidegebb volt
    az is,hogy a tablet PC transmeta procira épül, nempedig intelre, pedig az igazat megvalva a mobile P3mak is 5 W alatt vannak, és ugyan a crusoe <1W, de ez ha jobban belegondolunk elhanyagolható a 30-40Wos kijelző mellett...

    nomeg az ész:
    az m$ egyedül akar utalkodni.
    de ha esetleg van 1 hardware gyártó, aki eccercsak belefexik a linuxba, szarik az m$re, vagy mondjuk nem ad nekik processzort a tablet-PChez, akkor az nekik nem jó.
    ők figgnek a HWipartól, nem szabad sehol sem monopóliumot leétrejönni engedni nekik(jól megasszontam) nert ha pl. a processzoroknál az intel monopol helyzetbe kerül, akkor az m$ beoghatja, mert úgyis azt teszi, amit mondd, 3*annyiért vesz xbox CPUt, meg 5*annyiért vesz tabletPC procit...
  • Tomcat.no1 #23
    Na jó de mint azt már lentebb megemlítették, hogy az Nvidia egyrészt támogatja a HT másrészt az AMD meg olcsobb procit gyárt!
    Márpedig ha versenyképes akar lenni az X-BOX2 a piacon akkor a lehető leg olcsobban kell a legnagyobb teljesítményt elérni!