Berta Sándor

Már Kanadában is üldözik a fájlcserélőket

Kanadai zeneiipari cégek és jogvédő szervezetek megunták az illegális fájlcserélők tevékenységét és úgy döntöttek az Egyesült Államok, Hollandia és Ausztrália után, ők is fellépnek az ilyen tevékenységet folytatók ellen.

Az Egyesült Államok, Hollandia és Ausztrália után most már Kanadában sem nézik jó szemmel a fájlcserélő szolgáltatásokat és felhasználókat. Első lépésként a kanadai zenei ipari szövetség, a CRIA öt internet-szolgáltató vállalattól azt követeli, hogy adják ki 29 fájlcserélő személy adatait. Ezek olyan emberek, akik illegálisan több száz, ha nem több ezer zeneszámot és albumot töltöttek le a világhálóról. "Ezek az egyének gátlástalanul "kizsákmányolják" a zenészeket és azok műveit és nem érdekli őket, hogy ezek az albumok és számok hogyan, milyen nehézségek és áldozatok árán készültek el és készülnek el a jövőben" - nyilatkozta Brian Robertson, a CRIA elnöke.

A kanadai zenei ipari szövetség eljárása hasonlít az amerikai "testvérszervezet", a RIAA tavalyi akciójához, amikoris az érdekvédők 900 felhasználó ellen léptek fel. A CRIA azonban csak az "uploaderek", vagyis a zeneszámokat és albumokat letöltésre kínáló személyek ellen harcol, a "downloaderek", tehát az ezeket letöltő magánemberek ellen nem.

Ez annak tudható be, hogy Kanadában fura helyzet állt elő az úgynevezett "Copyright Board of Canada" nevű törvény tavaly decemberben való elfogadásával, ugyanis jogszabály szerint az ilyen fájlcserélő helyekről való letöltés legális tevékenység. Az öt internet-szolgáltató egyike, a Shaw Communications már jelezte, hogy nem fogja hagyni magát és minden törvényes eszközzel fel fog lépni az RCIA ellen.

"Kétségeink vannak afelől, hogy az ügyben nekünk bárminemű felelősségünk is lenne" - nyilatkozta a Shaw egyik menedzsere, Peter Bissonnette. Ám még ha akarnák is, csak nehezen tudnák megmondani a kért információkat, mivel a cég szerint komoly gondokat okozna a naplófájlok alapján pontosan megmondani, hogy melyik felhasználó, melyik hozzáférési pontról (IP-címről) melyik zeneszámokat kínálta letöltésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #12
    őket úgy se zavarja, ki milyen európai zenét tőlt le
  • Mike #11
    majd jönnek az arabok
  • cSuwwi #10
    de a kazaa-n vagy a soulseeken nem kötelező megosztani...
  • Yfel #5
    Csak a feltöltőket perelik, a letöltés itt legális

    Y
  • Darth Sith #4
    annyira sajnálom őket. végülis cak a minap olvastam hogy vki(már nem tóm ki) a 7. házát vette meg amihez már 12autó párosul, jah és még cska 22éves.. ezek után bocs, de nem sajnálom őket. :)
  • Csatti #3
    Szegény kizsákmányolt énekesek, istenem de sajnálom őket.