Spencer

Elárasztják a piacot a duálformátumú DVD-írók

A DVD+R DVD-R kompatibilitással kapcsolatos problémákat lényegében el lehet felejteni, ugyanis tizennyolc hónappal azt követően, hogy a Sony bejelentette első duálformátumú, a DVD+R/RW és DVD-R/RW szabványokkal egyaránt kompatibilis DVD-íróját, manapság már az összes nagyobb gyártó kínálatában fellelhetők a duálformátumú meghajtók.

Nemrégiben még a Toshiba és a Hewlett-Packard is kiadta első ilyen újdonságait, ami különösen annak fényében érdekes, hogy az előbbi mindeddig kizárólag a DVD-R/RW, utóbbi pedig a DVD+R/RW szabvány elkötelezett támogatója volt. "A vásárlók igényeit próbáltuk meg kielégíteni, amikor piacra dobtuk első duálformátumú termékeinket" - nyilatkozta Maciek Brzeski, a Toshiba Storage Device Division egyik marketinges munkatársa.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy míg a számítástechnikai kereskedések tömve vannak a mindkét nagy szabványt támogató DVD-írókkal, addig a nagy számítógépgyártó vállalatok kínálatában mind a mai napig ritkák a duálformátumú meghajtókkal szerelt konfigurációk. Így például a Toshiba egyelőre csak DVD-R/RW meghajtóval szerelt notebookokat forgalmaz, és hasonló módon a Dell és a Hewlett-Packard asztali számítógépei is csak egyszerű DVD+R/RW írókkal vannak felvértezve.

Említésre méltó, hogy a két nagy szabvány közötti háborúskodás mind a mai napig tart. Nem lehet garantálni, hogy a DVD+R, illetve DVD+RW formátumú lemezek a régebbi DVD lejátszókban használhatók - vélekedik Brzeski a Toshibánál. Véleményünk szerint a DVD+R és DVD+RW diszkek biztosítják a legszélesebb körű kompatibilitást a vásárlók számára - nyilatkozta Maureen Weber, a Hewlett-Packard optikai adattároló megoldások fejlesztésével foglalkozó részlegének a vezérigazgatója. Andy Parsons, a Pioneer alelnöke szerint pedig egyik formátum mellett sem érdemes lándzsát törni, ugyanis azok kompatibilitása nagyjából hasonló.

A duálformátumú DVD-írók előállítása költsége nem magasabb, mint a csak az egyik formátumot ismerő meghajtóké, azonban a magasabb licenszdíjak következtében a kereskedelmi forgalomban ezen termékekért némileg többet kell fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #9
    Természetesen gyári adat DVD és Video DVD viszonylatában tesztelték annó, és minimálisan de a + formátum nyert.
    Amúgy ez nem jelenti azt, hogy az a teszt a mérvadó :)
  • Inquisitor #7
    "Andy Parsons, a Pioneer alelnöke szerint pedig egyik formátum mellett sem érdemes pálcát törni, ugyanis azok kompatibilitása nagyjából hasonló."
    Hmmm. Hogy visszavettek az arcukból, miután egy tanulmány kimutatta, hogy a DVD+R/RW kompatibilisebb, majd a Pionneer beperelte a tanulmány készítőit ... és elvesztette a pert :)
  • fifi #5
    Jaja! És félek, ha a korongos/optikai/ adathordozásról áttérünk vmi másra akkor végérvényesen kiismerhetetlen lesz a dolog! Olvastam olyat, hogy kockacukornyi fémkockán 1,5TB! Ha az itthonra is elérhető lesz...
  • AtisH #4
    Sajnos az a gyanda sanúm, hogy a következő optikai adattárolónál már több mint 2 fajta formátum lesz.:-(
  • arty #3
    ezt nekünk kellene eldönteni ;)
  • polak #2
    mi a különbség a 2 között?