JohnnyCage

Vízválasztó jogi csatára készül Hollywood

A hollywoodi filmstúdiók számára óriási jelentősége lehet annak a pernek, amely meghatározhathja, hogy a jövőben sikerülhet-e érvényesíteni a társaságok szerzői jogait a filmkalózokkal szemben.

A kalifornaiai bíróság pénteken hallgatja meg a feleket a 321 Studios szoftverfejlesztő ügyében. A 321 Studios azt állítja, DVD filmek másolását lehetővé tévő szoftvere nem sérti az 1998-as Digital Millennium Copyright Act (DCMA) törvényt, mert az a felhasználók számára teszi lehetővé a biztonsági másolatok készítését saját lemezeikről, nem pedig a digitális kalózmásolást támogatja. A társaság szerint a felhasználóknak 30 dollárjába is kerülhet, ha DVD lemezük megsérül vagy elveszik.

A per jogi szakértők szerint a DCMA törvény újabb erőpróbája lehet. A kiadók szerint a 321 Studios szoftvere megsérti a DCMA törvényt, mert lehetővé teszi a DVD lemezek másolásvédelmének feltörését, illetve megkerülését. A szoftverfejlesztő azonban azzal védekezik, hogy a DCMA lehetővé teszi a másolásvédelmek megkerülését saját biztonsági másolat készítése céljából.

"Ez egy igen érdekes per. Az első kérdés az, hogy mit is jelent a DCMA egész pontosan. A másolásvédelmek minden nemű megkerülését tiltja a törvény, vagy csak azokban az esetekben, amelyekben a cél szerzői jogok megsértése, illetve az illegális másolás" - mondta Daralyn Durie, a 321 Studios ügyvédje. Durie szerint számos olyan eset létezik, amikor a DVD lemezek másolása nem számít törvénysértésnek, a társaság DVD Copy Plus és DVD X Copy szoftverei pedig pont ezen felhasználást célozzák.

Russell Frackman, a Motion Picture Association of America (MPAA) szövetség ügyvédje azonban úgy véli, a 321 Studios esetében semmilyen jogszerű felhasználásról nincs szó, mivel a társaság szoftvere a DVD Video lemezek másolásvédelmének feltörését, illetve a DVD lemezek illegális másolását szolgálja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    ki nem szarja le Holywoodot.... úgyis csak kis buzi faszok amíg nem jönnek rá hogy azért hogy valaki majomkodik egy kamera ellőtt én nem fizetek! Ami érdekel és jó azt megnézem moziban! pl. mátrix... Star Wars...de sajna már 1000ft egy kurva mozi jegy ára és még popcorn sem van ebben benne!! szal FuCK!
  • Mice #2
    Nem is Amerika lenne. Demokrácia3.
  • ThePartyFace #1
    Ez a per rohadtul nem erinti az igazi kaloz-bizniszt...