JohnnyCage

Az inkompatibilis DVD-formátumok nyújtják meg a VHS életciklusát

Az elemzők szerint az egymással inkompatibilis DVD-formátumok jelentősen csökkentik a technológia esélyeit a VHS videófelvevők mielőbbi kiszorítására.

Miközben a DVD-felvevők ára folyamatosan csökken, bizonyos technológiai problémák továbbra is akadályozzák a megoldás széleskörű térhódítását, derül ki egyes szakértők közelmúltbeli nyilatkozataiból. A szakértők többsége szerint a VHS videófelvevők továbbra is az elsőszámú videórögzítő egységet fogják képviselni a háztartásokban addig, amíg rendeződik a különböző DVD-formátumok körüli zűrzavar.

"A DVD-felvevők számítanak a legjobb választásnak azok számára, akik egy új videófelvevőt szeretnének vásárolni, és nem rendelkeznek nagymennyiségű VHS felvétellel. A megoldás azok számára is optimális, akik digitális videókamerájuk felvételeit szeretnék eltárolni" - mondta Mike Wood, a Digital TV magazin főszerkesztője.

Évek telhetnek azonban el, mire a VHS videófelvevők az orsós magnó, vagy éppen a bakelit lemez sorsára jutnának.

Az asztali DVD-felvevők ára az elmúlt hónapokban 250 dollár környékére zuhant annak ellenére, hogy a készülékekért egy évvel ezelőtt még mintegy 1000 dollárt kellett fizetni. A teljes DVD-felvevő-piac eladásai 2003-ban mintegy 4,6 milliárd dollárt tettek ki. Ez a szám az idei évben azonban már több, mint a kétszerese lesz, vélik a Nomura Securities elemzői, akik szerint az alacsony ár lehetővé teszi, hogy a készülékeket ne csak a technológia megszállotjai vásárolják meg, hanem az átlagfelhasználók is.

"Rengeteg felhasználó szokott hozzá a CD-lemezek írásához. Ezek a felhasználók úgy gondolják, ha saját CD-t készíthetnek, miért ne írhatnának saját DVD-lemezt is?" - mondta Steve Kleynhans, a META Group egyik elemzője. Az elmúlt karácsonyi vásárlószezonban ennek megfelelően óriási kereslet mutatkozott a készülékek iránt, amelyekből helyenként hiány is kialakult.

Mint Wood azonban hangsúlyozza, a vásárolt vagy kölcsönzött DVD-lemezek lejátszása mellett egyelőre kevesen rögzítenek saját DVD-felvételeket, amely az egységes szabvány hiányának tudható be. "Óriási háború folyik a különböző technológiák kifejlesztői és támogatói között" - tette hozzá a szakértő, aki szerint a több formátumot is támogató készülékek részben megoldást jelentenek a problémára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csudri #21
    A 2 fejesek még nagyjából kompatibilisek voltak, de a 4 fejeseknél már tragédia amit van. Életlen a kép és baromi tompa a hang.
  • TeszteloPontHu #20
    "Az asztali DVD-felvevők ára az elmúlt hónapokban 250 dollár környékére zuhant"

    Az kb. 55e Ft. Hol lehet ennyiért felvevot kapni? Idehaza a kétszeresét is elkérik.
  • Munch #18
    De az amcsi. Itt meg a többségnek még kábel tv-je sincs..... :(
  • Pintyőke #17
    Regota discozom es azt tapasztalat, hogy a bakelit nagyon jo, latvanyos, csak sajnos mechanikai alapelvenel fogva mar nem eletkepes hosszutavon (itt a lemezre gondoltam). Nem lehet olyan konnyen ujranyomni. ;) De azert mar vannak ilyenek... Inkabb a feeling amit tud nyujtani, de azt NAGYON! Lehet fikazni a CD-t meg a DVD-t, de lassuk be, egyre jobbak a digitalis technikak, igy egyre jobb a minoseg is. Egyebkent mar van olyan bakelit lemezjatszo (prototipus), ami nem tuvel, hanem lezerrel olvassa le a barazdakat! Volt is errol valami cikk!

    ui.: Csak egy erdekesseg. Meg mindig egy bizonyos csoves erosito szol a legjobban az egesz vilagon, nem pedig a hibrid IC-s szarok. :)
  • Darth Sith #14
    nem feltétlenül. van rengetek Dj haverom, és én magas is szoktam néha, és egyáltalán nem. az újfajta disco -s bakelitek már nem kopnak. legalább is nem észrevehetőt. :)
  • Csudri #13
    ja, persze...
  • Csudri #11
    dvd felveő 25k? Hol? Azonnal veszek vagy hármat!
  • Csudri #10
    és ezt pofáztam egy másik topikban, hogy jobb a minősége, de lehurrogtak. Hol élnek ezek?!
  • shabba #9
    Ahhoz hogy digitális médiára rögzítsd nem árt ha a forrás is digitális. Idehaza a digitális műsorszórás enyhén fogalmazva is gyermekcipőben jár, egyedül a UPC digital csinálja ott viszont a nagyon kicsi bitrate a probléma. Nem véletlenül japán és amerika ezeknek a digitális rögzítőeszközöknek a célterülete ott már van digitális forrás dögivel és egyre több lesz.

    Munch:
    Nem értek egyet, digitális médiából a mentés teljesen megegyezik a forrással és az archiválás során a tartalma nem fog megváltozni. Pl. ha egy amcsi HDTV csatornáról lementik a Star Trek Enterprise legfrisebbg részét 1280x720-as méretben 15mbps-es bitratetel AC3-as hanggal. Persze ehhez forrás kell nem a magyar zizis, szellemképes, meg-meg szakadó egyértelműen rossz minőségű kábelTV-s hálózatokat vették alapul.
  • Tikal #8
    bakelit még sokáig ott lesz, legalábbis amig él a disco :)))
    Hangminősége jobb mint a cd-é....