Rónai György

Apró villámok hűthetik a jövő chipjeit

A léghűtés hangos, a vízhűtés meg macerás, hogy a ménkű csapna beléjük! És most beléjük is csap! Egy egyetem kutatói ugyanis olyan, a vízhűtés teljesítményével egyenrangú hűtési megoldást fejlesztettek ki, amely apró villámlások segítségével veszi fel a hőt az egyes felületekről.

Az Indiana állambeli Purdue Egyetem kutatócsoportja most egy olyan léghűtés alapú technikát fejlesztett ki, melynek hűtési teljesítménye 40 W/cm2, tehát nagyjából a vízhűtés hatékonyságát hozza. A New Scientist egyik interjújában a kutatók elmagyarázták, hogy a léghűtések feljavításának kulcsa abban rejlik, hogy a meleget elszállító légáramot közvetlenül a hűtőborda falának felületén kell létrehozni és mozgatni, szemben a mai hűtőkkel, amelyeken a ventilátor egyszerűen rájuk fújja csak a levegőt.

A kifejlesztett technológia erre ellentétes töltésű elektródákat használ, amelyek lényegében szén nanocsövekből épülnek fel, mikroszkopikus kefeszerű felületet adva a hűtőborda falának. Ezek a borda mindegyik falán megtalálhatóak, és váltakozó feszültség hatására az elektronok áramlani kezdenek közöttük, ez pedig ionizálja a felület közelében található levegőt. Lényegében tehát ugyanarról a jelenségről van szó, mint a természetes villámlásnál, csak ez szerencsére nem húz ívet.

A váltakozó áram következtében az ionizált levegő áramlani kezd a pólusok között, így a hőt is elszállítja a felületről. Folyamatosan váltakozó feszültséggel pedig konstans levegőáram tartható fent, méghozzá közvetlenül a hűtendő felületen.

A kutatás vezetője Suresh Garimella - aki egyben megszállott chiphűtési guru is -elmondta, hogy noha ígéretes a fejlesztés, egyelőre nem tudják biztosan megmondani, hogy adott feszültség mekkora ionizációt okoz. Ily módon pedig az esetlegesen túl nagy feszültség további hőtermelést jelent, amely természetesen nemkívánatos jelenség egy hűtőrendszernél. Mindezek ellenére a csapat sikeresen hűtött már le a megoldással fémeket, és teljesen biztosak abban, hogy nemsokára chiphűtési megoldásként is lehet hasznosítani a technológiát.

Reméljük tehát, hogy például a processzorgyártók mielőbb felkarolják a technológia fejlesztését, hiszen egyik-másik termék igencsak be tud már fűteni a hagyományos léghűtéseknek. Ha pedig belegondolunk, még igen látványos processzorhűtők is kerekedhetnének a technológiából, amely ugyancsak nem utolsó marketingszempont a gyártóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • janos666 #22
    Szerintem nem is palmtopprocesszorokra, vagy laptopokra akrják árulni, hanem ilyen 4-5GHz-s asztali cuccokra.
  • Pepito #19
    Ket link:
    http://www.indolink.com/SciTech/fr032504-050830.php
    http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99994816

    Ezekből az is kiderül, hogy a fogyasztás két nagyságrenddel kisebb, valamint hogy a levegőáramlás megfelelő mechanikai konstukcióval érhető el. Mert ugye hőt szállítani úgy lehet, ha a meleg levegő helyére hideg áramlik.
  • janos666 #18
    Mondjuk elősször inkább várjuk meg a kicsit elérhetőbbnek és közelebbnek tűnő hűtőt amin félvezetőréteget kap a borda és az alja ami ha áramot kap akkor hűti a cuccot.
  • Pepito #17
    Talan félreértettétek, hogy mi történik.

    A megoldas lényege az, hogy **közvetlenül a felületről** szállítja a hőt az alkalmazott technológia, mondjuk néhány milliméter távolságra. No és onnan még el kell fújnia a meleg levegőt egy hagyományos ventilátornak.

    Csakúgy, a számítógép házból is el kell távolítani a termelt hőt.

    A dolog nem annyira a léghűtés ellensége, hanem hatásfok növelő kiegészítője lesz.
  • sniper #16
    Aztan csak nezel mikor a hajszarito megszolal hogy "ion canon ready". :)
  • O0D: #15
    Ebből is tudnak "passzív" változatot csinálni mint a vízhűtésből.
    hegyes pontokat kell létrehozni és ha elég jó a kidolgozás akkor az Elektromos szél sztem jó is lehet.
  • BlackRose #14
    Nemreg egy Texasi cegnek csinaltam nanocsoveket popularizalo plakatokat, es mondhatom, hogy a nonotechnologia, a nanocsovek elkepeszto jovot rejtenek magukban, pl. csak idezek egy par informaciot a plakatokrol:

    single walled nanotubes: 0.6 to 1.8 nm in diameter (electron beam litography 50 nm wide)

    1.33 to 1.40 grams/cm3 (aluminium 2.7 gr/cm3)

    tensile strenght: 45 billion Pa (high-strenth steel alloys break at about 2 billion Pa)

    Current carrying capacity: 1 billion A / cm2 (copper wires burn out at 1 million A/cm2)

    Heat transmission: 6000 W/m-K (pure diamond 3320 W/m-K)

    Temp. stability 2800 C in vacuum, 750 C in air

    hogy ne irjam tovabb, par ev mulva (csak az USA kormanya 3 milliardot fordit a kutatasokra evente, az USA es Japan cegek kb. 5 milliardot meg ez melett) revolucionaris dolgok jonnek majd elo. Jelenleg az ara nagy 700 - 1000 dollar / gr (ez tobb mint 50x az arany ara). Ugy mondjak, hogy a nanocsovek segitsegevel akar 10 milliard tranzisztort is pakolhatnak a mai chipek feluletere, es mindez akar 1 THz -en is mukodhed, elfogadhato hutesi rendszerekkel. Na most, hogy ez igaz-e vagy sem, nem tudom mert nem vagyok fizikus de mindenesetre jo tudni, hogy ilyesmi is lehetseges.
  • [HUN]PAStheLoD #13
    ahh .. majd a végén kitalálják hogy folyékony nitrogénnel hűtsük.. és 4 gigawattot fogyaszt ..
  • Csatti #12
    Engem jobban izgat, hogy mennyire lesz tartós egy ilyen hűtési rendszer. Ugyan nem lesz ív (bár enélkül mitől lesz villám :) ) és ezért kissebb terhelésnek lesz kitéve a felület, de biztos el fog használódni idővel.
  • janos666 #10
    Vagy nem, mert csak a feszültség a nagy, az áramerősség meg kicsi.
    Igaz, hogy nem tudhatjuk pontosan mennyi feszültség meg áramerősség kell egy ilyesmi nanocsőnek, de azért méreténél (nano) fogva sejthetjük, hogy kis erősségű és nem is őrült negy feszültségű. És a szikrák meg nemigen csapnak át az alaplapra, mert csak a borda felületén csapkodnak, és gondolom nem ilyen plazmalámpa stílusban.