Franczy

Új processzorhűtő az Inteltől

A napokban San Franciscoban megrendezett Intel Developer Forumon (IDF) a rendezvény házigazdája, az Intel Corporation bemutatta egyik legújabb fejlesztését, mely nem más, mint egy újgenerációs, hűtőborda-hűtőventillátor páros alkotta hűtőrendszer, mely a cég állítása szerint akár 50 százalékkal is több hőt képes eldisszipálni, mint a korábbi hasonló megoldások. Louis Burns, az Intel Desktop Platforms Group alelnöke és egyben vezérigazgatója a bejelentés kapcsán elmondta, hogy az Intel eddigi jó szokásához híven külsős cégek segítségével szeretné bevezetni a piacra ezt a "radikálisan új megoldásokat" felvonultató processzorhűtőt, melyet nem titkoltan a közeljövőben napvilágot látó, minden eddiginél nagyobb frekvenciájú Intel processzorok hűtésére szán a chipgyártó.

Burns újságírók körében elmondta, hogy a vadonatúj Intel processzorhűtő 83 W hőt képes eldisszipálni, míg a 2 GHz-es működési frekvenciájú Pentium 4-es processzorral együtt kapható hűtőrendszer csak 52 W-ot, a 2,2 GHz-es csúcsmodellen található hűtő pedig csak 55 W-ot képes eldisszipálni. Az Intel szerint az újgenerációs hűtési megoldás alkalmazására egyrészt az egyre magasabb működési frekvenciájú processzorok megjelenése miatt van szükség, másrészt pedig azért, mert a számítógépgyártó cégek mostanában egyre több olyan asztali számítógépet dobnak piacra, melyek fizikai méretei nem túl nagyok, ezért ezek esetében a korábbi hűtési megoldások nem minden esetben alkalmazhatók sikeresen. Érdekesség, hogy Burns elmondása szerint a mostani IDF-en bejelentett új processzorhűtőt az Intel a hordozható számítógépek, illetve a szerverek esetében nem kívánja alkalmazni, ami mindenképp meglepő, hiszen manapság a híradások nagy része arról szól, hogy a mobil Pentium 4-es processzorok túl sokat fogyasztanak és nagy a hőtermelésük, valamint sokak szerint a Pentium 4-es chipek rack-alapú szerverek piacára történő betöréséhez sem ártana egy újfajta, minden korábbinál hatékonyabb hűtési megoldás bevezetése. Az Intel ezen piaci szegmensekbe állítólagosan más hűtési megoldások bevezetését tervezi, ezen megoldásokról azonban egyelőre szinte semmit sem lehet tudni.

Az Intel új processzorhűtőjének alapját képező hűtőbordák vége némileg meg van görbítve, és a kör alakban kiképzett hűtőbordarendszer közepe rézmagot tartalmaz, mely így nagy hatékonysággal képes a processzor termelte hő elvezetésére. A különleges kialakításnak köszönhetően a processzorhűtő ventillátora az eddig megszokottól eltérően nemcsak függőleges, hanem lényegében több irányú légszállításra is képes, eközben pedig zajszintje mindössze 35 dB.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuERTe #25
    Melyik processzor került forgalomba félkilós vörösréz bordával, mert a hagyományos aluminium bordák nem tudták elvezetni az általa termelt hőt?

    De nyugodtan megnézhetitek a mostani bordákat is, a p4-re valók sokkal nagyobbak, a ventilátorok meg ugyanakkorák.
  • MuERTe #24
    Ok, rendben, hülyézzetek csak. Melyik processzorra is kell olyan böszme nagy hűtőborda, hogy azt már nem bírja el a proccesszorfoglalat, igy az alaplapot tartó lemezhez van erősítve?
  • Pheel #20
    Reméljük. Ha nem, hát forduljon elmeorvoshoz :-P
  • iXBT #19
    Persze, csak egy Boxos Intel venti forog ugy 2300 es 3300 kozott. Es kussol....
  • MaDFoX #18
    Muerte viccelsz??!!!
  • MuERTe #17
    Mindenhol az hallani, hogy az intel procik mennyivel jobbak, mennyivel kevesebbet fogyasztanak és mennyivel kisebb a hőtermelésük.
    Érdekes módon az amd procikra mégsem kellenek ekkora hűtőszörnyetegek!
  • Lt. Stinger #13
    Úgy értem nem biztos hogy csak a venti hangja számít, hanem az is hogy milyen bordán van. De lehet hogy az eddigiektől eltérő típusú a ventillátor? Majd meglátjuk...
  • Laalee #9
    nemtom de en ugy gondolom ha a hutoborda tulajdonsaga az hogy 36db a hangja, akkor az alakja tökmindegy milyen, ha a raszerelt ventié akkor mar lehet nem mindegy, mindenesetre en a huto rendszer adatain lattam hogy 36db.
  • Lt. Stinger #7
    talán a borda alakja is számít a hangban... mellékesen a fop32 csak návlegesen 36 db. +-ottvan a +- 15%.
  • Laalee #5
    az lehet de engem bazira idegesit ha egesznap suttognak a fülembe... egy fop32 is 36db es es nem igazan mondhato halk nak...