Rónai György

Hangtalan videokártyák a Gainwardtól

Az eddigiek során, ha versenyképes, ám passzív hűtésű kártyákról beszélt valaki, akkor szinte kizárólag az ATI jöhetett számításba. Most azonban a Gainward lehetővé tette az első ilyen GeforceFX kártya megjelenését is, ráadásul mindjárt egy plusz funkcióval is, amit az ATI kártyák nem tudnak.

A Gainward már piacra dobta legújabb SilentFX PowerPack Ultra/980 XP professzionális grafikus kártyáját, amelyen egy hőcsöves hűtőborda felelős a passzív hűtésért. A nagyméretű alumínium hűtőborda a 425MHz-es GeforceFX 5700 grafikus processzort és a mellette található 256 MB, 550MHz-es memóriát is hűti. A kártya méretéből és tömegéből adódóan természetesen az AGP-n kívül a mellette lévő PCI slotot is igénybe veszi a megoldás.


A kártyán találunk video ki-, és bemenetet is (VIVO), valamint egyszerre két DVI csatlakozót, amely az ATI féle asztali kártyákon egyelőre nem elérhető. A kimenetekhez természetesen jár DVI-DSUB átalakító is, hogy normál CRT (katódsugárcsöves) monitort ráköthessünk, valamint a TV-s megjelenítés számára S-Video (és nem S-VHS, mint ahogy az mostanában tévesen terjed!) csatlakozó is található rajta.

A Gainward eddig köztudottan kimagasló minőségű és árú NVIDIA alapú kártyákat készített, amelyek között például egy vízhűtéses GeforceFX is megtalálható már. A mostani Gainward SilentFX PowerPack! Ultra/980XP "Professional" kártya azonban sokkal inkább nevezhető versenyképesnek, mintsem csúcskategóriásnak, hiszen a passzív hűtésű GeforceFX 5700 GPU távolról sem közelíti meg az ATI RADEON 9800XT ventilátor nélküli változatának teljesítményét, csak maximum a "hangját".

A Gainward új terméke 199 dollár körüli áron lesz kapható, szemben a hasonló dual-DVI, ám aktív hűtéses kártyájával, amely ugyancsak a GeforceFX 5700 grafikus magra épül és 179 dollárért elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _Vegeta_ #14
    Egyetertek, de ugye az üzleti világ nem engedi ezt. Nem lenne belole haszon ha varnak mig a gyartasi technologia kello szintre kerul.
    Amugy tok jol nez ez a board, csak az nem teccik h 2slotot folglal L. Ha legkozelebb veszek vidkartyat, az tuti nVidia lessz.
  • [NST]Cifu #13
    Jogos, tényleg a DVI-re értették, maxima mea culpa...
  • a_n_d_r_e_w #12
    Nekem is volt CGA-m.
    Az is fejlődés volt az azt megelőző ketyerékhez képest, mégsem melegedett. Túlontúl teljesítményorientált lett a dolog. Meg kellene várni, míg a gyártási technológiák terén is felzárkóznánk.
  • a_n_d_r_e_w #9
    Hogy néz már ez ki????
  • [NST]Cifu #6
    Elnézést a hangnemtől, de a cikkíró úr hallott már a Sapphire Atlantis Ultimate szériáról?

    Eleddig Radeon 9700Pro, 9600XT, 9800Pro AIW és 9800XT tipusokban jöttek ki, jellemzőjük pedig, hogy a Zalman által direkt a kártyákhoz készített heatpipe hűtés van rajtuk. Szóval az Ati kártyák _is_ tudnak ilyet... :P
  • ubi #4
    www.pixel.hu
  • item #3
    Nálunk van,de azt azért nemhiszem hogy nem lehet kapni?! nézz körül jobban.
  • item #2
    Heatpipe VGA Cooler ZM80C-HP
    http://www.zalman.co.kr/english/product/ZM80C-HP.htm

    6600FT..