Berta Sándor

Jönnek a gyufásskatulya méretű projektorok

Már megszokhattuk, hogy a számítástechnikai ipar mindent egyre jobban kicsinyít. A miniatűrizálási trend a tranzisztorok feltalálásával kezdődött, de a "divathullám" mára elérte a projektorokat is.

A fejlesztők mindent egyre kisebb méretben állítanak elő, processzorokat, merevlemezeket, alaplapokat stb.. A perifériák eddig mintha kimaradtak volna ebből az "őrületből", bár tény már régóta kaphatók például kis méretű nyomtatók, amelyekkel akár útközben is papírra vethetjük a notebookunkban tárolt adatokat és információkat. A miniatürizálási törekvéseknek hamarosan már a projektorok eshetnek áldozatul. A finn Upstream Engineering által kifejlesztett foton-vákuum névre keresztelt technika ugyanis lehetővé teszi, hogy néhány hónapon belül megjelenhessen a boltok polcain az elemmel működő projektorok új generációja.

Az új eljárásnak köszönhetően a projektorok gyakorlatilag gyufásskatulya méretűre zsugoríthatóak, elemeik pedig akár a mobiltelefonokról is feltölthetőek lesznek. Az első, valamivel nagyobb prototípusokat az Upstream Engineering már 2004 második negyedévében elkészíti, a boltok polcaira az első termékek - a tervek szerint - 2005-ben fognak kerülni.

Az első példányokat afféle "utazási televízióként" hirdetik majd, a felbontásuk ennek a célnak megfelelő lesz. Az elkövetkező három esztendőben aztán a projektorok egyre inkább gyufásskatulya méretűre fognak összezsugorodni és az áramfogyasztásukat is annyira le akarják csökkenteni a szakemberek, hogy az elemtelepek már akár egy mobiltelefonról is problémamentesen feltölthetők legyenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)