Berta Sándor

Bezárják a német online állásbörzét?

Kérdésessé vált a német online munkaügyi hivatal jövője. A viharfelhők már néhány hónapja sokasodnak a virtuális intézmény feje fölött. Korábban szinte már egymást érték az olyan hírek, amelyek szerint a tervezettnél jóval többe kerül az egész projekt.

Szinte naponta változtak és röppentek fel a lapok hasábjain az újabbnál újabb tízmillió eurós nagyságrendű összegek. Sejteni lehetett, hogy valami "nem stimmel" a hivatal körül, és hogy előbb-utóbb személyi konzekvenciái is lesznek a hónapok óta húzódó ügynek. Amint azt várni lehetett, a döntés nemrég megszületett: a német munkaügyi hivatalba új vezető érkezett Frank-Jürgen Weise személyében, akinek az első döntései között szerepelt az intézmény virtuális megfelelőjének létrehozásáért felelős projektvezető, Jürgen Koch leváltása. Kérdés persze, hogy ezzel megoldódott-e bármi is.

A Spiegel és a Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülései szerint a leváltás indokai között szerepeltek a technikai hiányosságok, a lassan átláthatatlan költségvetés, illetve az új vezető a különböző beszerzések jogszerűségét is megkérdőjelezte. Az intézményt a kezdetek óta kritizálják, bár maga az ötlet igenis nemes és segítő szándékú: segíteni a munkanélkülieknek, hogy akár a virtuális munkaerő-piacon is találhassanak maguknak új munkahelyet, illetve a munkaadóknak, hogy ílymódon is rálelhessenek a jövőbeni munkatársaikra.

Mindez szép és jó elgondolás volt, ám ahogy nőtt a program által felemésztett összeg, úgy gyarapodott az azt bírálók tábora is. Legutóbb éppen a Handelsblatt számolt be arról, hogy a költségek csak tovább nőttek az arbeitsagentur.de domainnév "szolgálatba állításával" és ráadásul megjelentek a hasonló elven működő konkurens oldalak is. A nagy online munkahelybörzék pedig azt kifogásolták, hogy a virtuális hivatal veszélyezteti a működésüket.

A legégetőbb problémát mégis az egyre növekvő költségek jelentik, érthető, hogy Frank-Jürgen Weise is ezt a kérdéskört akarja mielőbb tisztázni. Az új igazgatónak első dolga, hogy kiderítse: minden, a projekt keretein belül kiadott megbízást törvényes módon adtak-e ki, illetve teljesítettek-e. Az eredeti tervek szerint az online munkaügyi hivatal felállítása 65 millió euróba került volna. Az új költségszámítások szerint azonban 2008-ig a kiadások elérhetik majd akár a 125 millió eurót is, ez pedig közel a duplája az eredeti összegnek. Ehhez jön még a német szövetségi munkaügyi hivatal belső hálózatának kibővítéséből fakadó költségek, amelyek további 40 millió eurót tesznek ki.

Érthető tehát, hogy egyre több szakember borúsan látja a virtuális intézmény jövőjét. Először ugyanis a hibákat kell feltárni, minden kiadást meg kell vizsgálni, minden tisztázatlan kérdést meg kell válaszolni és addig nem is folytatódik a projekt, míg ezeket a feladatokat el nem végezték. Majd csak ezek után kerülhet sor az online állásbörzék és a helyi munkaügyi hivatalok adattovábbító rendszerének az összekötésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!