JohnnyCage

Új osztályozórendszer a videójátékokon

A videójáték ipar új korhatár osztályozórendszert jelentett be az Egyesült Államokban, amely a korábbi megoldásoknál egyértelműbben, és részletesebben fejezi ki a játékban található erőszak jellegét és mennyiségét.

Az Entertainment Software Rating Board (ESRB - Szórakoztató Szoftverek Osztályozási Bizottsága) a napokban jelentette be, hogy az Egyesült Államokban forgalomba kerülő videójátékok dobozán a jövőben új osztályozási rendszer fog utalni a játékban lévő erőszak mennyiségére, jellegére, és a megcélzott korosztályra.
Az új osztályozási rendszer kialakításának okát az adta, hogy a közelmúltban több amerikai állam is aggodalmát fejezte ki az erőszakkal teli videójátékok kiskorúaknak való értékesítése miatt, és lépéseket tett az ilyen esetek súlyos büntetése, illetve egyes játékok esetleges betiltása érdekében.

Az ESRB szerint az új korhatár megjelölési rendszert szeptember 15-én vezetik be az Egyesült Államokban, és az eddigi gyakorlattól eltérő módon nem csak egy korhatárt tartalmaz, hanem rövid leírásban fogja jellemezni a játékban fellelhető erőszak jellegét, valósághűségét, és mennyiségét. Az "Adults Only" és "Mature" (felnőtteknek) jelzések eltűnnek, és helyettük a korhatár megjelölés, valamint az erőszak jellegére utaló jellemzés lesz olvasható a játékok dobozán, úgymint például "cartoon violence" (rajzolt erőszak) "fantasy violence" (elképzelt erőszak). Az "intense violence" jelölés fog az élethű, véres erőszakot tartalmazó játékokra utalni, a "sexual violence" (szexuális erőszak) jelölés pedig azokra a játékokra kerül, amelyekben nemi erőszakot jelenítenek meg.

Patricia Vance, az ESRB vezetője úgy véli, az új osztályozórendszerre az idősödő felhasználói korosztály miatt van szükség. A játékszoftver ipar fontos feladata, hogy a felnőtt korosztályt célzó játékokat elszigetelje azon kiskorúaktól, akikre az efféle játékok káros hatással lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #2
    A játékok nem is erőszakosak, csak aki mondja.