JohnnyCage

Egységes korhatár megjelölés az európai játékokon

A jövő év elején megjelenhetnek az első olyan játékszoftverek Európában, amelyek egységes korhatár megjelöléssel kerülnek a boltokba.

"A felhasználók Európa nagyrészén már az új, egységes logóval ellátott játékokat vásárolhatják meg a boltokban jövő áprilisra" - mondta Patrice Chazerand, az Interactive Software Federation of Europe (ISFE) főtitkára. "Az egyetlen jelentősebb kivétel ezalól Németország, ahol a számítógépes játékokkal összefüggésbe hozható közelmúltbeli gyilkosságok miatt a kormány saját szabályrendszert alkotott" - tette hozzá Chazerand.

A szövetség korhatár jelölő logórendszere, a Pan-European Game Information (PEGI) egy olyan, önkéntesen alkalmazható rendszer, amely lehetőséget nyújt, hogy az európai országokban forgalomba kerülő, erőszakos jeleneteket tartalmazó játékokokat a szülők távol tarthassák gyermekeiktől.

A jelölőrendszer létrehozását számos intézet, szervezet és politikai erő támogatta, így többek között az Európai Parlament is. A játékszoftverek kiadói szintén az új, egységes címkék mellett állnak, mivel elmondásuk szerint az egységes rendszer szükségtelenné teszi a saját megoldások kidolgozását.

A PEGI jelölőrendszer számos tényezőt figyelembe vesz az adott játék korhatár jelölésének megállapításakor, úgymint az erőszak, erotika, szex, diszkrimináció, drogok, félelem, és a káromkodás gyakorisága, illetve foka a játékban. A rendszer 3+, 7+, 12+, 16+, és 18+ korhatár megjelöléseket tartalmaz. Azt, hogy az adott játék milyen besorolást kap, a játék kiadója, valamint egy külön szakbizottság együttesen fogja eldönteni.

Az ISFE szerint az európai játékszoftver ipar tavalyi eladásai elérték a 6,6 milliárd dollárt, amely valamivel több, mint a globális eladások összértékének egyharmada. A szövetség szerint a számítógépes játékok eladásai 2003 végére elérik az évi 9 milliárd dollárt az öreg kontinensen.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a PEGI egyelőre önkéntes alapon fog működni, így az egyes játékkiadók nem lesznek kötelesek alkalmazni a rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dömper Ármánd #2
    Nekem inkább erről a bodog '80-as évek jutnak eszembe, mikor itt Magyarországon még komolyan korhatárolták a mozifilmeket, a cenzor urak. Így, mindenki tudhatta, egy 18+ -os filmről hogy valami D++ kategóriás erotikus film, és minden 18 év fölötti ember el fog rajta aludni, mert sztori, és színészi munka az nulla, annyira viszont nem erotikus, hogy ébren tartson. Ellenben minden 16 év alatti srác elment rá legalább egyszer, mert az jó.
  • Gabest #1
    Hurrá, most majd úgy leszünk, mint a filmekkel. Nem csinálnak felnőtteknek semmit, mert akkor kevesebb lenne az eladás.