SG.hu

IDF: felgyorsult a high-tech iparág fejlődése

A San Francisco-i Intel Developer Forum első napján a Digital Enterprise Group alelnök-vezérigazgatója, Patrick Gelsinger az Intel és az iparág processzor és platform innovációiról beszélt előadásában.

Gelsinger ismertette a cég ambiciózus processzor-fejlesztési ütemtervét, és több részlettel szolgált az új, 45 nanométeres mikroprocesszorok bevezetéséről. Kiemelte továbbá az ipar legutóbbi lépéseit a hatékony energiafelhasználású informatika és virtualizáció területén, valamint beszélt a legújabb rendszerarchitektúrákról és a népszerű USB csatlakozásról, valamint az Intel vPro asztali PC-khez hamarosan érkező ólommentes termékekről.

"Az Intel fejlesztési modellje prediktív, és hatékonyan szolgálja folyamatos célunkat, a Moore-törvény folyamatos teljesítését" - mondta Patrick Gelsinger. "Processzoraink mellett nagy hangsúlyt fektetünk az energiafelhasználás még hatékonyabbá tételére a hafnium alapú, magas K együtthatójú tranzisztoraink és a teljes rendszer szintű architektúra továbbfejlesztésével, így minimalizálva a komputerek energia felhasználási igényét".


Gordon Moore és Patrick Gelsinger

Gelsinger a beszéde alatt bemutatta a világ első Intel, 45 nanométeres csíkszélességű, legújabb generációs mikroarchitektúrán (Nehalem) alapuló kétprocesszoros szerverét, ahol a szilíciumot hafnium helyettesíti, így nagyjából egy postai bélyegnek megfelelő méretű lapkán több, mint 700 millió tranzisztor fér el. A Nehalem a 2008-ban érkező, új processzor mikroarchitektúra kódneve, ami elődjeinél több mint háromszoros maximális memóriasávszélességet lesz képes biztosítani. Az Intel QuickPath architektúrát övező széles ipari támogatottságáról is beszámolt. A QuickPath Interconnect nagysebességű adatátviteli útvonalat biztosít a Nehalem processzor magjaihoz.

A számítási teljesítményben és memória-sávszélességben elért eredményeken kívül az Intel továbbra is a rendszerbusz technológiák előremutató fejlesztője. Ennek megerősítéseként Gelsinger bejelentette az USB 3.0 Promoter Group megalakulását. Ez az architektúra egy kábellel és csatlakozóval az USB 2.0 szabvány teljesítményének több mint a tízszeresét biztosítja, úgy, hogy közben megőrzi a kompatibilitását a kétmilliárdnál is több létező USB-s eszközzel. Az USB 3.0 Promoter Group az Intel mellett a HP, az NEC Corporation, az NXP Semiconductors, a Microsoft, és a Texas Instruments Incorporated részvételével alakult. Az USB 3.0 lesz az első I/O interfész, ami teljes mértékben támogatja az optikai és réz összeköttetést is, a skálázható protokollt, az optimális energiagazdálkodást a PC, a szórakoztató elektronikai, és a mobil eszközök szegmensében egyaránt.

Gelsinger a szilárdtest meghajtó technológiáról is beszámolt, részletezve, hogy az miképp jelent előrehaladást a vállalati szerver és adattárolási technológiában, az IA platformok terén. Ezenkívül bejelentette, hogy a nem-felejtő memória technológiát alkalmazó, az olvasási teljesítményben és energia megtakarításban jelentős fejlődést nyújtó, új Intel termékek a következő évtől válnak elérhetővé. Gelsinger megosztotta Ethernet és I/O konszolidáció kérdésével kapcsolatos terveit és felvázolta az Ethernet alapú száloptikát (Fibre Channel over Ethernet, FCoE) és a helyi hálózatokat (LAN) egyaránt támogató konvergált, többszolgáltatásos hálózat kialakításának lépéseit.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ezeket a terveket alátámasztandó, bejelentette a teljes FCoE támogatással bíró, 2008-ban érkező 10 Gigabites Ethernet vezérlőt. Gelsinger beszélt még az Intel QuickAssist technológájáról és annak az iparban, a termékfejlesztés területén való elterjedéséről. Az először, a Pekingben rendezett tavaszi IDF-en bemutatott QuickAssist technológia az Intel a vállalati platformok gyorsítására vonatkozó egyedi igények kielégítését célzó hardver- és szoftvergarnitúrája. Áttekintette az első QuickAssist Integrated Accelerator-t tartalmazó Intel eszközt, a kriptográfiához kifejlesztett Tolapai-t. A 2008-ban várhatóan elérhető Tolapai (a rendszer a chipen) jelentős fejlesztéseket tesz lehetővé az energiahatékony teljesítmény és kialakítás terén, ami nyolcszoros IP biztonsági átmenő teljesítményt, 20%-os energia-csökkenést és akár 45 százalékkal kisebb méretet jelent majd a korábbi, többkomponensű biztonsági megoldásokkal szemben - a beágyazott és kommunikációs piaci szegmensben.

Az Intel vPro processzor-technológia legújabb verziójának bejelentését követően, Gelsinger a 2008-as McCreary kódnevű terméken keresztül beszámolt a biztonságot és a PC használat előnyeit fokozó terveiről. A McCreary név új, halogén- és ólommentes, 45 nanométeres, két- és négymagos processzorokat, egy Eaglelake kódnevű új lapkakészletet, egy integrált Trusted Platform Module (TPM)-t, és egy Danbury kódnevű, sokkal biztonságosabb, jobban kezelhető adattitkosítási megoldást tartalmaz majd.

A Danbury technológia egy hardveres adattitkosítást (kódolást) és dekódolást jelent. A titkosítási kulcsok így sokkal nagyobb biztonságot élveznek, a rendszer kezelése és az elveszett kulcs visszaállítása is sokkal egyszerűbbé válik. A cég menedzselő szoftvere ezen műveletek elvégzését is még olyan, esetekben is lehetővé teszi, mint amikor a számítógép operációs rendszere leáll vagy működésképtelenné válik. John Frowlerm, a Sun Microsystems alelnöke és Dr. Mendel Rosenblum, a VMware alapítója és vezető kutatója Gelsingerrel közösen rámutattak arra a virtualizációs "trendre", amit az Intel és más technológiai vezetők indítottak az iparágban.

Gelsinger egy sor számítógéprendszert is bemutatott, amelyeket az Intel a legtöbb felhasználó számítási teljesítmény- és költségigényének figyelembevételével fog piacra dobni. Bemutatta, hogy a felhasználók hogyan használják majd az új, 1600 MHz-es FSB-s Intel Xeon alapú munkaállomásaikat a tudományos problémák megoldására használni. Például az Intel következő generációs (nagy teljesítményű) platformja az olyan nagy számítási igényű alkalmazásoknál nyújt vezető teljesítményt, mint az olaj és földgáz kutatása. Gelsinger a szintén megemlítette a Rackable's ICE Cube Modular Data Center on Wheels nevű új terméket, ami 1400 négymagos Intel Xeon szervert tartalmaz egy 40 láb (kb 12,192 méter) hosszúságú konténerben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!