Spencer

Az Intel és az AMD is jól teljesít a nyugodt processzorpiacon

Az elmúlt negyedévet mindkét nagy PC-s processzorgyártó, az Intel és az Advanced Micro Devices (AMD) is jó eredményekkel zárta.

Dean McCarron, a Mercury Research egyik vezető elemzője elmondta, hogy a világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel az elmúlt esztendő negyedik negyedévében 82,6 százalékról 82,8 százalékra növelte piaci részesedését. A konkurens AMD piacrésze ugyanezen időszakban 15,7 százalékról 15,5 százalékra csökkent, azonban a Sunnyvale-i székhelyű vállalat ezzel együtt is jó negyedévet zárt, ugyanis az eladott AMD processzorok áltagára növekedett. Ez nagymértékben elősegítette egyébként, hogy a chipgyártó két és fél év után először két egymás utáni negyedévben is nyereséget termelhessen.

"Mindkét nagy processzorgyártó elégedett lehet. Az Intel némileg növelte piaci részesedését, ami mindenképpen pozitívum, a rivális AMD pedig piacrész csökkenése ellenére növelte forgalmát. Úgy gondolom, hogy az AMD esetében a forgalomnövekedés sokkal fontosabb, mint az, hogy a vállalat részesedése 0,2 százalékkal csökkent" - nyilatkozta McCarron.

A Mercury Research legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy a 2003-as esztendő egészét tekintve az Intel piaci részesedése mintegy 82,9 százalék volt, ami 0,7 százalékkal kisebb, mint a 2002-ben regisztrált 83,6 százalékos piacrész. Tavaly az AMD részesedése 15,4 százalék volt, ami mintegy 0,5 százalékos növekedést jelent az előző esztendőhöz képest. A Mercury Research ezen számításaiba egyébként nem tartoznak bele az Intel által a Microsoft féle Xbox játékkonzolokba leszállított processzorok.

Szakértők szerint a két vállalat piaci részesedése az elmúlt időkben csak jelentéktelen mértékben változott, vagyis a piaci szegmens tulajdonképpen stabilnak mondható. Emlékezetes, hogy 2001-ben az AMD nem kevesebb mint 5 százaléknyi piacrészt "rabolt el" az Inteltől, ezt követően pedig az Intel 2002-ben visszaszerezte ugyanezt a részesedést. 1999-ben és 2000-ben ugyanolyan nyugodt volt a PC-s processzorpiac, mint 2003-ban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #12
    Igen, pontosan erre gondoltam... Dehát kevesebb pénzből kevesebb reklámot lehet nyomni...:(
  • arty #11
    Nezd meg mennyi hot disszipal a processzorod. Es akkor nezz megy egy 1700+t :) A ketto teljesitmenye sincs egalban, ez mar mas kerdes ... van amihez a p4 is eleg.

    Kb. akkor olvashattal a dolgok utan amikor az elso p4 kijott, az AMDnek meg a tulhajszolt Athlon1400asa ment ... :)

    Jelenleg a P4 a aramzabalo/hotermelo. Megis: barmelyiket lehet huteni alacsony fordulatszamu, rezbordas minosegi hutovel.
  • mad mind #9
    Gondolom ez volt a vicc helye. Nálam most egy 20db-es hűtő fagyasztja az athlont. Alacsony zajszintű hűtők minden procihoz léteznek.
  • Yfel #8
    Az elozohoz hozza kell tenni, hogy 1.7-es P4-em van, nem megawattokat zabalo eromuvem :)

    Y
  • Yfel #7
    Nekem pl azert van P4-em mert alacsonyabb fordulatszamu (=zajszintu) ventillatorokkal lehet huteni... van akinek ez is fontos :o)

    Y
  • mir #6
    "Marketingben jobb az intel... Sajnos abban jobb, és nem is kevéssel...:(" mielőtt ilyeneket mondasz nézz meg egy AMd reklámot... vagy 9-10 hónapja láttam egyet(dual athlon MP) és azt kell mondanom, hogy a kis UFÓS intel reklámok nem voltak pariban az6 AMDsekkel. mondjuk 10*annyi intel reklámot láttam, mint AMDt, ez is igaz...
  • asysoft #5
    Marketingben jobb az intel... Sajnos abban jobb, és nem is kevéssel...:(
  • Omegared #4
    Háát az új P4... na az érdekes újdonság.

    De ebben igazad van.
    Valamiben jobb az Intel, valamiben az AMD...

    Szerintem most az Amd a vezető. Már innovációban, és technológiai fejlettségben.