SG.hu

Nehezebb helyzetben a pályakezdő informatikusok

[Menedzsmentforum] Négy-öt éve elég volt egy programozói munkához - kis túlzással - az angol nyelvet alap-középfokon érteni, valamint minimális programozói gyakorlattal rendelkezni. Az ezredfordulótól kezdve azonban az informatikai téren található óriási munkaerő-kereslet az egész világon töredékére zsugorodott. A visszaesés a szoftverfejlesztői-programozói állások esetében volt különösen érezhető.

A programnyelvek ismerete terén a népszerűségi sorrend változatlan. Az adatbázis-programozás területén ma is a legkeresettebbek az Oracle-ismeretekkel rendelkezők. Az objektum-orientált programozásban előtérbe kerültek a Microsoft által favorizált, .NET alapú fejlesztői nyelvek: a Visual Basic .NET, a C+ és a Visual C++. Egyre kevésbé lehet olyan álláshoz jutni, ahol az Assembly, a C, a Clipper, a dBase, a Pascal, az Algol vagy a Fortran nyelv ismerete igényelt.

Keresett nyelv maradt a C++, valamint előnyt jelent a Linux magas szintű ismerete. Professzionális fejlesztési feladathoz pedig a szoftvertervezést és fejlesztést támogató rendszerek (pl. a Rational cég szoftverei, az UML nyelv alkalmazására épülő eszközök) használata is előfeltétel. A .NET alapú platformok mellett továbbra is jól áll a Java. Egyre keresettebbek a J2EE és EJB, illetve XML és SQL ismerettel rendelkező szakemberek. Egyre nagyobb tért hódít a PHP, illetve vele együtt az adatbázisok terén a MySQL.

A vállalati információs rendszerek esetében szinte egyeduralkodó az SAP. Az SAP R/3 alapú rendszertervezői állásokra ugyanakkor egyre kevesebb jelentkezőt vesznek fel, a piac ezen szegmense úgy tűnik telítődött. Jellemzően jóval átlag felett fizetik meg a megfelelő tudással rendelkező fejlesztőket.

A legtöbb álláshirdető tapasztalt munkaerőt keres, így ma rendkívüli módon megnehezedett a pályekezdő informatikusok helyzete a korábbiakhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #13
    Azt hiszem maximálisan félreértettelek, ezért elnézést kell kérnem az előbbi hozzászólásom egyes részei miatt. Valamiért az a kép alakult ki bennem, hogy te a BME-ről is írod, amit írsz. Az pedig ránk egyáltalán nem igaz, ezért született meg a postom.

    Nem fikázok én senkit a sulija miatt, egész egyszerűen fel szerettem volna hívni a figyelmet, hogy van, ahol máshogy (profibb szinten?) mennek a dolgok...

    "Na és te barátom minek tanulsz?"

    Szerintem kb. ezzel kezdtem az írásom.
  • mrzool #11
    sliders1: te melyik egyetemen tanulsz?

    Én BME-s infósként egyáltalán nem úgy látom a helyzetet, mint te. BÁRMIT tanulhatsz. Van ezerféle programozás tárgy (még .Net is), és ugyanígy adatbázisok, grafikai, animáció, amit csak akarsz, és amilyen mélységben. A többségük persze VÁLASZTHATÓ, nem pedig kötelező. De miért tanuljon egy grafikusnak készülő C#-ot? Vagy fordítva? Mindenki azt vesz fel, amit akar, a LEHETŐSÉG adott.

    Továbbá vannak még önálló laborok, ahol aztán tényleg azt csinálsz, amihez kedved van, és abban maximálisan el tudsz mélyedni.

    Közlekedésmérnökin miért baj a pascal? Nem infósoknak készülnek, akkor meg mit szenvedjenek?

    "Müszaki: kellene legalább 3 c++ -os tanár 3 animátoozásal foglalkozó"

    Jóval több, mint 3-3 tanár van az említett témákban.

    "A mostani tanárokat már nem fogják átképezni. Majd 10-20 év mulva talán ezek is megjelennek a sulikon. "

    Mégis kit kéne átképezni? A 25-30 éves tanárokat, akik élből tolják neked az MFC-t, dotnetet, Oracle-t, Maya-t? Vagy a legújabb internetes biztonsági protokollokat? Vagy az általuk kidolgozott mobil kommunikációs technológiákat? Mégis mit kell rajtuk átképezni?

    "a Sulin semmit nem tanulsz meg "

    Az nem tanul, aki nem akar tanulni.

    Csúnyán beégtél, most már tényleg kíváncsi vagyok, melyik egyetem padjait koptatod...
  • Cat #2
    ez igaz
    fogadjunk hogy nincs diplomád :D menny a gédéefre ;)