SG.hu

Az USA aggódik a folyamatosan kitelepülő multik miatt

[Menedzsmentforum] Az amerikai törvényhozás azon töri a fejét, miként lehetne elejét venni, hogy jeles technológiai cégek munkahelyeiket egyre nagyobb számba helyezzék ki olcsóbb bérű fejlődő országokba. Az ipar képviselői viszont arra ösztökélik most Bushékat, hogy az elképzelt korlátozásaikat ne valósítsák meg.

Nem arról van szó csupán, hogy továbbra is szeretnék növelni hatékonyságukat a kihelyezésekkel, hanem arról is, hogy belátják: az alacsony amerikai szakmunkás-képzettségi szintet, ami a jelenség egyik oka, nem lehet máról-holnapra érdemben emelni. Mi több, ha korlátozásokat léptetnek életbe, akkor az USA kereskedelmi partnerei hasonló válaszlépéseket tehetnek. Az sem hiányzik az érvrendszerből, hogy az amerikaiak előnyös piaci pozíciókat szerezhetnek azokban az országokban - elsősorban Kínáról és Indiáról van szó -, ahova most a technológiai állások egy része átvándorol.

Arról a félelemről pedig nem is érdemes beszélni, miszerint ma a nevezett fejlődő országokban több tudományos területen jobb a képzés, s ha az amerikaiak a képzésben a mostani szinten maradnak, akkor saját hazájukban lesz probléma a kutatásfejlesztéssel. Már most is gondok vannak ezen a téren.

Olyan versenyhelyzet alakul ki egyes technológiai munkakörök piacán, ahol az amerikaiak nem elég versenyképesek már. Az Egyesült Államok viszonylag egyre kevesebbet áldoz kutatás-fejlesztésre. A kormányzatnak pedig az a bűne, hogy akkor tesz lehetővé adócsökkentéseket, ha a vállalat tevékenységét külföldre helyezi. A technológiai cégek már sürgetik a kormányzatot, hogy a kutatási és fejlesztési kiadásokra is adjon adózási kedvezményeket, s fordítson többet az egyetemekre és a tudományokra. De az alsóbb szintű oktatás terén is érjen el javulást.

Nem véletlen, hogy a washingtoni kereskedelmi minisztérium által készített felmérésből kiderült, hogy az olyan amerikai vállalatok is külföldre készülnek állásokat telepíteni, amelyek még nem tették meg ezt. A technológiai cégek egy része azonban már egyre több állást irányít át Kína és Indiai mellett egyebek között Kanadába, Írországba, Izraelbe, a Fülöp-szigetekre is.

Most készülnek hozzá az amerikai törvényhozók egy olyan vizsgálat elvégzéséhez, amely feltárná az álláskihelyezések, elsősorban is a technológiai szektor egyes tevékenységei külföldre vitelének gazdasági hatásait. Egyes nézetek szerint nem az a baj, hogy nincs elegendő megfelelően képzett amerikai dolgozó, hanem hogy olyan munkaerő hiányzik, amelyik a mostaninál kisebb pénzért is hajlandó lenne dolgozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JZO #2
    hehe, most aztáb az amcsik is megtudják milyen az, ha ott hagyják őket a munkaadók. De figyeljétek meg, olyan válaszlépést fognak adni, amit ha mi tennénk meg, a fél világ nekünk ugatna!

    http://www.jzo.hu/
    Informatika