SG.hu

Idén kiírják a harmadik generációs mobilpályázatot

Állami vezetők, politikusok és az iparág vezető szakemberei értékelték az informatika és távközlés helyzetét az Informatikai és Hírközlési Minisztérium szakmai napján pénteken. Az IHM fő feladatai idén a harmadik generációs mobilpályázat kiírása és a magyar nyelvű tartalomfejlesztés támogatása lesznek.

Tavaly 50 százalékkal nőtt a hazai Internet-előfizetések száma, nagyrészt a Sulinet Expressz programnak köszönhetően 40 százalékkal nőtt a lakossági számítógép vásárlás, a távközlési tarifák pedig most először csökkentek, a számítások szerint 3 százalékkal. A liberális piacszabályozási politika láthatóan jót tett az információs társadalom fejlődésének - vélekedett az informatikai és hírközlési miniszter. Kovács Kálmán pénteken az eMagyarország szakmai napon az elmúlt év legfontosabb lépéseinek nevezte az elektronikus hírközlési törvény, a Magyar Információs Társadalom Stratégia megalkotását és a Nemzeti Hírközlési Hatóság felállítását. A minisztérium 2004-es fő céljai a kutatás-fejlesztés támogatása, a nemzetközi kapcsolatok erősítése valamint a magyar nyelvű tartalmak fejlesztése lesznek, utóbbiak közül a Nemzeti Digitális Adattár és a Nemzeti Audiovizuális Archívum projektet emelte ki a miniszter.

Kovács Kálmán az információs társadalom megteremtéséért hozott kormányzati és minisztériumi intézkedések közül az eddig 23 milliárd forintos forgalmat generáló Sulinet Expressz programot, az Internet-tarifák 25 százalékos csökkentését, a közösségi Internet-pontok (e-Magyarország pontok) kialakítását és a szélessávú fejlesztéseket sorolta fel.

Magyarország a hírközlési területen kevésbé van hátrányban az Európai Unióhoz képest - derült ki Várnai Éva, a KPMG igazgatójának előadásából. Hazánkban az összes Internet-elérés nagyobb százalékát teszik ki a szélessávú kapcsolatok, mint az Unióban, és a hazai 77 százalékot mobilpenetráció is csak 4 százalékkal marad el az európaitól. A harmadik generációs (UMTS) mobilszolgáltatás eddig mindössze négy európai országban indult el.

Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója arról számolt be, hogy a cégcsoport idén 80 milliárd forint értékben tervez beruházásokat, valamint hogy az elmúlt néhány hónapban megállt a vezetékes vonalak számának csökkenése, ezt a trendet a Matáv kedvező ajánlatokkal próbálja meg a visszájára fordítani. Sugár András, a Westel vezérigazgatója üdvözölte a 3G pályázat várható kiírását, ám megjegyezte: az MMS tapasztalatai alapján több évbe is beletelhet, míg egy új technológia a piacon is sikereket ér el. A Westel becslése szerint 2020-ban a mobiltelefonok négyötöde már 3G technológiát használ majd. Szatmári Géza, a GTS Datanet igazgatója szerint az igazi verseny kulcsa, hogy a monopolszolgáltatónak erős versenytársai legyenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!